Λαϊκές λιθογραφίες του Σ. Χρηστίδη
«Οι λαϊκές λιθογραφίες του Σωτηρίου Χρηστίδη» ονομάζεται η έκθεση που διοργανώνει το
Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19 του Νοέμβρη (8μμ) και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μελά (παλιό ταχυδρομείο). Ο Σωτήρης Χρηστίδης (1858 - 1940), ήταν ζωγράφος, λιθογράφος και εικονογράφος λαϊκών μυθιστορημάτων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 20 χρόνων γράφεται διαδοχικά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά τα εγκαταλείπει και τα δύο και αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία από το σχεδιαστήριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορυχείων Λαυρίου. Την περίοδο αυτή γνωρίστηκε με τον Κάρολο Χάουπ, από τον οποίο έμαθε την τέχνη της λιθογραφίας και τον Δράκο Παπαδημητρίου από τον οποίο μυήθηκε στις εκδόσεις. Το 1904, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα, στην οδό Θεάτρου 9, όπου εγκατέστησε το ατελιέ του. Εκεί σχεδίασε τις περίφημες εικονογραφίες του και όλα τα ζωγραφικά του έργα.
Η τέχνη του αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1938, με την έκθεση που οργάνωσε τότε ο Δημήτρης Πικιώνης, αφιερωμένη «εις την τέχνη της ελληνικής παραδόσεως». Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σ. Χρηστίδης θα παραμείνει λησμονημένος. Το 1993, χάρη στο μόχθο και την πολυετή έρευνα του Απόστολου Δούρβαρη εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο του. Καρπός εκείνης της προσπάθειας είναι και η τωρινή έκθεση.
Για το έργο του Σ. Χρηστίδη, θα μιλήσουν τη βραδιά των εγκαινίων οι ιστορικοί τέχνης Αθηνά Σχινά, Δημήτρης Παυλόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του Δεκέμβρη.