Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ερχονται δεκάδες εκατομμύρια νέοι άνεργοι...

ΓΕΝΕΥΗ-ΝΤΑΒΟΣ.-- Γιγάντωση της στρατιάς των ανέργων διεθνώς κατά τουλάχιστον 51.000.000 άτομα προβλέπουν οι τελευταίες αναλύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ (ILO). Ως το τέλος τρέχοντος έτους οι άνεργοι προβλέπεται πως θα γίνουν «επισήμως» τουλάχιστον 230.000.000 από 190.000.000 που υπολογίζονταν πέρσι ή 179.000.000 το 2007.

Οι περιοχές του πλανήτη που επλήγησαν χειρότερα απ' την ανεργία ως το τέλος του 2008 ήταν χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με ανεργία 10,3% και 9,4%, αντιστοίχως. Ακολουθούν χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (με ανεργία 8,8%), της υποσαχάρειας Αφρικής (με ανεργία 7,9%) και της Λατινικής Αμερικής με 7,3%. Καλύτερες «επίσημες» επιδόσεις υποτίθεται πως είχαν χώρες της Ανατολικής Ασίας με ανεργία 3,8%.

«Εάν βαθύνει η ύφεση (σ.σ. δηλαδή η κρίση) το 2009 θα επιδεινωθεί απότομα η κρίση στην αγορά εργασίας. Αναμένουμε επιδείνωση εσόδων και λοιπών συνθηκών εργασίας για όσους καταφέρουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους» επισημαίνεται στην έκθεση του ILO.

Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανήλθε προβλέποντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει φέτος κατά 0,5% (η χαμηλότερη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι ο οργανισμός θα πιεστεί αν αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά αιτήματα από τα αποθεματικά του και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο αν οι κυβερνήσεις των κρατών -μελών της δε συντονιστούν πιο στενά.

Το Φόρουμ στο Νταβός

Το ίδιο 24ωρο, ξεκίνησε στο Νταβός της Ελβετίας το 39ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή 2.500 πολιτικών και επιχειρηματικών στελεχών και περίπου 40 ηγέτες όπως οι πρωθυπουργοί Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, η καγκελάριος της Γερμανίας κλπ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο παραδέχτηκε πως η οικονομική κρίση προκαλεί «σοβαρές επιπτώσεις» στις εξαγωγές και στην αγορά εργασίας της χώρας του, εμφανίστηκε εντούτοις συγκρατημένα αισιόδοξος πως το Πεκίνο θα διατηρήσει το 2009 οικονομική ανάπτυξη 8%...

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών, Τρέβορ Μάνουελ, είπε ότι η κρίση «έχει ήδη στεγνώσει» τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεγαλοκαπιταλιστές που πήραν νωρίτερα το λόγο όπως ο Ρόμπερτ Μέρντοχ (του γνωστού συγκροτήματος Τύπου) υπολόγισαν πως απ' την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Λίμαν Μπράδερς στις 15 Σεπτέμβρη και έπειτ, «χάθηκαν τουλάχιστον 50 τρισ. δολάρια προσωπικού πλούτου»... Θύμισε ότι «αυτό που δημιουργεί τον πλούτο είναι οι ελεύθερες αγορές και ο καπιταλισμός» και συνεπώς δε θα πρέπει να λαμβάνονται σχετικά περιοριστικά μέτρα...

Ο «συνάδελφός» του Τζορτζ Σόρος υποστήριξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία «είναι μεγαλύτερου μεγέθους απ' την κρίση του '30». Πρότεινε τη δημιουργία μιας...«καλής τράπεζας» στις ΗΠΑ που θα αντιμετωπίζει τα λεγόμενα «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα αυξημένου ρίσκου και θα διοχετεύει «ενέσεις» κεφαλαίου κάθε τόσο στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα...

Εκατοντάδες χιλιόμετρα πέρα απ' το Νταβός, συνεχίζονταν οι ειδήσεις νέων απολύσεων.

  • Η Panasonic ανακοίνωσε 560 απολύσεις αφού θα κλείσει δύο εργοστάσια σε Μαλαισία και Φιλιππίνες.
  • Η ρουμανική πετρελαϊκή εταιρεία PETROM ανακοίνωσε 3.000 απολύσεις.
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών γραφείων στις ΗΠΑ και την απόλυση 110 διοικητικών υπαλλήλων.

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο υποσχέθηκε τη δημιουργία 1,6 εκατ. θέσεων εργασίας ως το 2011 και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να αλλάξουν ακόμη και επαγγέλματα προτιμώντας τομείς με περισσότερη ζήτηση όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη, η φροντίδα γερόντων, νηπίων κλπ. Είπε ακόμη ότι θα προωθήσει τη μετατροπή συμβασιούχων σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ώστε να απολαμβάνουν επιδόματα και ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική ασφάλεια.

Στη Γερμανία διαπίστωσαν για τον τρέχοντα μήνα μείωση του πληθωρισμού (που τον Ιούλη ήταν 3,3%) κατά 1% λόγω της μείωσης στις τιμές πετρελαίου. Στην Ισπανία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν οι δείκτες ανάπτυξης, παραγωγής. Στην Ιταλία, η πρόεδρος της Ενωσης Ιταλών βιομηχάνων, Εμα Μαρτσεγκάλια, προέβλεψε 250.000 νέες απολύσεις μέχρι τέλος τρέχοντος έτους εάν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δε χαράξει «κοινή επενδυτική στρατηγική» και δεν πάρει «επαρκέστερα οικονομικά μέτρα...».

Απ' τις λίγες εταιρείες που χτες ανακοίνωσαν αύξηση κερδών, ήταν η φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS που διαπίστωσε το τελευταίο τρίμηνο του '08 αύξηση κερδών κατά 62% με καθαρά έσοδα 1,507 δισ. δολάρια από 931 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης η πολεμική (μεταξύ άλλων...) βιομηχανία «General Dynamics» με αύξηση κερδών (τελευταίο τρίμηνο '08) 5,7% (καθαρά κέρδη 612.000.000 δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ