Ποικίλες «αντιδράσεις» στα ΑΕΙ για τα κολέγια
Για δεύτερη μέρα σήμερα απεργούν οι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στο νόμο της κυβέρνησης και την ευρωοδηγία για τα κολέγια, καθώς και στο νόμο για τα μεταπτυχιακά, ενώ απαιτούν χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών σύμφωνα με τις ανάγκες τους (ενιαίο μισθολόγιο, με καθαρές αποδοχές για τον νεοδιοριζόμενο λέκτορα 2.000 ευρώ, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, κατάργηση των εκτάκτων κ.ά.).
Παράλληλα, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ αντιδρά στον πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό που επιβάλλεται στα ιδρύματα, καλεί τους πανεπιστημιακούς να μην τον εφαρμόσουν, όπως τους καλεί και να μην προχωρήσουν τη διαδικασία «αξιολόγησης» (να μη φτιάξουν επιτροπές «αξιολόγησης» και να μη συμπληρώσουν τα αντίστοιχα δελτία), ούτε την εφαρμογή των «πιστωτικών μονάδων». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς να εναντιωθούν στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση και σπρώχνουν τα ιδρύματα να λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις. Τους καλεί να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.
Η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΠΟΣΔΕΠ, η «Συσπείρωση» (του ΣΥΝ) καλεί, στο όνομα της ομοσπονδίας, σε συγκέντρωση σήμερα στα Προπύλαια, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση από κανένα συλλογικό όργανο της ομοσπονδίας.
Παράλληλα, όμως, εκφράζονται και άλλες «αντιδράσεις» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, για τις εξελίξεις με τα κολέγια (που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ) και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Το υπουργείο Παιδείας δε λέει κουβέντα για τα κολέγια και τις αντιδράσεις, ενώ η τοποθέτηση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση εκφράστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου οι επιχορηγήσεις για τα ΑΕΙ βρίσκονται καθηλωμένες στα ανεπαρκή επίπεδα των προηγούμενων ετών.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναστέλλει σήμερα τη λειτουργία του ιδρύματος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το νόμο της κυβέρνησης και την ευρωοδηγία για τα κολέγια. Η σύγκλητος του ίδιου ιδρύματος εκφράζει επίσης την ανησυχία της για το ίδιο θέμα, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στην απουσία ελέγχου των κολεγίων «την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΠΘ διατηρεί ασφυκτικό έλεγχο πάνω στα δημόσια ΑΕΙ»... Επαναφέρει έτσι το θέμα της λεγόμενης «αυτοτέλειας» των ΑΕΙ, που συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Στο διά ταύτα, καλεί την πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σπέρνοντας αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη πολιτική εντός της ΕΕ.
Το ίδιο αίτημα για επαναφορά του θέματος στα κοινοτικά όργανα έχει και η σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ), που την περασμένη βδομάδα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα της πρυτανείας (κι όχι αυτό των συλλόγων πανεπιστημιακών κι εργαζομένων). Η σύγκλητος του ΓΠΑ επαναφέρει υπαινικτικά και το συντεχνιακό αίτημα αναγνώρισης των πενταετών σπουδών ως μάστερ.
Αντιδράσεις που, επίσης, δεν κάνουν λόγο για απειθαρχία και μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, συνεχίζουν να εμφανίζονται σποραδικά και στα ΤΕΙ, που επικεντρώνουν τα αιτήματά τους στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και της θεσμοθέτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες που εκκρεμούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, κλειστά έμειναν χτες τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Μεσολογγίου.