Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τι θέλουμε

Κατ' αρχήν, η ίδια η συνεδριακή διαδικασία να αποδώσει πιστά την αναμφισβήτητη αίγλη και ακτινοβολία που εκπέμπει το Κόμμα μας και η επιστημονική του κοσμοθεωρία.

Να είναι συνέδριο θαρραλέο, να απαντήσει ντε φάκτο στον αντίπαλο, αλλά και προς τους αλληθωρίζοντας για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Να ανοίξει διάπλατα την πρόταση για το Μέτωπο μέσα από πλατιές συμμαχίες, συνεργασίες και με μη κομμουνιστικές δυνάμεις της κοινωνίας, και όλους όσοι θίγονται από τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Να εντείνει τις πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση παραπέρα κομμουνιστικών - εργατικών κομμάτων, με στόχο ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση και την παραπέρα προπαγάνδιση του υπέρτερου της σοσιαλιστικής διεθνοποίησης της οικονομίας, μέσω της προλεταριακής αλληλεγγύης των λαών, απέναντι στην οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς. Να σταθμίσει και να ζυγίσει πιθανόν και ευρύτερες αποχωρήσεις από θεσμικά όργανα του αστικού κράτους (κύρια συνδικαλιστικά). Να πει δυο κουβέντες παραπάνω για το ρόλο των θρησκειών και της μεταφυσικής, καθώς και για το κατάντημα των Ολυμπιακών Αγώνων και της αθλητικής ιδέας, και της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Να ανοίξει ιδεολογικό μέτωπο υπεράσπισης του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, για να μαθαίνουν οι νέοι του κόσμου ποιος σήκωσε τον άνθρωπο στα δυο του άκρα, ποια ανάπτυξη επιτεύχθηκε από τις δυνάμεις της εργασίας στις σοσιαλιστικές χώρες και η βοήθεια που δόθηκε στις υπανάπτυκτες χώρες και τα εθνικά τους κινήματα.

Ανάγκη επιτακτική να χρεοκοπήσουμε την ιστορία που γράφουν οι «νικητές» και με βάση τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα για τη ζωή των λαών αυτών μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και για να πάψει, επιτέλους, να ακούγεται το αισχρό «τι θα γίνουμε, Ρωσία;», που μας απευθύνουν οι δουλοπάροικοι του «Λευκού Οίκου».

Σύντροφοι, το ΚΚΕ είμαστε εμείς οι ίδιοι, τα μέλη, τα στελέχη, από τις πόλεις μέχρι τα πιο μικρά χωριά και νησιά.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε και τη μεγάλη ευθύνη να το περπατήσουμε στη μεγάλη πορεία για το καλό του λαού. Εμείς είμαστε οι ντελάληδες της ιδεολογίας του και οι υλοποιητές (αδόκιμος όρος) της πολιτικής του. Εχουμε αξίες και συνείδηση. Ομως, δεν αρκούν.

Ιδίως σήμερα με τα πολυσύνθετα προβλήματα, τα οποία ο αντίπαλος επιχειρεί να ιδεολογικοποιεί και να τα παρουσιάζει σαν αναγκαία ή αυτονόητα, απαιτείται γνώση, εξειδίκευση, μόρφωση, απαιτείται καθημερινή μελέτη και ενημέρωση για τα πάντα.

Αυτά, μαζί με την αυταπάρνηση στο κομματικό καθήκον, την ανυποχώρητη συλλογική μαζική δράση μέσα στο λαό και τις μέγιστες αντοχές που εκδηλώνουμε στις ιδεολογικές και άλλες πιέσεις του συστήματος, στοιχειοθετούν την προσωπικότητα ενός πρωτοπόρου κομμουνιστή, ο οποίος στο χώρο που ζει και δραστηριοποιείται αναγνωρίζεται, εκτιμιέται, γίνεται παράδειγμα. Τέτοια μέλη, νομίζουμε, επιδιώκει να έχει το Κόμμα και τέτοια μέλη και στελέχη μπορούν να δώσουν απάντηση στο πώς θα διαμορφωθεί η λαϊκή πλειοψηφία, που θα γκρεμίσει τα μονοπώλια και την εξουσία τους, και το ρόλο που θα έχει το ΚΚΕ στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Σύντροφοι, πέραν των άλλων, χρειαζόμαστε και έμπνευση στην τακτική του αγώνα, και η έμπνευση επισκέπτεται τα προετοιμαζόμενα μυαλά. Να αποδείχνεται καθημερινά η προετοιμασία μας εκεί που πιο εύκολα διαπλάθεται η συνείδηση, στο καμίνι της εκμετάλλευσης, στη δουλιά, στο σωματείο, στο σύλλογο, στην επιτροπή ειρήνης, παντού να γίνουμε οι σύγχρονοι σταχανοβιστές της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

Να σηκώσουμε τα ζητήματα, που ο λαός μας εκδηλώνει ευαισθησίες και εκφράζει μια αντιιμπεριαλιστική απέχθεια. (αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις, Αιγαίο, προάσπιση συνόρων, σχέσεις φιλίας με λαούς).

Με βάση τις εξελίξεις και τα γεγονότα, να καθορίζουμε την πολιτική μας δράση. Δεν είναι δυνατόν η εφοπλιστική αδηφαγία να «βουλιάζει» 80 ψυχές και να μην βγάζουν στο δρόμο οι κομμουνιστές συζητήσεις και συσκέψεις για να εξηγήσουν στο λαό όσα κρύβουν ή παραποιούν τα στρατολογημένα στον αντίπαλο κανάλια.

Σύντροφοι, μεγάλα τμήματα του λαούς μας είναι απογοητευμένα, ζουν σε άσχημες συνθήκες μέσα σε ένα πλέγμα ομηρίας, εκβιασμών, τρομοκράτησης, αλλά και δυσαρέσκειας για την κατάσταση και περιμένουν φως από κάπου. Πρέπει να είναι ζήτημα τιμής για μας να μας εμπιστευτούν και να μας ακολουθήσουν.

Ομως, πρέπει να μας δουν, να μάθουν τις θέσεις μας, να τους πείσουμε ΤΩΡΑ να πάρουν μέρος στην αντίσταση και το νέο ΕΑΜ που χτίζεται στα πλαίσια του Μετώπου, ενάντια σε κάθε τι που καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Τώρα πρέπει να γίνει η μεγάλη παρέμβαση από τους κομμουνιστές, πριν την εξαθλίωση και την καθολική παράδοση των συνειδήσεων.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την ιδεολογική αντίσταση πρωτοπόρων της σκέψης και της δράσης στην Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Να εκμεταλλευτούμε τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και να αντεπιτεθούμε.

Καλούμε το 16ο Συνέδριο να επεξεργαστεί αναλυτικά, και με βάση τις εξελίξεις, την πολιτική πρόταση του 15ου Συνεδρίου για το Μέτωπο, να εκλέξει ΚΕ αντάξια των προσδοκιών μας, να προσεγγίσει τα ζητήματα, που αφορούν το Κόμμα, την κοινωνία, το λαό και τον τόπο, με κομμουνιστική αντίληψη και υπευθυνότητα, να δώσει έμφαση στην ανάδειξη και πολιτική στελεχών και να καλέσει με μανιφέστο το λαϊκό κίνημα, τους καλοπροαίρετους τίμιους ανθρώπους, όπου κι αν ανήκουν, όλη την κοινωνία και κύρια τα μέλη και στελέχη του Κόμματος να βάλουμε πλάτη ενεργά και με τη συμμετοχή του ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να χτίσουμε το Μέτωπο των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στα άνομα συμφέροντα της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των ξένων υποστηριχτών της.


ΝΟΤΙΣ ΔΟΥΚΑΣ
Κρεμαστή Ρόδου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ