Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΜΕΤΣ
Διαχρονικό, δικομματικό έγκλημα

Η φωτογραφία είναι παλιά, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στο χώρο
Η φωτογραφία είναι παλιά, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στο χώρο
Η διαχρονική, συνειδητή αδιαφορία του δικομματισμού για την «τύχη» του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα της εισβολής των ιδιωτών, οι οποίοι, στις 23/12, αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια κατεδάφισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ των παλιών κτιρίων που βρίσκονται πάνω στα θεμέλια του ναού, προφανώς για οικοδομική «αξιοποίηση», αφού πρόκειται για κατασκευαστική εταιρεία!

Το θέμα «σέρνεται» από το 1960, οπότε ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός και έκτοτε υπήρξαν επανειλημμένες γνωμοδοτήσεις και υπουργικές αποφάσεις για απαλλοτρίωση, ανασκαφή και ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Τελευταία φορά που ασχολήθηκε το ΥΠΠΟ με το θέμα ήταν τον Οκτώβρη του 2005, οπότε το θέμα ξανατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά ως «έγκριση ή μη καθαίρεσης υφισταμένων κτισμάτων για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας», διαγράφοντας ουσιαστικά τις προηγούμενες αποφάσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση και ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Σε μια ακόμη επίδειξη «αμνησίας» και κυνισμού, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του βουλευτή, Κ. Καρτάλη, κατέθεσε χτες Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για το θέμα, εγκαλώντας τους για «ολιγωρία ως προς την προστασία και ανάδειξη» του αρχαιολογικού χώρου! Φυσικά, δε νιώθει την ανάγκη ούτε καν να απολογηθεί για τη μη εφαρμογή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ του πλήθους όλων των προηγούμενων αποφάσεων για απαλλοτρίωση.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έθεσε το θέμα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ