Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι τράπεζες διασώζονται, οι άνθρωποι πετιούνται στο δρόμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι τράπεζες διασώζονται, οι άνθρωποι πετιούνται στο δρόμο» φώναζαν οι διαδηλωτές προχτές έξω από το συνεδριακό κέντρο του Μανχάταν όπου ελάμβανε χώρα πλειστηριασμός κατοικιών που κατασχέθηκαν από τράπεζες στην πόλη της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον στη Νέα Υόρκη, που γίνονται διαδηλώσεις και οργανώνονται διαμαρτυρίες για τις πρακτικές των τραπεζών.

Εντούτοις, η κατάσταση των εργαζομένων συνεχώς επιδεινώνεται. Χτες, ο όμιλος «McClatch», o τρίτος μεγαλύτερος όμιλος MME στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν στο 15% του προσωπικού του. Μόνο 600 εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι θα απολυθούν από την εφημερίδα «Miami Herald», ενώ στον όμιλο ανήκουν περίπου 30 εφημερίδες.

Δύο εργοστάσιά της στη Γερμανία και ένα στο Βέλγιο σκέφτεται να κλείσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Opel», που ανήκει στην «General Motors», και να περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας. Τα τρία εργοστάσια της «Opel» που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο βρίσκονται στο Μπόχουμ στα δυτικά της Γερμανίας, στο Αϊσεναχ και στην Αμβέρσα του βόρειου Βελγίου. Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε οικονομική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορούν να καταβληθούν στην εταιρεία με τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων. Εξάλλου η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και λόγω της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει προβλήματα, καθώς μέχρι τις εκλογές του Σεπτέμβρη, παίρνουν θέση για την... ανάδειξη του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος.

Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θ' αντιμετωπίσουν ελλείμματα ύψους τουλάχιστον 270 δισ. δολαρίων - που ίσως φθάσουν και στα δυσθεώρητα ύψη των 700 δισ. δολαρίων - μόνον για φέτος. Ο πρόεδρος της Ρόμπερτ Ζέλικ ζήτησε «επενδύσεις σε ασφαλείς τοποθεσίες, υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και ν' αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές».

Στην Ασία, το άλλο μεγάλο μέτωπο, η Ιαπωνία κατέγραψε, μάλιστα σ' επίπεδο πρωτοφανές, τον Ιανουάριο το πρώτο της έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς η ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε ένεκα της πτώσης στις εξαγωγές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τέλος, στην Κίνα - παρά την αισιοδοξία που επικράτησε, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η οικονομία θα έχει ανάκαμψη 8% το 2009 - περισσότερα από τρεις χιλιάδες εργοστάσια, έκλεισαν ή έδωσαν υποχρεωτικές άδειες στους εργάτες, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Ντάνι Λάου, διευθυντικό στέλεχος της κινεζικής βιομηχανίας. Ο Λάου ανέφερε, επίσης, ότι «πάρα πολλά εργοστάσια στην Κίνα σήμερα υπολειτουργούν, στο περίπου 50% των δυνατοτήτων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ