Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μοιράζουν το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ

Στην κρατική προστασία και αρωγή προσφεύγουν όλες οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου αξιοποιώντας τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την «ενίσχυση της ρευστότητας».

Ηδη πραγματοποιήθηκαν και αρκετές γενικές συνελεύσεις των μεγαλομετόχων τους με τις οποίες προχωρούν σε έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες, και για όσο διάστημα θα κρατήσει η ρύθμιση, θα περάσουν στο δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος ενισχύει με ζεστό χρήμα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μια περίοδο που εξαιτίας της κρίσης και των αναταράξεων, η άντληση ρευστότητας, από τη χρηματαγορά, είναι, και αμφίβολης αποτελεσματικότητας και σε κάθε περίπτωση σχετικά μεγαλύτερου κόστους για τους τραπεζίτες.

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και συνολικά της κεφαλαιοκρατίας, να διασφαλίσει την κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδό τους από τις σημερινές συνθήκες. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ όχι μόνον δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν, αλλά αντίθετα θα πληρώσουν όλα τα σπασμένα και στην περίοδο της κρίσης, όπως και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας διενεργήθηκαν χτες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών:

  • Alpha Bank: Θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου (με προνομιούχες μετοχές) μέχρι 950 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank: Ανακοίνωσαν ισόποση αύξηση 950,1 εκατ. ευρώ.
  • Αγροτική Τράπεζα: Προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 675 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως και η Εθνική Τράπεζα έχει δρομολογήσει 350 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 225 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής 110,2 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών το δημόσιο θα μετέχει με εκπρόσωπό του στα ΔΣ των τραπεζών.

Η συνολική συμμετοχή τους κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα φτάσει σε 5 δισ. ευρώ. Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση προβλέπει ακόμη την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων 8 δισ. ευρώ τα οποία οι τράπεζες θα βάλουν ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντλήσουν φτηνό χρήμα και ακόμη 15 δισ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή άμεσων εγγυήσεων του κράτους. Το συνολικό πακέτο, η μοιρασιά του οποίους ήδη έχει ξεκινήσει, φτάνει σε 28 δισ. ευρώ ή 10,7% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2009...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ