Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Λαϊκό Μέτωπο και οι αγώνες των εργαζομένων

Ηβαθιά αντιλαϊκή πολιτική, οι αντιδραστικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ξεσηκώνουν λαϊκές αντιδράσεις. Αναγκάζουν ακόμα και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων, που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τα κόμματα - θιασώτες της ΕΕ, να ελίσσονται. Ωστόσο, οι όποιοι αγώνες αναπτύσσονται, με την επίμονη και επίπονη προσπάθεια - διαφωτιστική, ιδεολογική, οργανωτική - τόσο των κομμουνιστών όσο και άλλων συνεπών, αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές του κεφαλαίου, με αποκάλυψη του ρόλου των συγκεκριμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωενωσιακό «όνειρο» και έχουν μετατραπεί σε στυλοβάτες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του ξηλώματος των εργατικών δικαιωμάτων. Γιατί και η σημερινή πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη περίοδο, τις δεκαετίες του '80 και πολύ περισσότερο του '70, όταν και η πολιτική κατάσταση και οι συσχετισμοί ήταν άλλοι και η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος πολύ διαφορετική...

Σήμερα, μπροστά στη βάρβαρη ταξική πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των υπηρετών του, στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, προβάλλει πιο επιτακτική η ανάγκη για συντονισμένους, συνολικά προσανατολισμένους σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση αγώνες. Γιατί λαϊκοί και, ειδικότερα, εργατικοί συνδικαλιστικοί αγώνες, που θα περιορίζονται μόνο στην απόκρουση κάποιων επιμέρους αντιλαϊκών μέτρων απλώς, χωρίς να δίνεται ταυτόχρονα η αναγκαιότητα και η προοπτική για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική ανάπτυξης σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, δεν μπορεί να είναι ούτε αποτελεσματικοί, ούτε μπορεί να συσπειρώνουν αγωνιστικά τους εργαζόμενους.

Ορισμένοι, όμως, μπροστά στην οξύτητα των προβλημάτων, και άλλοι γιατί έχουν αποδεχτεί πλήρως το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών, μιλούν για αγώνες αποτροπής των χειρότερων, για να εμποδιστεί, πιστεύουν με αυτόν τον τρόπο, η κατεδάφιση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και, στη βάση αυτή, προτείνουν και... συνεργασία - συμμαχία - ενότητα με τις συμβιβασμένες ηγεσίες τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσπερνώντας το γεγονός ότι αυτές έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό «Δούρειο Ιππο» για την καθυπόταξη και τον εκφυλισμό του μαζικού λαϊκού κινήματος. Και παρακάμπτοντας επίσης το γεγονός πως όλοι οι αγώνες των αγροτών και των εργατοϋπαλλήλων έγιναν, ακριβώς, κόντρα στις συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες (όπως ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κλπ.), και με την καθοδήγηση είτε Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, είτε του ΠΑΜΕ, και άλλων ταξικών σωματείων (π.χ. ναυτεργάτες κλπ.). Κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει, αν δεν είχαν αποκαλυφθεί αυτές οι ηγεσίες και δεν είχαν πλήρως διαχωρίσει τη θέση τους οι εκπρόσωποι του αγωνιστικού μετώπου.

Οπως κι αν το δει κανένας, οι δραματικές εξελίξεις στα πλαίσια της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού, η σφοδρότητα της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και, κυρίως, η ανάγκη που αναδείχνεται για συντονισμένη σκληρή και συνεχή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να έχει όχι απλώς προσανατολισμό τέτοιο, αλλά και συντονισμό δράσης, επίτευξη κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα επιτρέπει νικηφόρους αγώνες και νέες κατακτήσεις. Δεν αρκεί, δηλαδή, μια τεχνητή συμπαράταξη - συγκόλληση δυνάμεων που δε θα έχουν ένα «ενοποιητικό» μίνιμουμ πλαίσιο στόχων αντιμονοπωλιακών -αντιιμπεριαλιστικών, ρήξης και σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα. Χρειάζεται η συσπείρωση, όχι απλώς για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος που ζητούν οι κάθε λογής Ευρωλάγνοι, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλοι, αλλά για την αντιμετώπισή τους σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Ηπολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού, Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού, Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, που επεξεργάστηκε το ΚΚΕ στο προηγούμενο Συνέδριό του, και βαθαίνει με τις θέσεις του 16ου Συνεδρίου, ακριβώς, εκφράζει την αγωνιστική συμμαχία της Εργατικής Τάξης, της μικρομεσαίας Αγροτιάς, των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης, της συντριπτικής δηλαδή πλειοψηφίας του λαού, των διανοουμένων και καλλιτεχνών, των επιστημόνων. Το Μέτωπο ξεπερνά τα ασφυχτικά όρια της ευκαιριακής συνεργασίας κάποιων αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών», «αριστερών» κομμάτων και προωθεί την αγωνιστική συσπείρωση και συμμαχία του λαού, ανεξάρτητα από ιδεολογικές - πολιτικές προκαταλήψεις και σημερινές του επιλογές. Που εξασφαλίζει την αγωνιστική ενότητα σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση όλων των εργαζομένων που βιώνουν τα προβλήματα, που οδηγεί και στον απεγκλωβισμό από πολιτικούς φορείς και κόμματα, που στην πραγματικότητα υπονομεύουν τα συμφέροντά τους.

Τώρα, με τις θέσεις για το 16ο Συνέδριό του, που γίνεται στα μέσα Δεκέμβρη, το ΚΚΕ προχωρά πιο πέρα, επεξεργαζόμενο τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά και συγκεκριμένους στόχους πάλης του Μετώπου, για την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας και τη Λαϊκή Οικονομία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η χώρα μας συνολικά. Μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, του ιμπεριαλισμού, στο όνομα της οποίας παίρνονται τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά μέτρα, το ίδιο το περιεχόμενο και το πλαίσιο της φιλολαϊκής ανάπτυξης και, κυρίως, τα μέσα, τα εργαλεία και οι προϋποθέσεις που προβάλλει το ΚΚΕ με την πρότασή του δείχνει τη διέξοδο και την προοπτική για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις.

Σ'αυτό το πλαίσιο που θα προβάλει το κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο του λαού, ασφαλώς, ο κάθε εργαζόμενος βλέπει ότι μπορεί να συνδυάζει την πάλη για την προστασία των σημερινών δικαιωμάτων του με την προοπτική ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη του τόπου, σε ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του λαού. Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, άλλοι εργαζόμενοι, βγάζοντας συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πείρα των αγώνων, έχουν πολλά να προσφέρουν συμμετέχοντας στη συζήτηση για τις θέσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Η επιτυχία του Συνεδρίου θα εξοπλίσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, ώστε από καλύτερες θέσεις να αγωνιστεί για τα συμφέροντα του λαού.


Του
Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ*
* Ο Γ. Ζαγγανάς είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν το θελήσει Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να σαρώσει τη μοιρολατρία(2004-03-25 00:00:00.0)
Πολυτεχνείο - 84 χρόνια ΚΚΕ(2002-11-24 00:00:00.0)
Δεδομένα που απαντούν στο «ποιος με ποιον, για τι»(2002-11-17 00:00:00.0)
Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας(2000-09-20 00:00:00.0)
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!(2000-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ