Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
WADA
Το λάθος... βάζει ιδέες

Παρά τις χρηματικές επιδοτήσεις εκατ.δολαρίων στην WADA, τα αναβολικά χάπια ρέουν άφθονα στο σημερινό αθλητισμό
Παρά τις χρηματικές επιδοτήσεις εκατ.δολαρίων στην WADA, τα αναβολικά χάπια ρέουν άφθονα στο σημερινό αθλητισμό
Το πρόσφατο περιστατικό με την ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) για την ανεύρεση τελικά των ...πρώην χαμένων 300 δειγμάτων από ελέγχους που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχει πολλές πτυχές. Πέρα από αυτήν, που αφορά την αξιοπιστία και τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, υπάρχει και κάτι άλλο. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η WADA συνιστά τη χρήση ενός μυστικού συστήματος αρχειοθέτησης, που θα ελέγχει όλα τα δείγματα ντόπινγκ κοντρόλ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για να αποφευχθούν ανάλογα μελλοντικά περιστατικά. Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο λάθος μπορεί να αποβεί «χρήσιμο» για την WADA, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει το δρόμο, προκειμένου η ίδια να έχει τον αποκλειστικό ρόλο πλέον στη διαχείριση των ελέγχων. Κάτι που δημιουργεί αρκετές επιφυλάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν αρκετές επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.

Από τον βαρόνο στην ...αστυνομία

Το Φλεβάρη του 1999, η ΔΟΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Λοζάνη δημιούργησε και χρηματοδότησε το περίφημο World Anti - Doping Agency, γνωστό και σαν WADA. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δρα αυτόνομα και αστραπιαία. Η διαφορά του από άλλες παρόμοιες προσπάθειες είναι πως συγκέντρωσε όλες τις ομοσπονδίες, τις Ολυμπιακές Επιτροπές, τη ΔΟΕ, τους αθλητές και, το πιο σημαντικό, τις κυβερνήσεις απ' όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως, το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα βοηθήσουν στην πάταξη του ντόπινγκ. Με αυτήν την ενέργεια, η ΔΟΕ θέλησε να δείξει λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το επόμενο σημαντικό βήμα στην προσπάθειά της για καταπολέμηση της χρήσης αναβολικών και φυσικά να σβήσει τα κακώς κείμενα στο θέμα αντιμετώπισης περιστατικών που υπήρχαν μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, και μέχρι το 1999 υπεύθυνος της Διεθνούς Επιτροπής στο θέμα του αντιντόπινγκ ήταν για πολλά χρόνια ο Αλεξάντρ ντε Μερόντ του Βελγίου, που δέχτηκε τόσες κριτικές σε σημείο που να χαρακτηριστεί αναποτελεσματικός, με συνέπεια να καταθέσει την παραίτησή του. Μέχρι τότε, πολλές φορές η ΔΟΕ είχε κατηγορηθεί για συγκάλυψη θετικών δειγμάτων, υπό το φόβο της οικονομικής ζημιάς. Εννέα θετικά δείγματα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, ξεχάστηκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου και, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, καταστράφηκαν κατά λάθος. Στην Ατλάντα, το 1996, άγνωστος αριθμός αποτελεσμάτων καταστράφηκε. Οι καταγγελίες μέσα από το Ολυμπιακό Κίνημα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί πολιτικής για κρύψιμο των πραγματικών περιστατικών, ώστε να διεξάγονται ομαλά οι Αγώνες έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Θολά σημεία

«Παίξε αληθινά...» είναι το κεντρικό σύνθημα της WADA, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν και το ...αληθινό παιχνίδι του ίδιου του Οργανισμού
«Παίξε αληθινά...» είναι το κεντρικό σύνθημα της WADA, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν και το ...αληθινό παιχνίδι του ίδιου του Οργανισμού
Εξ αρχής, η δημιουργία της WADA από τη ΔΟΕ έτυχε αμφισβήτησης και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Τζον Λέοναρντ, που διευθυντή του Αμερικανικού Συνδέσμου Προπονητών Κολύμβησης: «Είναι η χειρότερη περίπτωση όπου η αλεπού φυλάει τις κότες».

Ενας βασικός άξονας της κριτικής που ασκείται στην WADA είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ. Η πρόσφατη ανακάλυψη της ουσίας «CERA» που θεωρείται εξελιγμένη μορφή της «ερυθροποιητίνης» ήταν άλλον ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για μια ακόμη φορά οι κυνηγοί του ντόπινγκ συνελήφθησαν... κοιμώμενοι. Είναι μάλιστα τέτοιου μεγέθους τα προβλήματα που δημιουργεί η ανακάλυψη της καινούργια ουσίας που η ΔΟΕ διέταξε την επανεξέταση των 5.000 δειγμάτων που είχαν ληφθεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και στην περίπτωση της «ερυθροποιητίνης», όμως, η WADA αντιμετώπισε προβλήματα. Και αυτό γιατί μπορεί να επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα εργαστήρια μετά την ανακάλυψή της, ωστόσο, «αντίγραφα» του φαρμάκου διατίθονταν στο διαδίκτυο έναντι μόλις 50 δολαρίων και σύμφωνα με τους ειδικούς συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμα. Λόγω της οικονομικής επιτυχίας του φαρμάκου, εταιρείες παρασκευάζουν φάρμακα, τα οποία λειτουργούν κατά παρόμοιο τρόπο στο σώμα, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετική σύνθεση.

Την πλήρη εποπτεία στους ελέγχους θέλει η WADA
Την πλήρη εποπτεία στους ελέγχους θέλει η WADA
Αλλες επικριτικές φωνές έχουν να κάνουν με τη μεροληπτική στάση ελέγχου των αθλητών. Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας υπήρξαν οι υποψίες για στραβά μάτια όσον αφορά τους Αμερικανούς αθλητές. Φέτος, από την άλλη, υπήρξαν οι διαμαρτυρίες των Τζαμαϊκανών αθλητών για τους πολλούς ελέγχους, οι οποίοι κατηγόρησαν τους γιατρούς της WADA ότι είχαν γίνει σκιά τους.

Και βέβαια είναι που είναι... στραβό το κλήμα για τους υπεύθυνους του παγκόσμιου αντιντόπινγκ οργανισμού δεν είναι λίγες οι φορές που το...«τρώει και ο γάιδαρος». Παλιότερα, πολλοί επιστήμονες κατηγόρησαν τα εργαστήρια αντιντόπινγκ ότι δε διαθέτουν το απαραίτητο νεύρο για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης χρήσης της ΕΡΟ (ερυθροποιητίνης).. Επιπλέον, υπάρχουν υπόνοιες ότι σε ορισμένα εργαστήρια της WADA υπάρχει ενδεχομένως συνεργασία με τους αθλητές ή με τους ιατρικούς συμβούλους τους. Οπως έγινε στην περίπτωση του Βέλγου γιατρού μέλους της WADA, o οποίος βρέθηκε μπλεγμένος σε κύκλωμα ντόπινγκ και συνιστούσε σε Βέλγο δρομέα να χρησιμοποιεί αναβολικά.


ΜΠ.ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ