Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Τροπολογία - «ταφόπλακα» στη μόνιμη εργασία!

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των συμβασιούχων έξω από το ΥΠΠΟ

Eurokinissi

Αποψη της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των συμβασιούχων έξω από το ΥΠΠΟ
Τη «διαβεβαίωση» της συνέχισης της εργασιακής ομηρίας έδωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στους συμβασιούχους με την τροπολογία που κατέθεσε χτες για την καταβολή των δεδουλευμένων στους περίπου 700 εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα.

Προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια και νοημοσύνη των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, η κυβέρνηση σπεκουλάρει με ένα μόνο μέρος του τεράστιου προβλήματος της εργασιακής ομηρίας, δηλαδή τη στοιχειώδη καταβολή των δεδουλευμένων και της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, χωρίς όμως να αλλάζει το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς στο ΥΠΠΟ. Αντίθετα, στην τροπολογία δηλώνεται: «αποκλείεται σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση των συμβάσεων αυτών ως αορίστου χρόνου»!

Χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, μετά από μήνες κινητοποιήσεων που μέχρι και χτες βρίσκονταν σε εξέλιξη με συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ, δήλωσε ότι με την τροπολογία «θα προχωρήσει άμεσα η πληρωμή όλων των δεδουλευμένων όσων συμβασιούχων δεν είχαν πληρωθεί λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού το Νοέμβριο του 2008». Σα να κάνει «χάρη», πρόσθεσε ότι «στο μέτρο αυτό εντάσσονται όχι μόνον οι συμβασιούχοι της Ακρόπολης αλλά και οι συμβασιούχοι όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας», που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση δεν είναι αυτονόητο το να πληρώνονται όλοι όσοι δουλεύουν!

Το πιο απαράδεκτο, όμως, είναι η συνέχεια, λέγοντας ότι οι συμβάσεις τους ανανεώνονται από τον περασμένο Νοέμβρη - οπότε σταμάτησε η μισθοδοσία λόγω της κατάργησης του «ειδικού λογαριασμού» - μέχρι και το φετινό Νοέμβρη, «κατ' εξαίρεση» (σ.σ. πάλι «χάρη» κάνει δηλαδή») μέχρι και το Νοέμβρη του 2010 «παρότι οι συμβάσεις τους θα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 24 μηνών»! Δηλαδή, στην «καλύτερη» περίπτωση, οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουλεύουν δύο χρόνια ακόμη και μετά... απόλυση!

Αυτή τη ρύθμιση - «ταφόπλακα» στο πάγιο αίτημα για οριστικό τέλος της εργασιακής ομηρίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και νέες μόνιμες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο υπουργός τη θεωρεί «έντιμη, δίκαιη και γενναία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία»! Σπεύδει, μάλιστα, να πει πως «το κόστος της ρύθμισης ανέρχεται σε 10 περίπου εκατ. ευρώ»! Δηλαδή είναι «κόστος» το μεροκάματο και για την κυβέρνηση (όπως και για το κεφάλαιο), ενώ τα 28 δισ. στις τράπεζες αποτελούν... «στήριξη της οικονομίας»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ