Κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει και εφαρμόζει τις διαδικασίες που ταιριάζουν και ανταποκρίνονται στο ρόλο που παίζει και στην πολιτική που πρεσβεύει. Εν προκειμένω ο ΣΥΝ, όπως προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύει αστικές μεθόδους απόλυτα συμβατές με το ρόλο του ως δύναμης διαχείρισης του συστήματος. Ζητωκραυγάζει για διαδικασίες που συνάδουν με την αστική δημοκρατία και κάθε άλλο από συμμετοχή των μελών στη συζήτηση, λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων χαρακτηρίζονται. Επαίρεται για τις «δημοκρατικές διαδικασίες» όταν με τον πιο επίσημο τρόπο, στα ανώτερα όργανα του ΣΥΝ, πολλές φορές έχει επισημανθεί το «έλλειμμα δημοκρατίας» στη βάση του. Είναι εντυπωσιακό το ότι στο όνομα μιας τέτοιας μορφής «εσωκομματικής δημοκρατίας» δόθηκε μια μάχη για τις καρέκλες και τα αξιώματα, ξέσπασε μια σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση και έφτασε να γίνεται λόγος ως και για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».
Καμία άλλη συζήτηση. Μήνες τώρα οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις ήταν στο ποιος θα καταλάβει ποια θέση, που δεν αφορούσε καν στους 12 υποψηφίους αλλά στους δύο. Κι όταν τα μέλη του ΣΥΝ αποφάνθηκαν σχετικά, άρχισαν αμέσως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις. Και όλ' αυτά στο όνομα της διαφάνειας έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να παρεμβαίνουν και οι αστικές δυνάμεις, τα αστικά ΜΜΕ στη διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων, και εν προκειμένω των προσώπων που θα λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου. Σπουδαία δημοκρατία. Αλλά είναι συνεπής με τους σκοπούς τέτοιων κομμάτων. Που με την όποια πολιτική τους υπηρετούν αυτό το σύστημα. Η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία τους στόχο έχει να συμβάλλει στη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων στο σύστημα.
Η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατία δεν είναι μια στεγνή διαδικασία, ούτε μια ουδέτερη έννοια. Η δημοκρατία είναι ουσία που πηγάζει από τα ταξικά συμφέροντα που κάθε πολιτική δύναμη εκπροσωπεί και υπηρετεί. Οταν αυτό είναι καθαρό, όταν όλες οι δυνάμεις είναι ταγμένες στην ίδια υπόθεση, τότε μικρή σημασία έχει η θέση από την οποία θα την υπηρετήσουν. Τηρουμένων των αναλογιών η ηγεσία του ΣΥΝ, κόμμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, αναπαράγει την προπαγάνδα του αστικού πολιτικού συστήματος, πως το στήσιμο μιας κάλπης συνιστά το άπαν της δημοκρατίας.
Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΣΥΝ και τα όσα επακολούθησαν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πριν προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών οι άνθρωποι του μόχθου, σοφά θα πράξουν αν εξετάσουν τις θέσεις του κόμματος αυτού για την ΕΕ. Πρόκειται για θέσεις φιλοευρωενωσιακές και γι' αυτό εχθρικές προς τα δικά τους συμφέροντα. Με βάση αυτές να κρίνουν και να απορρίψουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι με βάση ποια διαδικασία επιλέχτηκε για τη συγκρότησή του.