Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Νέο χτύπημα στον WADA

Ο πόλεμος συμφερόντων στον παγκόσμιο αθλητισμό, κυρίως μεταξύ της ρωσικής πλευράς από τη μια, και των ΗΠΑ - Βρετανίας, από την άλλη, με βασική αιτία το ντόπινγκ αλλά ουσιαστικά βαθύτερες ρίζες που ξεφεύγουν από τις αμιγώς αθλητικές κόντρες μαίνεται ακατάπαυστα ακόμη και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Καινούργιο κρίκο στην αλυσίδα αποτελεί η νέα επίθεση ομάδας χάκερς, δεύτερη σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών, στα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο νέων ιατρικών φακέλων αθλητών. Απ' αυτούς αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένοι στο πρόσφατο προηγούμενο διάστημα είχαν εξαιρεθεί από έλεγχο ντόπινγκ με αιτία τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Κάτι που ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο προκαλεί αρκετά ερωτήματα. Και αυτή τη φορά στη λίστα περιλαμβάνονται πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Ισπανός τενίστας Ράφαλ Ναδάλ και ο (πολιτογραφημένος) Βρετανός Ολυμπιονίκης μεσαίων αποστάσεων Μο Φάρα.

Από την πλευρά του, ο WADA υποστηρίζει πως η επίθεση στα αρχεία της λειτουργεί ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών εξαιτίας της αποκάλυψης του σκανδάλου ντόπινγκ με τη συμμετοχή κρατικών παραγόντων, ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών.

Απειλεί η ΔΟΕ τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, μετά τα τελευταία περιστατικά, στην αντεπίθεση φαίνεται να περνάει η ΔΟΕ, με τον πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα και θα επιβάλει ποινές» εναντίον της Ρωσίας ανάλογα με τα πορίσματα των δύο αναφορών που έχουν διαταχθεί σχετικά με σκάνδαλο ντόπινγκ. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες από τη γαλλική Δικαιοσύνη (ορίστηκε από τη ΔΟΕ) και την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ. Η πρώτη επικεντρώνεται στις καταγγελίες για κρατικό ντόπινγκ στους Ρώσους αθλητές και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 και η δεύτερη στις αντίστοιχες για αντικατάσταση δειγμάτων αντικανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ