Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η καπιταλιστική κρίση και το κράτος της

«Εφιαλτικά σενάρια (...) στην Ευρωζώνη (...) πτώση 10,6% στις εξαγωγές της Γερμανίας και 6% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο. Κρατικοποίηση του 25% της Commerzbank» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο εφεδρικός στρατός για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες

«Η ευρωζώνη έφτασε τα 12,2 εκατομμύρια ανέργους και η ΕΕ τα 17,4 εκατομμύρια (...) η Κομισιόν αναμένει επιτάχυνση της ανεργίας εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης (...) στους νέους κάτω των 25 ετών η χώρα μας με 21,9% εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανεργία στο σύνολο της ΕΕ ενώ κατέχει και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ισπανία και στην ανεργία των γυναικών με 11,2%» (τα στοιχεία στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«Νέος», «δημοκρατικός», «με δημοκρατία», αλλά πάντα καπιταλισμός

«Αν κάποιος θα μπορούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να αγαπήσουν τη συνομοσπονδία ευρωπαϊκών κρατών, αυτός είναι ο Νικολά Σαρκοζί (...) παρακολούθησα την παρέμβασή του στο συνέδριο με θέμα "Νέος Κόσμος, Νέος Καπιταλισμός" που συνδιοργάνωσε με τον Τόνι Μπλερ (...) το συμπέρασμα όλων είναι πως ο κόσμος του Μπρέτον - Γουντς αποτελεί παρελθόν οριστικά (...) μπορεί ο Ν. Σαρκοζί να σημειώνει πως "δεν πρέπει να σπάσουμε τον καπιταλισμό, αλλά να τον θεμελιώσουμε εκ νέου", μπορεί να δηλώνει εξεγερμένος απέναντι σε όσους επιχειρούν να επιβάλουν έναν χρηματιστηριακό καπιταλισμό που αδιαφορεί για το κράτος, τους λαούς και τις παραδόσεις (...) αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο τα μεγάλα κράτη οργανώνουν την άμυνά τους (...) "έχουμε σταθερά τοποθετηθεί στο στρατόπεδο της κίνησης, της αλλαγής" υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος για να καταδείξει την αντιπαράθεσή του με όσους "στη δεξιά και την αριστερά επιμένουν να είναι αιχμάλωτοι της ακινησίας"» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ