Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Τη συγκρότηση ενιαίας πολιτιστικής ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν τα αντίστοιχα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Θ. Πάγκαλου στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μορφωτικό πρόγραμμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο λήγει φέτος, ενώ επίκειται η ανανέωσή του μέχρι το 2003.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες σε μια σειρά τομείς, μεταξύ αυτών και του βιβλίου. Ωστόσο, στο σχετικό μνημόνιο, οι δύο υπουργοί απλώς «διαπιστώνουν» το μείζον πρόβλημα που προέκυψε με τις υπέρογκες αυξήσεις των ταχυδρομικών τελών στην αποστολή βιβλίων από την Ελλάδα στην Κύπρο. Αυξήσεις που βέβαια επιβλήθηκαν από τα ΕΛΤΑ, ωστόσο οι ευθύνες είναι πολιτικές και πέφτουν στο ελληνικό υπουργείο Μεταφορών. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου, πλην όμως δεν μπήκαν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης αποφασίστηκε η διεύρυνση της αρχαιολογικής συνεργασίας, με μια σειρά πρωτοβουλιών στις οποίες περιλαμβάνονται νέες ανασκαφές του ΥΠΠΟ στην Κύπρο, διοργάνωση εκθέσεων και μουσειολογική συνεργασία. Τέλος, οι δύο πλευρές αποφάσισαν την ίδρυση Κοινού Ταμείου Κινηματογραφικών Συμπαραγωγών, που θα ισχύσει καταρχήν την επόμενη πενταετία αλλά θα έχει τη δυνατότητα παράτασης. Το ταμείο θα συγχρηματοδοτείται με 100 εκατομμύρια δραχμές που θα καταβάλει κάθε πλευρά κατ' έτος και από ελληνικής πλευράς, φορέας λειτουργίας του ταμείου θα είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ