Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης «"Εφοδος στον ουρανό". Οι δύο επιχειρήσεις του ΔΣΕ: Βάλτος - Γράμμος Μάρτης - Απρίλης - Μάης 1949» (Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία των 90 χρόνων του ΚΚΕ, αφορά στις απίστευτα ηρωικές, αιματηρότατες αλλά και καθοριστικές για τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έως τον Αύγουστο του 1949 επιχειρήσεις του ΔΣΕ, γνωστές ως «Ελιγμός βάλτου» και «Ανακατάληψη Γράμμου». Η συγγραφή του βασίστηκε σε μαρτυρίες διακεκριμένων μαχητών του ΔΣΕ οι οποίοι συμμετείχαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις και σε σχετικά έγγραφα του ΓΕΣ/ΔΙΣ).

-- Μουσείο Μπενάκη: «Αρχείο Οικογένειας Νίκου Πλουμπίδη» (ταξινόμηση - επιμέλεια Αλέκου Π. Ζάννα). Οπως είναι γνωστό, ο γιος του ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, Δημήτρης, παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη (Ιστορικά Αρχεία) το αρχείο των γονιών του. Προλογίζοντας αυτή την έκδοση αναφέρει ότι παραχώρησε το αρχείο της μητέρας του, Ιουλίας Παπαχρίστου - Πλουμπίδη, που περιέχει μεγάλο μέρος των μικροσκοπικών σημειωμάτων που έγραφε ο Ν. Πλουμπίδης στην απομόνωση στις φυλακές του «Σωτηρία», τα οποία παραδόθηκαν στον κουνιάδο του Δημοσθένη Παπαχρίστου και δημοσιεύτηκαν με τίτλο «Νίκος Πλουμπίδης - Ντοκουμέντα, γράμματα από τη φυλακή 1953-1954». Στο Μουσείο δόθηκε και μέρος του αρχείου της μητέρας του, Ιουλίας, που αφορά κυρίως στην περίοδο 1945-1955 και περιλαμβάνει σπαράγματα από την πολιτική και συγγραφική δραστηριότητα του Ν. Πλουμπίδη, χειρόγραφα σημειώματα της παρανομίας - ανάμεσά τους και τα σημειώματα της φυλακής και έντυπο υλικό για τη σύλληψη, τη δίκη και την εκτέλεσή του, που το εμπλούτιζε η ίδια όσο ζούσε. Σημειώνουμε ότι, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πλουμπίδης, το αρχείο που αφορούσε στη μεταπολιτευτική δράση της μητέρας του παραχωρήθηκε στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Αντίστασης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ τα βιβλία των γονιών του στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου. Στην έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, εκτός από βιογραφικά στοιχεία του ζεύγους Πλουμπίδη και την αναφορά τεκμηρίων από τη δράση του Ν. Πλουμπίδη σ' άλλα αρχεία και βιβλιογραφία, καταγράφονται τα περιεχόμενα των 25 φακέλων που αποτελούν το Αρχείο των Νίκου και Ιουλίας Πλουμπίδη. Σε παράρτημα περιλαμβάνονται φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τη δράση και τον τραγικό θάνατό του.

-- ΕΡΤ-ΑΕ: «70 χρόνια Ελληνική Ραδιοφωνία» (Πλούσια εικονογραφημένο με αφίσες, φωτογραφίες, μηχανήματα, εκδόσεις, έγγραφα, επιστολές, ονομαστικούς καταλόγους ονομάτων κομμουνιστών και άλλων υπόπτων για τα πολιτικά τους φρονήματα υπαλλήλων και συνεργατών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μεγάλο μέρος του λευκώματος καταλαμβάνει το θέατρο στο ραδιόφωνο, με φωτογραφίες πλήθους γνωστών ηθοποιών, συγγραφέων, σκηνοθετών, και βέβαια η μουσική - συμφωνική, έντεχνη, λαϊκή - και οι άνθρωποί της. Περιλαμβάνονται φωτογραφίες και τεκμήρια για ειδικές δημοφιλείς εκπομπές και αναφορές σε μεγάλες μορφές της 70χρονης ΕΡΑ).

-- «Βιβλιοφιλία» Βαγγέλης Σακκάτος «Κεφαλονιά 1943. Το μεγάλο έγκλημα του ναζισμού: Η σφαγή της Μεραρχίας Ακουϊ (Ντοκουμέντα και κείμενα)». (Το βιβλίο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, βασίζεται στη συγκλονιστική μαρτυρία του Αργοστολίτη δασκάλου Γεράσιμου Γαλάνου προς την κόρη του για την ιταλογερμανική σύρραξη, το Σεπτέμβρη του 1943, στο νησί και την καταστροφή του Αργοστολίου και των γύρω χωριών από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς των Γερμανών).

-- Μανόλης Κασιμάτης «Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη δράση του ΕΛΑΣ - Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας (από το αρχείο του φωτογράφου Λάζαρου Ακερμανίδη, 1903-1947)» (φωτογραφικό λεύκωμα, β΄ έκδοση συμπληρωμένη. Πληροφορίες στο 6977.135.913).

-- Κώστας Υφαντής «Εξω από τη λήθη» (Ποίηση. Εκδόσεις «Δωδώνη»).

-- Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν «Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965). Μια αυθεντική προσφορά στην τέχνη και τη ζωή» (βιοεργογραφικό βιβλίο - λεύκωμα, με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της οικογένειας Λασκαρίδου και πίνακες της ζωγράφου. Συνέκδοση Δήμου Καλλιθέας - εκδόσεων Α. Α. Λιβάνη).

-- «Οδός Πανός»: Φούλα Λαμπελέ «Ο ωραίος Ορέστης» (διηγήματα).

-- «Περίπλους»: Σωτήρης Π. Περάκης «Πάμε για ορθοπεταλιές;» (μυθιστόρημα).

-- «Μίλητος»: Σοφία Χ. Μωρές «Υδρα, η πατρίδα της ψυχής μου (Οι δρόμοι της θύελλας)» (Ποιήματα, τόμος πρώτος).

-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Φανή Μέλφου - Γραμματικού «Σιωπηλή συμφωνία» (μυθιστόρημα). Γιώργος Πιπερόπουλος «Το πρώτο μάτι» (μυθιστόρημα). Εκτορας Νοέλ «Το γυάλινο σπίτι» (μυθιστόρημα).

-- «Αλκυών»: «Ωμή τροφή αντί μαγειρεμένη (πραγματική υγεία με φυσική τροφή)». «Γίνε ξανά καλά!» (συλλογικό βιβλίο για θέματα υγείας). «Κόψτε το κάπνισμα σήμερα (χωρίς να πάρετε βάρος)» (αντικαπνιστικές συμβουλές).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ