Συμμέτοχη και συνένοχη στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού καθίσταται η ελληνική κυβέρνηση, μετατρέποντας τη χώρα σε σταθμό ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού με πολεμικό υλικό.
Οι δήθεν κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης, που συνοδεύονται μάλιστα με υποκριτικές διακηρύξεις της για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κανέναν δεν πείθουν, με δεδομένη και τη συνολικότερη στάση της απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Αντίθετα, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην περιοχή στο όνομα της εγγύησης της εκεχειρίας και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα των Παλαιστινίων που κυλάει ποτάμι εδώ και τρεις βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την αποκάλυψη για μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού, αρχικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ το Σάββατο, αλλά και χτες η Ντ. Μπακογιάννη επιχείρησαν να κρυφτούν πίσω από αστείες τυπικότητες, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι δεν εφοδιάζεται τάχα ο ισραηλινός στρατός μέσω των ελληνικών λιμανιών, αλλά ...οι στρατιωτικές αποθήκες των ΗΠΑ στο Ισραήλ!
Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όταν ρωτήθηκε παρέπεμψε στη «ρητή και κατηγορηματική», όπως τη χαρακτήρισε, δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «θέμα ανεφοδιασμού μέσω ελληνικών λιμανιών του Αστακού ή άλλου ελληνικού λιμανιού δεν υπάρχει».
Στη δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος είχε προχωρήσει σε μια «πονηρή» διάψευση, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας». Φυσικά, δε διέψευσε ότι το πολεμικό υλικό θα πάει στον ισραηλινό στρατό μέσω των αμερικανικών αποθηκών στο Ισραήλ, όπως σαφώς είχε αφήσει να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου.
Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, ερωτηθείς σχετικά, είχε αρνηθεί να σχολιάσει τη ρότα της συγκεκριμένης θαλάσσιας μεταφοράς του αμερικανικού πολεμικού υλικού, προβάλλοντας λόγους ασφαλείας, όμως επιβεβαίωσε το σχεδιασμό μεταφοράς αμερικανικών πολεμοφοδίων στο Ισραήλ: «Η παράδοση των πολεμοφοδίων - είπε - έχει προορισμό αμερικανική στρατιωτική αποθήκη στο Ισραήλ, που υφίσταται βάσει διμερούς συμφωνίας με έγκριση του Κογκρέσου από το 1990». Στη συνέχεια προσπάθησε να αποσυνδέσει τη μεταφορά με την εξελισσόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μεταφορά ρουτίνας και όχι για υποστήριξη της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα».
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων, που επικαλούνται εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικανικής Διοίκησης Θαλασσίων Μεταφορών (MSC), ο αμερικανικός στρατός προκήρυξε επείγοντα διεθνή διαγωνισμό στις 31 Δεκέμβρη για ανάληψη μεταφοράς με εμπορικό πλοίο πολεμοφοδίων (325 κοντέινερ) από τις ΗΠΑ στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ μέσω του ιδιωτικού λιμανιού του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία σε δύο «δόσεις»: Η πρώτη να φτάσει στον τελικό προορισμό μέχρι τις 25 Γενάρη και η δεύτερη στις 31 του ίδιου μήνα. Τη μεταφορά ανέλαβε γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία, της οποίας η επωνυμία δε γνωστοποιήθηκε.
Οπως αναφέρουν τα χτεσινά «Νέα», στη σχετική προκήρυξη του αμερικανικού ναυτικού, γίνεται λόγος για «επικίνδυνο φορτίο» και «εκρηκτικές ύλες», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, εμφανιζόμενη να πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν βεβαίως το επιτρέψει το Ισραήλ, ενώ συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ του θύτη και του θύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντ. Μπακογιάννη δε ζήτησε καν να σταματήσει η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, ενώ δε διανοήθηκε να θέσει το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα, ενημερώνοντας για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε «ειρηνευτική αποστολή» της ΕΕ, στο όνομα της επιτήρησης της «εκεχειρίας» και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόταση αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι για να τοποθετηθώ», συμπλήρωσε όμως ότι «έχει από το ΚΥΣΕΑ μια γενικότερη κατευθυντήρια γραμμή, ώστε, όταν θα παρουσιαστούν οι προτάσεις, να γνωρίζουμε προς τα πού μπορούμε να κινηθούμε». Η ίδια ανέφερε ότι ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, απέχουμε ακόμα από μια ορατή εκεχειρία, που είναι αναγκαία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε άλλη απόφαση παρθεί, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών ή Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η μόνη απόφαση που, όπως είπε, πήρε το ΚΥΣΕΑ ήταν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να φτάσει όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μαζευτεί στη χώρα μας όταν βέβαια οι Ισραηλινοί επιτρέψουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αρχικά είχε επιρρίψει στη Χαμάς τις ευθύνες ότι «άνοιξε τον κύκλο του αίματος», ενώ ουδέποτε είχε αντιδράσει στον αποκλεισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, κινούμενη στο πλαίσιο των αποφάσεων ΗΠΑ και ΕΕ, ποτέ δεν αναγνώρισε τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές. Αντίθετα, τιμά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ στο πλαίσιο της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί οι κοινές ασκήσεις με την αεροπορία του Ισραήλ τον περασμένο Ιούνη...