Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΓΔΜ
Ανοιχτή κριτική του Προέδρου στον πρωθυπουργό

Σκληρή κριτική εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι άσκησε χτες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά την ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.

Ο πρόεδρος καταλόγισε «άστοχους χειρισμούς» στην κυβέρνηση, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας και τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα. Ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει τη θέση περί «διπλής ονομασίας», οδήγησε στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων. «Παρά τις υποδείξεις από τη μεριά του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και των φίλων και υποστηρικτών μας ότι η επαναφορά στη θέση της "διπλής ονομασίας", δεν αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για διαπραγματεύσεις και για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν ακριβώς τη θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε πως «πρέπει να κατανοήσουν όλοι στο εσωτερικό, ότι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ».

Επ' αυτού, ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι αν η χώρα παραμείνει, για αρκετό καιρό, χωρίς σαφή ευρωατλαντική προοπτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης της διεθνοτικής ισορροπίας στο εσωτερικό, ενώ άφησε αιχμές και για τη σκοπιμότητα της ενέργειας της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Οι αναφορές της κυβέρνησης ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης δε θα δυσχεράνει τη διαπραγματευτική διαδικασία, είναι παράλογες και κινούνται εκτός πραγματικότητας. Λυπούμαι που αναγκάζομαι να διαπιστώσω ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταφεύγει σε φθηνούς λαϊκισμούς και εκμεταλλεύεται τα πατριωτικά αισθήματα του λαού» και την κατήγγειλε ότι «διαιρεί το λαό σε πατριώτες και προδότες».

«Η κυβέρνηση θέτει το ψευτοδίλημμα ότι όποιος δεν υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της είναι προδότης. Εγώ, εθελοντικά και με πλήρη γνώση αναφέρω ότι αποφασίζω να ενταχθώ στον κατάλογο των προδοτών. Είμαι, όμως, πεισμένος ότι ο χρόνος θα δείξει τι σημαίνει πραγματικός πατριωτισμός και ποιος είναι ο αληθινός πατριώτης», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι έκανε εκτενή αναφορά και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προτείνει, για τρίτη συνεχόμενη φορά, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, «οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και να εκπληρώσει τα κριτήρια που έθεσε η ΕΕ, και σε καμία περίπτωση, στην εκκρεμότητα της ονομασίας».

«Με τον τρόπο αυτό, εμείς μόνοι μας θέτουμε εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας μας και γράφουμε το σενάριο και χαράζουμε το δρόμο για μια μεγάλη ιστορική ήττα», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ