Τη συμφωνία των κομμάτων του δικομματισμού για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές- αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Οι μεγαλοβιομήχανοι, αυτή τη φορά, απαιτούν διαχρονική «ενιαία βούληση», ενώ τους είναι αδιάφορο εάν αυτή εκφραστεί με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με συγκυβέρνηση, ή με συμφωνία του δικομματισμού στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, αρκεί να πάψει η «αναβλητικότητα». «Δε θέτουμε θέμα κυβέρνησης, αλλά διακυβέρνησης και αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου. Στην προσπάθειά του μάλιστα να ενισχύσει την άποψη ότι, τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να έρθουν σε συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά ότι «άμα βάλουν τα προγράμματά τους, το ένα πάνω στο άλλο, είναι πολλά που δεν ξεχωρίζουν και είναι το ίδιο με το αποκάτω».
Οι βιομήχανοι, πιέζοντας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, «τσουβάλιασαν» τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και τη μαζική διαμαρτυρία των νέων, με τα επεισόδια και τις ζημιές από συγκεκριμένες ομάδες. Υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη που φέρουμε γι' αυτό το απαξιωμένο σύστημα», σε μια εξίσωση της ευθύνης των εκμεταλλευτών με αυτή των εκμεταλλευόμενων, των θυτών με των θυμάτων. «Είμαστε ευτραφείς και ανυπόληπτοι στα μάτια των νέων μας», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος και στη συνέχεια καταδίκασε με ευκολία, αλλά και προσχηματικά τη βία «είτε φορά κρατική στολή, είτε την αντι-εξουσιαστική κουκούλα» και εμφανίστηκε τάχα στο... πλευρό της νεολαίας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το εκκωφαντικό μήνυμα που μας στέλνουν οι νέοι. Ούτε να το πνίξουμε με τα δακρυγόνα».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΕΒ τα είπε για να καταλήξει στην επανάληψη της απαίτησης των ντόπιων πλουτοκρατών για «μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση» που θα είναι ικανή και πρόθυμη να λάβει ταχύτατα τα αντιλαϊκά μέτρα για βαθιές, «δομικές» αλλαγές, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Το προχώρησε, μάλιστα, και πιο πέρα, απαιτώντας έτσι ένα «σιδηρούν κράτος» σε αντιδιαστολή με το - όπως είπε - σημερινό «αχυρένιο σύστημα», όπου η «παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το αν τα τελευταία γεγονότα μετέβαλαν την άποψη του ΣΕΒ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε: «Οχι, δεν άλλαξε. Ούτε έλλειψη γενικής κατεύθυνσης έχουμε, ούτε έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η οικονομική αναταραχή είναι εδώ και θα ενταθεί στους επόμενους μήνες. Η παγκόσμια κρίση ανέδειξε όλες τις καθ' ημάς παθογένειες, που επί τόσα χρόνια αποφεύγουμε να διορθώσουμε».
Σε ερώτηση για το αν συντρέχει ανάγκη πολιτικής παρέμβασης των επιχειρηματιών με κάποιο πολιτικό σχηματισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε αρνητικά, ενώ στις ερωτήσεις για το αν αποδοκιμάζεται ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ και ζητούνται εμμέσως εκλογές, η απάντηση ήταν ότι η απόδοση της ευθύνης στην κυβέρνηση «είναι ευκολία που θα έπρεπε να αποφύγουμε».