Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προβλήματα για την άσκηση ελέγχου των ΜΜΕ

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ούτε οι δυνατότητες, αλλά ούτε και η πολιτική βούληση προκειμένου να ελεγχθεί ουσιαστικά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η παρουσίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των πεπραγμένων της Αρχής για το 2007.

Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν από τους εκπροσώπους του ΕΣΡ διαπιστώθηκε: Αδυναμία να ελέγξει τη λειτουργία συγκεκριμένων τηλεοπτικών παιγνιδιών που συνυπογράφουν συμβόλαια με «παίκτες» στα οποία αποδέχονται να υποβάλλονται σε διαδικασίες μείωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παραδέχτηκε το ΕΣΡ. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης παραδέχτηκε πως το συμβούλιο μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις εκπομπές που προβάλλονται και όχι στις νομικές διαδικασίες της παραγωγής τους.

Σοβαρή αδυναμία διαπιστώθηκε και στο θέμα της «περιφρούρησης» της πολυφωνίας στις τηλεοπτικές εκπομπές. Εκ μέρους του ΕΣΡ δηλώθηκε ότι παρακολουθείται η συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων μόνον στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και όχι στο σύνολο των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αφού, όπως είπε, ο Ι. Λασκαρίδης ο έλεγχος αδυνάτισε με την κατάργηση του πιστοποιητικού διαφάνειας. Εθεσε επίσης για άλλη μια φορά το θέμα της στελέχωσης του ΕΣΡ.

Οσον αφορά την τις αιτήσεις για τις άδειες ψηφιακής τηλεόρασης σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο πρόεδρος του ΕΣΡ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον αριθμό τους. Αν και σημείωσε ότι μόλις 42 περιφερειακοί σταθμοί κρίθηκαν προγραμματικά επαρκείς από τους 127 που υπέβαλαν αίτηση, επισήμανε ότι από τους απορριφθέντες σταθμούς μπορούν να γίνουν αιτήσεις θεραπείας.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε χtες το σχόλιο της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε την ύπαρξη τηλεοπτικών - «εργολάβων» προκειμένου να παρέχουν άτομα τα οποία αποτελούν το περίφημο «κοινό» διάφορων εκπομπών. Οπως είπε, οι εργολάβοι κοστολογούν το «κοινό» που προμηθεύουν με «20 ευρώ το κεφάλι» αναζητώντας άτομα από γηροκομεία, ακόμη και σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ