Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ
Δημαγωγικός διαγκωνισμός στις πλάτες των ασφαλισμένων

Μακριά και ενάντια στις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και χαρατσώνονται στην ώρα της ανάγκης

Σε μια ανέξοδη και δημαγωγική δικομματική αντιπαράθεση, μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, επιδόθηκαν χτες κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία και στη χορήγηση των φαρμάκων των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε εναλλασσόμενους ρόλους το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν επικοινωνιακή συγκάλυψη της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει απ' την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου στην Αττική έχουν τακτοποιηθεί με τις εξαγγελίες που έκανε πριν από λίγες μέρες. Κι αυτό τη στιγμή που σήμερα οι φαρμακοποιοί κάνουν πανελλαδική απεργία για την καταβολή των οφειλών και απειλούν με τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης σε πανελλαδική κλίμακα!

Την ίδια απειλή αντιμετωπίζουν και οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων Ταμείων - πέρα απ' φάρμακα - για τις επισκέψεις στους γιατρούς και τις εργαστηριακές εξετάσεις καθώς οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τους οποίους είναι συμβεβλημένα τα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν τα κενά τους στην ΠΦΥ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις δραστηριότητες απ' την 15.12.2008 επειδή τους χρωστούν υπέρογκα ποσά.

Η υποχρηματοδότηση τσακίζει κόκαλα

Παρά την εκρηκτική κατάσταση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστική, προαναγγέλλοντας συμφωνία στη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία των φαρμακοποιών, τη στιγμή που τα χρήματα που κατατέθηκαν για τους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας σχετικά με την παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», ότι τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες - παρέμβαση που επικαλέστηκε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης - είπε ότι οι δηλώσεις του πρέσβη ήταν και άσκοπες και ατυχείς, καθώς η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες γίνεται κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια - μια διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο βέβαια που απέφυγε να αναφέρει ο υπουργός Υγείας - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ήταν η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5% και η μετακύληση της χρηματοδότησής τους στα ασφαλιστικά ταμεία, που καλύπτουν - με τα νοσήλια - σε ποσοστά κοντά στο 85% τα έσοδά τους.

Ομως, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας αν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιστρέψουν το περίφημο «ριμπέιτ» - δηλαδή 134 εκατ. ευρώ για το 2006 και το 2007 - στα ασφαλιστικά ταμεία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί απ' την απόφαση των δικαστηρίων -προσδιορίζεται στα μέσα του Γενάρη του 2009 - στα οποία έχουν προσφύγει οι φαρμακοβιομήχανοι. Βέβαια, και αυτή την περιορισμένη δυνατότητα επιστροφής η κυβέρνηση την κατάργησε με το νομοσχέδιο για τη φορολογία, και την αντικατέστησε με μικρότερο ποσοστό (3%), έναντι 4% επί της φαρμακευτικής δαπάνης, που τη μεταθέτει στις πλάτες των φαρμακοποιών.

Πρόσθετα βάρη στα Ταμεία

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πάσχοντες από ΕΪΤΖ επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι που χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα θα παίρνουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα απ' τον ΟΠΑΔ. Αντί, δηλαδή, να καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, το βάρος της οικονομικής κάλυψης των πανάκριβων φαρμάκων μετακυλίεται στον ΟΠΑΔ, που ήδη - λόγω της υποχρηματοδότησης - έχει γονατίσει.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μειώνει με δραματικό τρόπο τις επιχορηγήσεις προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που έχει το βασικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ. Στον προϋπολογισμό του 2009 έχουν εγγραφεί 14 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. το 2007 και 32,5 εκατ. το 2006. Κατά τ' άλλα η πρόληψη απ' το ΕΪΤΖ εκχωρείται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και χρηματοδοτείται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε ότι μια «στοχευμένη παρέμβαση πρόληψης», με τη δημιουργία μιας μονάδας για ανήλικους οροθετικούς, θα χρηματοδοτηθεί από μια πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών!

Ακόμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει αναδρομικό χαράτσι απ' το 2007 στα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώσει τους επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα της αποασυλοποίησης καθώς έχει μειώσει την κρατική επιχορήγηση προς αυτούς σε 40 εκατ. ευρώ για το 2009 - έναντι 45 εκατ. ευρώ για το 2008.

Συνέχεια στο απογευματινό χαράτσι

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν και χτες ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πετυχημένος - κατά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - θεσμός των ιδιωτικών απογευματινών που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και στα οποία ο άρρωστος καταβάλλει 25-90 ευρώ για τις επισκέψεις και 100 - 150 ευρώ για μικρές και μεσαίες επεμβάσεις - χώρια τις επιβαρύνσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για τις άλλες εξετάσεις.

Μετά από όλα αυτά ο κύκλος της αντιπαράθεσης έκλεισε με τη δημαγωγική κατάθεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης, για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ