Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
«Μονιμοποιήσεις στο ΥΠΠΟ - Νομικές παράμετροι ενός πολιτικού αιτήματος». Αυτό θα είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που οργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, η Επιτροπή Αγώνα του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, προβάλλοντας και με αυτή το δίκαιο αίτημα των εκτάκτων για κατάργηση του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας και μονιμοποίησή τους. Η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή θα «διευκρινίσει ορισμένα "σκοτεινά" σημεία της πραγματικότητας που βιώνουν χιλιάδες "συμβασιούχοι" στο ΥΠΠΟ». Στη συζήτηση προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι: Γιώργος Θωμάς (νομικός σύμβουλος της ΠΟΣΥΠΠΟ), Σωτήρης Μανωλκίδης (νομικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού), Δημήτρης Περπατάρης (εργατολόγος), Δημήτρης Σαραφιανός (μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Λάμπρος Σέμπος (νομικός σύμβουλος του σωματείου των εκτάκτων).

Να σημειώσουμε ότι στον απεργιακό αγώνα των εκτάκτων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, που τους επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική, συμπαραστέκονται ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς και Νήσων και ο Σύλλογος Σπουδαστών Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης ΤΕΙ Αθήνας.

Ο πρώτος σύλλογος με επιστολή του στους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τονίζει αφ' ενός ότι το επί συμβάσει προσωπικό υπηρετεί επί σειρά ετών στο ΥΠΠΟ και αφ' ετέρου ότι τα «δεκάδες σοβαρά έργα αναστήλωσης, συντήρησης, διαμόρφωσης μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ» καθιστούν απόλυτα αναγκαία την παρουσία αυτού του προσωπικού, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημονικών, τεχνικών και διοικητικών ειδικοτήτων. Ο ΕΣΥΥΠΠΟ επισημαίνει: Η μονιμοποίηση «δεν προσκρούει στη συνταγματική αναθεώρηση, αφορά στην ερμηνεία του όρου "Κατασκευή έργων με αυτεπιστασία", όπου μπορεί και με ομόφωνη απόφαση της Βουλής να διευκρινιστεί ότι ο όρος αυτός, που εμπεριέχεται στις εξαιρέσεις του Ν. 2839/99, δεν αφορά στις εργασίες αναστηλώσεων, ανασκαφών, συντήρησης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων και τις συναφείς εργασίες που εκτελούνται από το ΥΠΠΟ και τις υπηρεσίες του με αυτεπιστασία». Νομοθετικά μπορούν να αντιμετωπιστούν «και οι περιπτώσεις εργαζομένων που είχαν 24μηνη προϋπηρεσία μέχρι τις 31/3/2000, αλλά είχαν μεγαλύτερη των δύο μηνών διακοπή στο μεσοδιάστημα των συμβάσεών τους». Υπάρχει προσωπικό το οποίο υπηρετεί με πολύχρονες συνεχείς συμβάσεις σε ΝΠΙΔ του ΥΠΠΟ, που χρηματοδοτούνται κατά 100% από το ΥΠΠΟ για σοβαρά αναστηλωτικά έργα. Επωφελής και για το ΥΠΠΟ θα είναι η μοριοδότηση των εκτάκτων που δε θα καλυφθούν με τις παραπάνω προτάσεις, σε περίπτωση πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Το ΥΠΠΟ αδυνατεί να παραγάγει οποιοδήποτε σοβαρό έργο χωρίς αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών των ΤΕΙ Αθήνας γνωρίζοντας ήδη τα προβλήματα «σύνδεσης πτυχίου και επαγγέλματος με προοπτικές και δικαιώματα, απαλλαγμένο από καθεστώτα εργασιακής ομηρίας και διεκδικώντας τη μόνιμη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» στηρίζει τον αγώνα των εκτάκτων του ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ