Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πού την πάνε την υπόθεση του εγκληματικού ναυαγίου;

Η υπόθεση του σαπιοκάραβου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», το οποίο στις 17 Γενάρη 1998 βούλιαξε ανοιχτά της Σαρδηνίας πνίγοντας 7 ναυτεργάτες, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τους εφοπλιστές. Για παράδειγμα, τα δικαστήρια του Πειραιά σε χρόνο «μηδέν» εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος απεργιών και αγωνιστών εργατών. Για το ναυάγιο του συγκεκριμένου πλοίου χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καθίσουν οι υπεύθυνοι - οι τρεις πλοιοκτήτες του και ο επιθεωρητής του Νηογνώμονα Ονδούρας που εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας - στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα πέσουν και στα «μαλακά».

Για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 2001 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον των τριών εφοπλιστών του πλοίου για «πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο». Η κατηγορία είχε στηριχτεί και στην πραγματογνωμοσύνη - καταπέλτη που είχαν κάνει οι πραγματογνώμονες Σ. Μελάς και Γ. Χατζηκωνσταντής. Οι τρεις άσκησαν έφεση. Ενα χρόνο μετά, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά την αποδέχεται, διατάσσοντας νέα πραγματογνωμοσύνη η οποία, αυτή τη φορά βέβαια, συντάχθηκε στα μέτρα των πλοιοκτητών. Το βούλευμα - 5ο στη σειρά - με το οποίο τελικά παραπέμπονται σε δίκη οι εφοπλιστές στηρίζεται στη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη. Η δίκη που είχε οριστεί για χτες αναβλήθηκε. Αραγε θα δικαιωθούν έστω και νεκροί οι ναυτεργάτες ή θα τους ρίξουν και το φταίξιμο;

Οι καλόγεροι και ο δικομματισμός

Καταδικαστέα αναντίρρητα η προκλητική συμπεριφορά των δύο επιχειρηματιών μοναχών του Βατοπεδίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αλλά ποιος τους έχει «φουσκώσει»; Οχι μόνο την αλαζονεία αλλά και την τσέπη... Γιατί απ' αυτό το σημείο της πρόκλησης των μοναχών μέχρι να τα φορτώνουν όλα σ' αυτούς για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η απόσταση είναι τεράστια. Βολεύει εξαιρετικά, κυρίως τους γαλάζιους και τα φιλικά τους ΜΜΕ, να παρουσιάζουν τους «σατανικούς» καλόγερους ως τους εγκεφάλους της ιστορίας, προκειμένου να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά φυσικά δεν είναι η αλήθεια. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι της Μονής ούτε καν να αγγίξουν την περιουσία του Δημοσίου, αν δεν τους την πρόσφερε η κυβέρνηση «στο πιάτο». Δεν καταλήστευσαν μόνοι τους οι μοναχοί τη δημόσια περιουσία, δεν υπέγραψαν τις υπουργικές αποφάσεις, δεν αποχαρακτήρισαν δασικές εκτάσεις, δεν αποφάνθηκαν αυτοί για την κυριότητα του Δημοσίου στη λίμνη Βιστoνίδα κ.ο.κ. Αν προκαλεί η αλαζονεία τους στη Βουλή, η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις συναναστροφές και τις στενές - πνευματικές ή όχι - σχέσεις που είχαν επί χρόνια με τους υπουργούς και τα στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ τους άνοιξε το δρόμο, τις συχνές επισκέψεις στα υπουργεία, στα σπίτια τους κλπ... Καλόγεροι και επίσκοποι είναι νύχι - κρέας με την εξουσία, σε όλες τις θεσμικές της εκφράσεις, εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική.

Εμπαιγμός

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά είναι ότι το 2009 δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος». Το μόνο που καταφέρνει ο Κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας μονότονα τέτοιες παντελώς ανυπόστατες «διαβεβαιώσεις», είναι να επιβεβαιώνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα. Δεν μπορεί να εμπαίζει απροκάλυπτα το λαό και ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι δεν επιβάλλει τάχα νέους φόρους και την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του 2009 να προβλέπει τουλάχιστον 7,1 δισ. επιπλέον φόρους. Για τα συνήθη φορολογικά υποζύγια δεν έχει καμία σημασία αν οι φόροι που θα πληρώσουν παραπάνω θα είναι «νέοι» ή «επιπρόσθετοι». Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πληρώσουν παραπάνω φόρους, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, που πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν παραπάνω ακόμα και με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 27% στο 25% εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλά και των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, φόρος καυσίμων, ποτών, τσιγάρων, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.). Ασφαλώς και γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να εμπαίζει πολλούς για πολύ, αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Οποιος τον πιστέψει... Πρόκειται όμως για εμπαιγμό.

«Ωρα μηδέν» στην Υγεία

Η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση είναι εκρηκτική. Από τη μια, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν μετατρέψει σε πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από την άλλη, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, αλλά και των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, που σφίγγουν ακόμα περισσότερο την κάνουλα των παροχών υπηρεσιών υγείας προς τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ΟΠΑΔ.

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τα «σπασμένα» στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους. Αλλωστε, και τα νοσοκομεία ακόμη τα σπρώχνουν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ιδιώτες - μεγαθήρια, κυρίως από το χώρο των παραϊατρικών εξετάσεων, απειλούν με θράσος να αναστείλουν τις συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές συνέπειες από την πολιτική εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας.

Η μετατροπή του πιο πολύτιμου κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα, η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, δίνουν σήμερα το δικαίωμα στους ιδιώτες να αλωνίζουν, σαν αδίστακτοι κερδοσκόποι που είναι, στον τομέα της Υγείας. Να εκβιάζουν και να απειλούν, παίζοντας ακόμα και με τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Σ' αυτά τα τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα δίνει πλήρη κάλυψη η κυβέρνηση, οξύνοντας με την πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και με νόμους την εμπορευματοποίηση, αρνούμενη να καταβάλει τις οφειλές των νοσοκομείων και των Ταμείων προς τρίτους.

Είναι φανερό ότι, σε πλήρη στοίχιση, ιδιώτες και κυβέρνηση επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στους ασφαλισμένους συνείδηση εξατομικευμένης ευθύνης για υπηρεσίες και παροχές που είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει. Λένε στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι πρέπει πιο γρήγορα να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι ίδιοι θα πληρώνουν για τα φάρμακα, τις εξετάσεις, τα νοσήλια και πως θα επιβιώνει μόνον όποιος έχει τσέπη που αντέχει. Την αντίληψη αυτή σιγοντάρουν, αντικειμενικά, με τη στάση τους και οι δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που πλειοψηφούν στις επαγγελματικές ενώσεις, που αποφασίζουν αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα της πολιτικής του δικομματισμού, αντί να παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων.

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί έξω από την πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, δημόσιας και καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπου φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν. Οπου οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους και ανθρώπινα ωράρια δουλειάς. Εξω από τον κοινό αγώνα εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών αυτοαπασχολούμενων στην Υγεία και αλλού, ενάντια στα σχέδια και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΠΦΥ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τους εκβιασμούς των επιχειρηματιών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να πληρώσουν πολιτικά για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Μαζί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίζεται την παράλληλη δράση του κεφαλαίου στην Υγεία, συμβάλλοντας με τη στάση του στο σημερινό αδιέξοδο.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Για την κερδοφορία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ τους! Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, του χρόνου στον πλανήτη θα έχουμε 42 εκατομμύρια ανέργους.

(Λόγω της οικονομικής κρίσης φυσικά, λες και πριν δεν είχαμε).

Μιλάμε δηλαδή για μια ...ολόκληρη χώρα ανέργων στο μέγεθος της Γαλλίας ή της Τουρκίας.

Κι αυτό το αποκαλούν απλά ...«επιβράδυνση της ανάπτυξης». Ενα απλούστατο φυσικό φαινόμενο.

Λέει κι άλλα ο ΟΟΣΑ όμως. Οτι η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας θα πλήξει τις χώρες της ευρωζώνης.

Τον χώρο δηλαδή που με το ζόρι μας έβαλαν για να είμαστε ...ασφαλείς και μας βάλανε να πληρώσουμε γι' αυτό (και πληρώνουμε ακόμα).

Βεβαίως άλλο πράγμα να είσαι άνεργος εκτός ευρωζώνης και άλλο εντός. Στη δεύτερη περίπτωση έχεις ...«ευκαιρίες»...

Ξέρετε φυσικά τι σημαίνει «ευκαιρίες». Πρόκειται για όλες αυτές τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρπάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ! Κανείς δε θέλει - από τους πρωτοκλασάτους της κυβέρνησης - να αναλάβει το πόστο του υπουργού Οικονομικών. Προφανώς θα έχουν τους λόγους τους...

Που φυσικά σε τίποτε δεν έχουν να κάνουν με την ...αυτοκριτική ή την παραδοχή της άγνοιάς τους σε οικονομικά θέματα.

Είναι φανερό ότι δε θέλουν να επωμιστούν τον ρόλο κάποιου που θα γίνει αντιπαθής λόγω της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Μόνο που αυτή την πολιτική θα την καθορίσουν, θα την ψηφίσουν και θα τη στηρίξουν ...όλοι μαζί.

Οχι γιατί φημίζονται για τις σχέσεις αλληλεγγύης που διαθέτουν μεταξύ τους. Απλά ...αυτή είναι η δουλειά τους. Αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Πάντως ο πρωθυπουργός καλό θα είναι να συνεχίσει να ψάχνει. Τελικά όλο και κάποιον θα βρει. Υπουργιλίκι είναι κι αυτό στο κάτω - κάτω...


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι οπορτουνιστές και ο Μαρξ

«Η επιστροφή του Μαρξ». Ετσι τιτλοφορήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέατρο της Αθήνας. Οχι, δεν ξύπνησαν ένα πρωί αποφασισμένοι να δηλώνουν εφεξής μαρξιστές. Αλλά εν μέσω οικονομικής κρίσης, βλέποντας ότι το έργο του Μαρξ διατηρεί αναλλοίωτη την επαναστατική επικαιρότητά του, βλέποντας την απήχησή του στον κόσμο, σκέφτηκαν να παραπλανήσουν κόσμο. Ετσι, το σαλαμοποίησαν, το κατακρεούργησαν για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κράτησαν ό,τι τους συμφέρει και τους βολεύει και πέταξαν το υπόλοιπο στον οπορτουνιστικό κάλαθο των αχρήστων. Τι κατάλαβε όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση; Οτι ο Μαρξ ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας. Οτι, ως λαμπρός επιστήμονας, άσκησε κριτική στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ως εκεί. Τελεία. Ελα, όμως, που ο Μαρξ ήταν πολύ και πολλά περισσότερα απ' αυτό. Ηταν αυτός, που τόνισε την ανάγκη όχι απλά να ερμηνευτεί ο κόσμος, αλλά να αλλάξει. Και αυτός, που υπέδειξε και τον τρόπο που θα αλλάξει και τι θα οικοδομηθεί στη θέση του. Αυτό το κομμάτι του έργου του για τους οπορτουνιστές είναι σαν μην υπάρχει. Τον Μαρξ, ως επαναστάτη, ως επιστήμονα που απέδειξε το αναπόφευκτο του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και την αντικατάσταση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική, τον ξορκίζουν, αποσιωπώντας τον, γιατί δεν αντέχουν την επαναστατική κοσμοθεωρία του. Είπαμε, οπορτουνιστές ως το μεδούλι...

Ευρω-σχέδιο κατά των λαών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα πράγμα κάνει το «σχέδιο στήριξης της οικονομίας» που ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν: Προστατεύει τα μονοπώλια και στηρίζει την κερδοφορία τους και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους λαούς, πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους. Μετά τη «θωράκιση» των τραπεζών, η ΕΕ φροντίζει να πάρει ορισμένα μέτρα «τόνωσης της ζήτησης» (δημόσιες επενδύσεις, μείωση ΦΠΑ μετά από συνεννόηση, ορισμένα παραπάνω ψίχουλα στις «ευπαθείς ομάδες» αλλά «προσωρινά», κ.ά.), αλλά και εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα «ρευστότητας». Ομως, όλα αυτά - και αυτό είναι το σημαντικότερο - θα πρέπει να συνοδευτούν από νέα μακροχρόνια προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών από κάθε κράτος μέλος ώστε συνολικά η ευρωοικονομία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα προγράμματα; Ιδού τι προτείνει, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χτες η «Καθημερινή», η Κομισιόν: Πρώτον, «μέτρα μισθολογικής συγκράτησης» και «γενική επέκταση της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και ειδικά της μερικής απασχόλησης». Με άλλα λόγια, πάγωμα και μείωση μισθών, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «ελεύθερες» απολύσεις κ.ο.κ. Δεύτερον, απελευθέρωση των αγορών και, τρίτον, μείωση των διοικητικών δαπανών των επιχειρήσεων... Με άλλα λόγια, συνέχιση της αντιδραστικής πολιτικής που προκάλεσε την κρίση.

Σκόπιμη «αδυναμία» ελέγχου

Θα μπορούσε να ήταν μία κακόγουστη φάρσα αν δεν ήταν σκληρή πραγματικότητα. Η κρατική μηχανή «ξέμεινε» από ελεγκτές. Σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, δε βρέθηκαν ελεγκτές για να αποτιμήσουν την αξία των ανταλλαγέντων κτημάτων της μονής!. Από αυτούς που ορίστηκαν αρχικά, σχεδόν όλοι, είτε αρρώστησαν είτε ζήτησαν εξαίρεση, κάτι που εννοείται είναι καθ' όλα σύννομο... Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γενικότερα στο καπιταλιστικό σύστημα παραμένουν σκόπιμα αποδυναμωμένοι προς όφελος των πανίσχυρων και ασύδοτων επιχειρηματικών ομίλων και των καρτέλ. Παράλληλα, τα στελέχη που υπηρετούν σήμερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχουν μάθει «στην πράξη» να μην αγγίζουν τα ιερά και τα όσια του συστήματος, πρώτα και κύρια βέβαια τα μεγάλα μονοπώλια. Αποτελεί ασυγχώρητη ψευδαίσθηση λοιπόν να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει «χαλινάρι» και έλεγχος στα μονοπώλια στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.

Οι μετανάστες... επιχειρηματίες

Να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και ν' ανταγωνιστούν με ίσες ευκαιρίες στην αγορά, πρότεινε στους μετανάστες ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), «παίζοντας κυριολεκτικά με τον πόνο τους»!

Αυτή η φράση ακούστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων με θέμα «1η Διαπολιτισμική Ημέρα Επιχειρηματικότητας». Εκδήλωση που απ' την αρχή μέχρι το τέλος είχε στόχο να πείσει ότι για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, η πολιτεία πρέπει να πάρει τέτοια μέτρα ώστε οι μετανάστες να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η διοίκηση του δήμου και η κυβέρνηση (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς) θα ιδρύσουν δύο «θυρίδες επιχειρηματικότητας» για μετανάστες!

Πρόκειται το λιγότερο για υποκρισία. Αναγκάζουν τους μετανάστες να ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, και με πρωτοφανή κυνισμό τους ζητούν να γίνουν ...επιχειρηματίες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ σε 60 πόλεις

Βήμα κλιμάκωσης των εργατικών αγώνων ενάντια στην εντεινόμενη και ολομέτωπη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου αποτελούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνει αύριο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα. Η μάχη για τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν οριστεί σε 60 μεγάλες πόλεις συνεχίζεται μέχρι τελευταία στιγμή, προετοιμάζοντας ήδη την επιτυχία της πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας στις 10 Δεκέμβρη. Με στόχο να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη και εργάτριας, Ελληνα και μετανάστη. Να δώσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ «τροφή» για ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμό, να χτυπηθούν πιο μαχητικά η ηττοπάθεια, η επανάπαυση, η μοιρολατρία, που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη.

Τώρα, είναι η ώρα η εργατική τάξη να σημειώσει νέα, αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης της. Να σχεδιάσει με απαιτητικότητα και ευθύνη τα αγωνιστικά της βήματα, ενάντια σε όσα σηματοδοτεί ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία, απειλεί να στερήσει από χιλιάδες συνταξιούχους ακόμα και τις πενιχρές συντάξεις με τις οποίες αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα. Η επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στην εφαρμογή μέτρων, όπως η καθιέρωση του 65ωρου, αλλά και στη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αιτήματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Για την ολόπλευρη βελτίωση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

Αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι ποτέ δεν υπήρξαν και ποτέ δε θα γίνουν «εταίροι» με τους εκμεταλλευτές τους, όπως οι υποταγμένες στο κεφάλαιο πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν. Ηταν, είναι και θα είναι αντίπαλοι. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι για την οικονομική κρίση που βαθαίνει. Καμία «αγωνία» δεν μπορούν να μοιράζονται για την «έξοδο από την κρίση» προς όφελος του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, όπως πασχίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Καμία «κατανόηση» δεν πρέπει να δείξουν. Κανένα περιθώριο σε όσους τους καλούν να σκύψουν το κεφάλι στα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται μπροστά στην κρίση ή με πρόσχημα την κρίση.

Το αντίθετο πρέπει να κάνουν. Να αξιοποιήσουν τα προβλήματα, τις εσωτερικές αντιθέσεις, τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Να αποκαλύπτουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βάθος τα αδιέξοδα που γεννά η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα το ατομικό συμφέρον. Να αναδειχτεί γιατί είναι μονόδρομος η πάλη σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γιατί ο αγώνας της εργατικής τάξης πρέπει να οργανώνεται με αφετηρία το ότι ο πλούτος της κοινωνίας αυξάνεται αμείωτα. Και, κατά συνέπεια, οι παραγωγοί του δεν μπορεί παρά να μετρούν βελτίωση στη ζωή τους, να βάζουν πιο ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να βαθαίνουν πολιτικά τις διεκδικήσεις τους στην πάλη κατάργησης της εκμετάλλευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ