Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 17 Μάρτη

Πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη να απορρίψει τη συναίνεση με το κεφάλαιο, στην οποία προσπαθούν να τη σύρουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αξιοποιώντας και τη σημερινή συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών

Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι βγαίνουν ξανά στο δρόμο, στις 17 του Μάρτη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι βγαίνουν ξανά στο δρόμο, στις 17 του Μάρτη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Πανεργατικά συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας, ενάντια στις απολύσεις, στην προσπάθεια επιβολής της «εκ περιτροπής εργασίας», στη μείωση των μισθών και την αφαίρεση δικαιωμάτων, διοργανώνει, στις 17 Μάρτη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η πρωτοβουλία αυτή του ταξικού κινήματος έρχεται σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσουν όλο το προηγούμενο διάστημα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Οχι μόνον επειδή αναδεικνύει την ανάγκη να αποκρούσει η εργατική τάξη την προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων της να φορτώσουν στους εργαζόμενους την οικονομική κρίση, αλλά και επειδή ερχεται σε μια στιγμή που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στρώνει το χαλί του «κοινωνικού διαλόγου» στους βιομήχανους και στους εκπροσώπους των μεγαλοεργοδοτών, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων. Μ' αυτόν το στρατηγικό στόχο, σήμερα, μετά από πρόσκληση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, θα γίνει η συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε «από κοινού να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες πολιτικές, που θα θωρακίσουν τη χώρα από τις συνέπειες της κρίσης»!

Η σημερινή συνάντηση προκάλεσε την ένθερμη αντίδραση της κυβέρνησης. Μιλώντας χτες στους επιθεωρητές Εργασίας, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, «μπορεί και πρέπει να είναι πυξίδα όλων μας: Πολιτείας, κομμάτων, εργασιακών και εργοδοτικών ενώσεων». Παράλληλα, εκθείασε «την ωριμότητα, τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα των δυνάμεων της εργασίας, της παραγωγής, της αγοράς», αφού μια τέτοια στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι λάδι στα γρανάζια της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδότες στα εργασιακά δικαιώματα με πρόσχημα την κρίση.

Να απορριφθεί ο «διάλογος» - απάτη

Στην ανακοίνωση για τα συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, την εργατική τάξη να απορρίψουν το νέο "διάλογο" - απάτη που στήνουν από κοινού ΣΕΒ και ΓΣΕΕ στο όνομα της κρίσης. Η εργατική τάξη έχει πείρα από τα αποτελέσματα των "διαλόγων" που στήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το εισόδημα, τις συλλογικές συμβάσεις, που τα αποτελέσματά τους ήταν ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων της. Τώρα επιχειρούν μέσα από αυτόν το "διάλογο", τη συναίνεση, το συμβιβασμό, να μη χάσει η πλουτοκρατία από την κερδοφορία της, μεταφέροντας την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Επιχειρούν να ανακόψουν κάθε δυνατότητα να εκφραστεί η εργατική τάξη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της ΕΕ, των μονοπωλίων, με μαζικούς αγώνες καλά προσανατολισμένους, με πλαίσιο που χτυπάει την προσπάθειά τους να αποδεχτεί τα αποτελέσματα της κρίσης τους. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν σύμμαχο τη ΓΣΕΕ, που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Αλλωστε, η ηγεσία της ΓΣΕΕ το ίδιο έκανε και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται από τα συγχαρητήρια που έδωσε σήμερα η Πετραλιά στη ΓΣΕΕ και από τη δήλωσή της ότι "η υπεύθυνη αυτή στάση της αποτελεί πυξίδα για τη στάση την οποία πρέπει να έχουν τα συνδικάτα".

Στα άχρηστα η πολιτική του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση της ΝΔ με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, παίρνει μέτρα σε όφελος των βιομηχάνων, παίρνει μέτρα, έτσι ώστε η πλουτοκρατία να βγει από αυτήν την κρίση, που η ίδια δημιούργησε, αλώβητη. Μας λένε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είμαστε στο ίδιο καράβι και ότι ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα χαθούμε. Χρησιμοποιούν τον κοινωνικό διάλογο και τη συναίνεση για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να πετάξουν στα άχρηστα την πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να απομακρυνθούν από τις συμβιβασμένες και ζημιογόνες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τις προσπάθειες οργάνωσης της εργατικής τάξης και συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στις δηλώσεις και το νέο πρόγραμμα λιτότητας, που ανακοίνωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Να βρίσκονται κοντά και σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους. Να οργανωθεί η πάλη καλύτερα από τα κάτω. Να δυναμώσει η καθημερινή παρέμβαση. Παντού, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, να υπάρχουν τα μάτια και τα αυτιά των συνδικάτων που θα επαγρυπνούν. Ο κάθε κλάδος, το κάθε συνδικάτο να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και παρέμβασης. Κάθε πρόβλημα, κάθε απόλυση να γίνεται μέλημα όλων των κλάδων, να εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη σε άλλους κλάδους.

Πανεργατικό προσκλητήριο

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αποτελεί εμπόδιο, γι' αυτό και πρέπει να παραμεριστεί. Αυτό το συμπέρασμα πρέπει να βγει από τους εργαζόμενους και να ενισχύσουν, να δώσουν δύναμη στο ταξικό κίνημα, στα ταξικά συνδικάτα, που απορρίπτουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που απορρίπτουν τις απαράδεκτες λογικές ότι "τώρα έχουμε κρίση και όλοι μαζί θα την ξεπεράσουμε, γι' αυτό οι απαιτήσεις να είναι λογικές και μετρημένες".

Το ΠΑΜΕ, συνεχίζοντας την οργάνωση της πάλης κατά των απολύσεων, κατά της προσπάθειας του κεφαλαίου να επιβάλει την τριήμερη δουλειά, τη μείωση των μισθών, την αφαίρεση δικαιωμάτων, οργανώνει σε όλες τις πόλεις συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη, κατά των απολύσεων, για την υπεράσπιση των ανέργων, κατά της προσπάθειας να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, προετοιμάζοντας την εργατική τάξη για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Καλεί τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών στα συλλαλητήρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «διάλογο» ετοιμάζουν τις νέες ανατροπές (2012-08-30 00:00:00.0)
Ενάντια στο κεφάλαιο και τους βαστάζους του (2009-02-28 00:00:00.0)
Με το ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη (2009-02-19 00:00:00.0)
Καμιά αναμονή ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ για όλες τις λαϊκές ανάγκες (2008-01-13 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια - απάντηση στις 7 Νοέμβρη από το ΠΑΜΕ (2007-10-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο διάλογο - απάτη (2002-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ