Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ANEΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ»
Εμμονή στον αποκλεισμό κάθε διαφορετικής φωνής

Η νέα πρόταση Βενιζέλου διατηρεί την κυβερνητική πλειοψηφία και δεν εξασφαλίζει την εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επέμεινε τελικά ο Ε. Βενιζέλος στη λογική της μη αντιπροσώπευσης των κομμάτων στις «ανεξάρτητες αρχές» και στη νέα πρόταση που κατέθεσε χτες στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος διατηρεί την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη αλλά μεταθέτει την ευθύνη της συγκρότησης των αρχών στη διάσκεψη των προέδρων και δίνει τον τελικό λόγο στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η νέα πρόταση που στόχο έχει τη μη εκπροσώπηση του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων στις «ανεξάρτητες αρχές», έχει ως εξής:

«Η επιλογή (των μελών της αρχής) γίνεται με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων. Εάν η αυξημένη αυτή πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, θεωρείται ότι έχουν επιλεγεί και διορίζονται όσοι συγκέντρωσαν τα 3/5 των παρόντων, η διαδικασία όμως της επιλογής όσων μελών δε συγκέντρωσαν την αυξημένη πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται μετά από έξι μήνες. Τα σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεταφορά της αρμοδιότητας επιλογής των μελών από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στη διάσκεψη των προέδρων, έγινε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τη δυνατότητα ορισμού του προέδρου του ΕΡΣ.

Πάντως η κυβέρνηση διατηρεί τον τελικό λόγο αφού διαθέτει τα 3/5 της διάσκεψης των προέδρων (μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, οι αντιπρόεδροι, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών) με τα οποία θα γίνεται εν τέλει η επιλογή.

Η αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που κατηγόρησαν τον Ε. Βενιζέλο ότι υπαναχωρεί από τα προχτεσινά συμφωνηθέντα μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής.

Ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία και με 11 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε η διάταξη ενώ τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - που και προχτές διαφώνησαν με τη διάταξη για τις εκλογικές περιφέρειες - (Παπαθεμελής, Κρητικός, Καστανίδης, Γούσκος) - απείχαν από την ψηφοφορία. «Παρών» ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ ο οποίος είπε ότι η διάσκεψη των προέδρων είναι προτιμότερη για την επιλογή των μελών των αρχών.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ και με τη νέα διάταξη, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι εάν θα έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση και όχι ποια επιτροπή θα επιλέγει τα μέλη. Δεν εξασφαλίζεται, είπε, ο κοινωνικός και πολιτικός πλουραλισμός αλλά διατηρείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Αναφερόμενος στη φιλολογία περί ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που θα επανδρώνουν τις "ανεξάρτητες αρχές", είπε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πολιτική ταυτότητα.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να διασφαλιστεί στο Σύνταγμα ότι θα μετέχουν και τα μικρότερα κόμματα ενώ πρέπει να συμμετέχουν και οι κοινωνικοί φορείς που εμπλέκονται με κάθε αρχή.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε χτες το έργο της και όπως παρατήρησε ο Αντ. Σκυλλάκος, η διαδικασία αναθεώρησης των άρθρων του Συντάγματος «απέδειξε ότι σε βασικά ζητήματα "πάμε πίσω"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ