Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στόχος υλοποιήσιμος

Η πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στον Παλαμά της Καρδίτσας - και η οποία ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων - έδειξε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και υλοποιήσιμος. Κι αυτή η διαπίστωση έχει τεράστια σημασία, καθώς έχει γίνει, πλέον, φανερό ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας απειλούνται με ολοκληρωτικό αφανισμό και η μόνη οδός προς τη σωτηρία τους περνάει μέσα από τη συνέχιση και την ένταση των αγώνων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζει και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Ως προς την αναγκαιότητα του στόχου δεν υπάρχει αμφιβολία, καθότι είναι προφανές πως η κατάσταση που επικρατεί, σήμερα, στο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών δεν είναι καθόλου καλή. Κι αυτό για δύο, κυρίως, λόγους. Πρώτον, επειδή οι αγροτικοί σύλλογοι που υπάρχουν έχουν, στην πλειοψηφία τους, υποβαθμιστεί λειτουργικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διαλυθεί. Και, δεύτερον, διότι σε ανώτερο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό επίπεδο - στις τριτοβάθμιες, αλλά και στις περισσότερες δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις - έχει επικρατήσει ο «συνδικαλισμός» της πλήρους αποδοχής της αντιαγροτικής πολιτικής και των συμφερόντων των μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών που δεν οδηγεί μόνο σε αγωνιστική απραξία, αλλά και σε επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού, ξεστρατίσματος και υπονόμευσης των αγροτικών αγώνων που εκδηλώνονται κόντρα στη «λογική» της συναίνεσης και στην «πρακτική» της υποταγής.

Ως προς την υλοποίηση του στόχου - όπως υπογραμμίστηκε και στη σύσκεψη - χρειάζεται να γίνουν πολλά. Εν πρώτοις, πρέπει να αρχίσουν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία, την αναζωογόνηση, την ανασύσταση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων, που αποτελούν το συστατικό κύτταρο του αγροτικού κινήματος, τη δημιουργία νέων, ή τη συνένωσή τους σε επίπεδο δήμου, τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα εκεί που είναι αδύνατον να συσταθούν αγροτικοί σύλλογοι. Να γίνουν, επίσης, προσπάθειες για την επαναλειτουργία Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε νομό και για τη συγκρότηση νομαρχιακών επιτροπών αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν Ομοσπονδίες, ή δεν μπορούν να συσταθούν.

Ο ξεχωριστός και ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που έπαιξε στην πρόσφατη αγροτική κινητοποίηση το μπλόκο της Νίκαιας δείχνει πώς μπορεί να δράσει ένα «νέο αγροτικό κίνημα». Το μπλόκο αυτό, που στήθηκε από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αποτέλεσε το σταθερό και απόρθητο μετερίζι της κινητοποίησης, προβάλλοντας, ανυποχώρητα, τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους που βρίσκονται στην ΚΑΠ και την προοπτική της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Κι έμεινε εκεί, όταν οι αγροτοσυνδικαλιστές του «ευρωμονόδρομου» ζητούσαν από τους αγωνιστές αγρότες να βολευτούν με τα «ψίχουλα» που τους πρόσφερε η κυβέρνηση, διέλυαν τα μπλόκα κι «έφευγαν σαν λαγοί»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ