Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ
Βήματα στην κατεύθυνση εξωραϊσμού του συστήματος

Με το προφίλ του «ευαίσθητου» αρχίζει να δείχνει τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για όσους είχαν αυταπάτες...

Associated Press

Με το προφίλ του «ευαίσθητου» αρχίζει να δείχνει τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για όσους είχαν αυταπάτες...
Προτεραιότητα στα ζητήματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκλεκτός της αμερικάνικης πλουτοκρατίας, που τον ανέδειξε, τον πλάσαρε και τον στήριξε ως τον «μεσσία» για το λαό. Σε αυτή τη ρότα με συνέπεια κινείται ο πρόεδρος σε αυτές τις πρώτες βδομάδες της διακυβέρνησής του. Στόχος του να δώσει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να αναμορφώσει, «μακιγιάροντας», τη διεθνή εικόνα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τακτικής και εικόνας, σε σχέση με τη διακυβέρνηση Μπους, μπορεί να επιχειρείται να εμφανίζονται έντονα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Κινήσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου

Το πακέτο για την ενίσχυση του κεφαλαίου (που βαφτίζεται γενικά ενίσχυση της οικονομίας), ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 244 ψήφους υπέρ και 188 κατά (από τους οποίους οι 11 από το Δημοκρατικό Κόμμα και όλοι οι υπόλοιποι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), μη καθιστώντας έτσι εφικτές τις επιθυμίες του Ομπάμα για μια διακομματική συναίνεση. Οι υποσχέσεις του Ομπάμα για τη «σωτηρία ή δημιουργία περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια» δεν έχουν στην ουσία κανένα αντίκτυπο, αν αναλογιστεί κανείς πως εξαιτίας των μαζικών απολύσεων που προβαίνουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομικών εφημερίδων, θα υπάρξουν ένα εκατομμύριο απολύσεις μόνο μέσα στο Γενάρη.

Το πακέτο «ενίσχυσης της οικονομίας» αποτελεί ουσιαστικά το επικάλυμμα της κυβέρνησης, καθώς προετοιμάζεται να προωθήσει νέες φοροαπαλλαγές για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και σημαντικές περικοπές σε βασικά κοινωνικά προγράμματα όπως είναι η Κοινωνική Ασφάλιση και η «Medicare». Επίσης τα μέτρα που προτείνονται (επέκταση των προγραμμάτων ανεργίας, επέκταση των δικαιούχων για κουπόνια τροφίμων κ.ά.) αφορούν την προσωρινή ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά και τη σχεδιασμένη προώθηση αυταπατών στον αμερικανικό λαό.

Η ελευθερία στο Ιράκ εμπεδώνεται... Κάνουν και εκλογές!

Associated Press

Η ελευθερία στο Ιράκ εμπεδώνεται... Κάνουν και εκλογές!
Σε αυτή την κατεύθυνση, των εντυπώσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας - οι οποίοι φυσικά στηρίζουν το πακέτο ενίσχυσης του κεφαλαίου - ο Ομπάμα υποστήριξε ότι χρειάζεται ανάληψη γρήγορης δράσης για την αμερικανική οικονομία, ενώ τους ζήτησε να αναλάβουν δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζομένους τους...

Μάλιστα ο πρόεδρος αποφάσισε την Παρασκευή τη δημιουργία Ομάδας - επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν - με στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ υποστήριξε ότι «δεν ξεχνάμε τους φτωχούς» και πως η κυβέρνησή του επιδιώκει να διασφαλίσει πως οι χαμηλόμισθοι «θα πάρουν μέρος» της πίτας, «αν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν γι' αυτήν»...

Συνέχιση της κατοχής και της επιβολής της κυριαρχίας των ΗΠΑ

Στις λίγες μόλις ημέρες ανάληψης της προεδρίας από τον Μπ. Ομπάμα έχει γίνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει το πόλεμο και την κατοχή στο Αφγανιστάν, θα ενισχύσει τις επιθέσεις στόχων μέσα στο Πακιστάν και θα συνεχίσει την κατοχή του Ιράκ, παρά το «φιλειρηνικό προφίλ» που καλλιέργησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα εντείνει την παρέμβαση στο Παλαιστινιακό, για την προώθηση του σχεδίου «Ευρεία Μέση Ανατολή», δηλαδή τη δημιουργία καθεστώτων που θα εξυπηρετούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με επιτελάρχες του Πενταγώνου έσπευσε να εξασφαλίσει στο στρατό τα απαιτούμενα «κονδύλια» για τη συνέχιση των πολέμων που διεξάγουν οι ΗΠΑ, ενώ, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως σύντομα «πρόκειται να λάβουμε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με το Ιράκ και το Αφγανιστάν». Εσπευσε μάλιστα να δικαιολογήσει τη «συνέχιση της καταδίωξης των εξτρεμιστών», καθώς το γεγονός ότι «μπορούν να πλήξουν την πατρίδα μας βρίσκεται πάνω απ' όλα στο μυαλό μας». Μάλιστα, την Τετάρτη, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευσε ότι ο Ομπάμα πιθανά να στηρίξει καμπάνια απομάκρυνσης του Αφγανού προέδρου Καρζάι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές φέτος, κάτι που ενισχύει ουσιαστικά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τη... διάσωση «μιας χώρας που έχει πολιορκηθεί από διαφθορά και αυξανόμενη βία».

Το στίγμα της αμερικανικής κυβέρνησης εξέθεσε και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, (που υπηρέτησε στο ίδιο πόστο επί Τζ. Μπους και διεύθυνε την κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράκ από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008) μιλώντας στη Στρατιωτική Επιτροπή της Γερουσίας υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση των ΗΠΑ» είναι το Αφγανιστάν και είπε πως θα αποσταλούν δύο ακόμα ταξιαρχίες μέχρι τα τέλη της άνοιξης και μια τρίτη στα τέλη του καλοκαιριού, για την παραπέρα ενίσχυση της κατοχής. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, είπε, θα είναι «μακρύς και δύσκολος» θεωρώντας ότι θα κρατήσει τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, προβλέποντας επίσης πως θα υπάρξουν «πιθανές» απώλειες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ενάντια στα μέλη της αλ Κάιντα «όπου και αν είναι», δείχνοντας ουσιαστικά το Πακιστάν, όπου σύμφωνα με την Ουάσιγκτον διαθέτει σημαντικές βάσεις υποστήριξης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Επίσης, τόνισε ότι καθώς η νέα κυβέρνηση θα κλιμακώνει τη στρατιωτική δράση στην Κεντρική Ασία, δεν είναι σκόπιμη η «πρόωρη αποχώρηση» από το Ιράκ, προειδοποιώντας ότι η αντίσταση μπορεί να ξαναξεσπάσει ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και πως «μπορεί να έχουμε δύσκολες ημέρες για τα στρατεύματά μας». Ακόμα και αν προχωρήσει η αποχώρηση ορισμένων δυνάμεων από το Ιράκ - όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Ομπάμα - ο Γκέιτς υποστήριξε ότι μια αρκετά μεγάλη δύναμη θα παραμείνει και «θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την εμπλοκή μας στο Ιράκ σε κάποιο επίπεδο για πολλά ακόμα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η νέα αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε «μείζονα διπλωματική προτεραιότητα» το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, ωστόσο προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η ιρανική ηγεσία τελικά δε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, «όλες οι επιλογές δράσης είναι ανοιχτές», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τέλος, επιχειρώντας να διαιωνίσει τις αυταπάτες του αμερικανικού λαού και να προβάλλει τις «αλλαγές» και την «ελπίδα» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ο Ομπάμα σε συνέντευξή του τόνισε ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από την εισαγωγή πετρελαίου και οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του αμερικανικού κράτους. Ζήτησε να επανεξεταστεί το αίτημα της Καλιφόρνιας να θέσει όρια στην εκπομπή αερίων από τα οχήματα, αλλά να ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτη τα νέα πρότυπα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από το 2011 για την ποιότητα των καυσίμων στα οχήματα.

Προωθώντας την κοινωνική συναίνεση

Επιπλέον, αποφάσισε την ακύρωση προηγούμενων διατάξεων του Μπους για εργατικά - συνδικαλιστικά ζητήματα, διασπείροντας αυταπάτες και υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται δυνατά εργατικά συνδικάτα για να εργαστούν «δίπλα δίπλα» με τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να ψηφίσουν τον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ με την ελπίδα - αυταπάτη ότι θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική απ' αυτήν του Τζορτζ Μπους. Καθημερινά όμως μπροστά τους αρχίζουν να βλέπουν να ξεδιπλώνεται μια ακόμα αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική, για την εξασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, όσο και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί με ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο»...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ