Μέσα στο μήνα θα συγκληθεί Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής
Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών, τα δημόσια οικονομικά και η κλιμάκωση της επίθεσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και κυβερνήσεων σε βάρος των λαών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνόδων «Γιούρογκρουπ» και «ΕΚΟΦΙΝ», οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η συνεδρίαση των δύο οργάνων των υπουργών Οικονομίας επισκιάστηκε από τη γνωστοποίηση και επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μέσα στο Φλεβάρη, με θέμα, φυσικά, την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Για το θέμα αυτό θα συναντηθούν αύριο ο πρόεδρος της ΕΕ Μ. Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μ. Τοπόλανεκ, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της Συνόδου. Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, ανάλογη πρόταση για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής είχε κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, η οποία αρχικά είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί είναι ότι προχτές Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, ενώ και οι δύο πλευρές κρατούν μυστικό το αντικείμενο των μεταξύ τους συζητήσεων...
Αυτό όμως που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, είναι ότι η εξαπλούμενη οικονομική κρίση και το βάθος της έχουν οξύνει τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μεταξύ των μεγάλων χωρών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των μεγάλων και μικρότερων χωρών, καθώς κάθε χώρα επιδιώκει, στη δύσκολη αυτή στιγμή, να στηρίξει τα δικά της «εθνικά» συμφέροντα, τους δικούς της μονοπωλιακούς ομίλους. Από την άποψη αυτή, ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις Σαρκοζί, σύμφωνα με τις οποίες, «οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαθιστούν τα εργοστάσια τους σε γαλλικό έδαφος και όχι σε τρίτες χώρες, όπως η Τσεχία...». Από την πλευρά της η τσέχικη κυβέρνηση κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι ενισχύει τις πολιτικές προστατευτισμού, καθώς και ότι θέτει σε κίνδυνο την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας (δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από την Τσεχία).
Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί Οικονομίας είναι αυτά της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζικών μονοπωλίων, τα οποία βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά και ο εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες, εξέλιξη καθ' όλα δυσάρεστη, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, δηλαδή του ευρώ.
Σε αυτό που όλοι τους συμφωνούν, είναι ότι η επίθεση σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Δεν είναι μόνο ότι μέσω των προγραμμάτων στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων «κοινωνικοποιούν» τις ζημίες των τελευταίων και τις μεταφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Επιπρόσθετα, εντείνουν την επίθεση διάλυσης των εργασιακών σχέσεων (πρόταση Σέρκας για εβδομάδα 65 ωρών), απαιτούν τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων (αύξηση εσόδων και περιορισμό δαπανών) στο όνομα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία έχουν μεγαλώσει και από τα τρισ. ευρώ που έχουν διαθέσει στα προγράμματα στήριξης, αλλά και την προώθηση και άλλων «διαρθρωτικών αλλαγών», όπως τη συνέχιση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, νέες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις προς τους εργοδότες, στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης κλπ.