Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο Κιλελέρ στις 15 Μάρτη!

Την Κυριακή 15 Μάρτη, ο αγωνιστικός γιορτασμός της 99ης επετείου του Κιλελέρ, που διοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου Νίκαιας και οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Με συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα τιμήσουν την 99η επέτειο του Κιλελέρ, που διοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας και οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Στον αγωνιστικό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

«Συνεχίζουμε στα αγωνιστικά χνάρια που χάραξαν οι πρόγονοί μας στο Κιλελέρ», επισημαίνει σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τον αγωνιστικό γιορτασμό η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). «Η πρόσφατη μαζική και δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση - υπογραμμίζει - αποδεικνύει ότι η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει και δυναμώνει την πάλη της για να κρατήσει τη γη που απόκτησαν οι πρόγονοί μας από τους τσιφλικάδες, με σκληρούς αγώνες και αιματηρές θυσίες και μας την κληροδότησαν».

Αναφερόμενη στους στόχους του αγώνα, η ΕΟΑΣΝΛ τονίζει: «Σήμερα, ο αγώνας μας έχει σαφή και συγκεκριμένο στόχο: Στρέφεται κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία επιδιώκει και προωθεί το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, των "νεοτσιφλικάδων" του καιρού μας.

Αυτή η πολιτική φέρνει δραστική μείωση στις καλλιέργειες - η καπνοκαλλιέργεια, σχεδόν, εξαφανίστηκε, η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε στο μισό, η βαμβακοκαλλιέργεια περικόπτεται κατά 1.000.000 στρέμματα - και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας και του λαού μας.

Συρρικνώνει, δραματικά, το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και εκτινάζει στα ύψη τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που "αλωνίζουν" κερδοσκοπώντας ασύδοτα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα τώρα, με τη γενικότερη οικονομική κρίση, η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών τις συνέπειές της, χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους».

Και προσθέτει: «Στην πρόσφατη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, προβλήθηκαν διεκδικήσεις και τέθηκαν αιτήματα που δίνουν προοπτική στην πάλη τους για τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να μείνουν στα χωριά τους.

Τα αιτήματα για ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, όπως τέθηκαν, ιδιαίτερα, από το μπλόκο της Νίκαιας, συσπείρωσαν και συσπειρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων υποσχέθηκε ψίχουλα, προκειμένου να σπάσει τα μπλόκα και να σταματήσει τον αγώνα. Για να πετύχει το σκοπό της, χρησιμοποίησε τους γνωστούς "λαγούς" του μπλόκου των Τεμπών, αλλά και τους όψιμους "μπλοκατζήδες αγωνιστές", γνωστούς αγροτοπατέρες και μόνιμους θαμώνες στα τραπέζια των "κοινωνικών διαλόγων" που στήνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Κόντρα στη "λογική" "να αρκεστούμε στα ψίχουλα και να φύγουμε" στάθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, επιμένοντας, μέχρι τέλους, στη διεκδίκηση των ουσιαστικών αιτημάτων.

Αναδείχτηκαν πιο καθαρά οι δυο γραμμές που υπάρχουν στο αγροτικό κίνημα: Η γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που μας ξεκληρίζει και της αντιπαράθεσης με την ΚΑΠ και η γραμμή συμβιβασμού και εξωραϊσμού αυτής της πολιτικής που μόνο σε ξεκλήρισμα και αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας οδηγεί.

Στην κατεύθυνση σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική, ανασυγκροτούμε το αγροτικό κίνημα, με το ζωντάνεμα, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα και η προοπτική του αγροτικού κινήματος, με αιτήματα που θα δίνουν λύσεις στο σήμερα και θα ανοίγουν προοπτική για το αύριο.

Χρειάζεται να αναδεικνύονται αιτήματα που ενώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό αγώνα για τα κοινά αιτήματα ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια».

Οσον αφορά στην προοπτική της μικρομεσαίας αγροτιάς, η ΕΟΑΣΝΛ σημειώνει: «Η προοπτική της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας δεν μπορεί να είναι αυτή που προωθεί η ΚΑΠ. Στο πλαίσιο αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες της πατρίδας μας δεν έχουν μέλλον.

Η προοπτική βρίσκεται σε μιαν άλλη οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας με επαρκή, ασφαλή και φτηνά προϊόντα. Η ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού, δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, ως βασικού μοχλού οργάνωσης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, είναι η προοπτική για τον αγροτικό τομέα.

Ο αγώνας μας είναι σκληρός και δύσκολος, αλλά είναι και η μόνη επιλογή μας, αν θέλουμε να γλιτώσουμε από το ξεκλήρισμα και να διασφαλίσουμε το μέλλον. Συνεχίζουμε στα αγωνιστικά χνάρια που χάραξαν οι πρόγονοί μας στο Κιλελέρ. Ολοι, την Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο συλλαλητήριο, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ