Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
«Το 'ριξε» στα εγκαίνια

Εργα που ολοκληρώθηκαν ...το 2007 και τον περασμένο Φλεβάρη, εγκαινίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, στην Πάτρα, στοχεύοντας να αποδείξει ότι «κάτι κινείται» για την πολιτιστική κληρονομιά.

Συγκεκριμένα, εγκαινιάστηκε η συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του Φρουρίου του Ρίου και του περιβάλλοντός του. Το πρώτο έργο («Ανάπλαση - ανάδειξη - αποκατάσταση Φρουρίου Ρίου») εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2007, με προϋπολογισμό 1.173.000 ευρώ. Το δεύτερο έργο («Συνολική ανάδειξη κάστρου Ρίου») ενταγμένο στο πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», με επόπτη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ...ανατέθηκε σε εργοληπτική εταιρεία, ως να είναι ανίκανη η Αρχαιολογική Υπηρεσία να αναδείξει ένα φρούριο. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006, ολοκληρώθηκε το φετινό Φλεβάρη και είχε προϋπολογισμό 3.059.000 ευρώ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «θέλουμε τους αρχαιολογικούς χώρους να αποτελούν δυναμικά σημεία αναφοράς για την εκπαίδευση, την ιστορική γνώση και την ψυχαγωγία» και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα που θα λειτουργήσει ως μοχλός στην περιφερειακή ανάπτυξη». Πάντα, όμως, «ξεχνάει» να πει πότε θα λύσει τα τεράστια προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σχετικά με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν «τάχιστα» οι εργασίες ...για «να προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο» (σ.σ. μόνιμος «καημός» του δικομματισμού). Πρόσθεσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί «από τον τρέχοντα προϋπολογισμό» με 1 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ