Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η προοπτική στους αγώνες!

Η οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων «ξεχείλισε». Η ήδη τραγική κατάστασή τους επιδεινώνεται, συνεχώς, με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ που στοχεύει στο ξεκλήρισμά τους. Φέτος, ιδιαίτερα, που εκατοντάδες χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις αντιαγροτικές αποφάσεις που παίρνονται στην ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση, περιμένουν τα χειρότερα. Για τα προβλήματά τους, αλλά και για την αναγκαιότητα έντασης των αγώνων ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, μιλούν στον «Ρ» αγρότες και συνδικαλιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Ο Γ. Λαζαρίδης, σιτοπαραγωγός, λέει: «Σιτάρια και κριθάρια τα έχουμε στις αποθήκες. Οι έμποροι θέλουν να μας τα πάρουν σχεδόν τζάμπα. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα, όταν το κόστος είναι τεράστιο και τα άλλα έξοδα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας τρέχουν;». Και ο Κ. Αϊγιάνογλου, κτηνοτρόφος, από τα Φάρσαλα, συμπληρώνει: «Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στο γάλα. Αντί να αυξηθούν, αυτές μειώνονται».

Ο Ν. Τριζόγλου, παραγωγός δημητριακών σημειώνει: «Ν' αγωνιστούμε, όχι μόνο για να σωθούμε εμείς, αλλά για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για να μην ερημώσουν κι άλλο τα χωριά μας».


Σιτοπαραγωγός και ο Θ. Αχυρόπουλος, ο οποίος σημειώνει: «Αγανακτήσαμε! Αισθανόμαστε απροστάτευτοι, στο έλεος των εμπόρων που μας εκβιάζουν για να πάρουν όσο όσο την παραγωγή μας. Δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση προς όφελός μας».

Ο Ευρ. Πουλαράκης, συνταξιούχος του ΟΓΑ, μιλάει για την εξευτελιστική σύνταξη των 350 ευρώ που παίρνει και υπογραμμίζει: «Προεκλογικά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τάζουν "γενναίες αυξήσεις" και οι κυβερνήσεις τους μας δίνουν ψίχουλα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Πού να φτάσουν αυτά για φάρμακα, πετρέλαιο, λογαριασμούς; Να ενώσουμε τη φωνή μας, με τους εργάτες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και ν' αγωνιστούμε».

Ο Ευγ. Λαζαρίδης, νέος αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιάδων Φαρσάλων επισημαίνει: «Τα 2/3 της παραγωγής μας δεν έχουν πουληθεί ακόμα. Οι έμποροι εκβιάζουν. Μας λένε ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά σιτηρών, για να το πάρουν όσο όσο. Η κυβέρνηση προεκλογικά "όργωνε" όλα τα χωριά για να δίνει υποσχέσεις και το ΠΑΣΟΚ θέλει να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματά μας. Τα δύο κόμματα είναι συνυπεύθυνα για την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς και την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, απ' όπου αυτά πηγάζουν».

Ο Κ. Δοξαριώτης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ) αναφέρεται στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τους αγρότες και λέει: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε καν μας ανακουφίζουν και δε μας ξεγελά με τους πανηγυρισμούς της. Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται ν' αλλάξει προς το καλύτερο. Αντίθετα, θα χειροτερεύσει με τις αποφάσεις που παίρνονται από την ΕΕ. Το ξεκλήρισμά μας είναι προδιαγεγραμμένο αν δεν αγωνιστούμε, συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΥ που οι διεκδικήσεις και οι προτάσεις της μας δείχνουν τη διέξοδο».

Για το πολιτικό περιεχόμενο και την προοπτική των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς μιλά στον «Ρ» ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ. «Οι αγρότες - τονίζει - πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα είτε αν βρίσκεται στην κυβέρνηση η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον είναι υποστηρικτές της ΚΑΠ αποδέχονται και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς». Προσθέτει ότι «από τους βασικούς "ιμάντες", για να περάσει αυτή η πολιτική είναι οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, όπως αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, που προσπαθούν να εφησυχάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες για να μην αγωνιστούν». Και καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ, για να έχει ο αγώνας τους περιεχόμενο και πολιτική προοπτική που βρίσκεται στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ