Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
38η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Τεχνολογικό Μουσείο στη Δρέσδη

Πρωταθλητής κόσμου ο Η/Υ «Rybka» στο Πεκίνο

Αρχικά φαίνεται να είναι πολιτικός αντίπαλος του Κασπάροβ. Μήπως όμως το κάνει επειδή έχασε από τον... Deep Bleu; Ισως να είναι και διαφημιστικό κόλπο...
Αρχικά φαίνεται να είναι πολιτικός αντίπαλος του Κασπάροβ. Μήπως όμως το κάνει επειδή έχασε από τον... Deep Bleu; Ισως να είναι και διαφημιστικό κόλπο...
Πριν από 10 χρόνια αρκετοί παράγοντες του παγκόσμιου σκακιού, αλλά και κορυφαίοι Γκραντ-Μάστερς, δήλωναν με σιγουριά ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι αναντικατάστατο και καμία «μηχανή» δεν είναι ικανή να το νικήσει.

Και όμως, προγράμματα Η/Υ όπως το Deep Blue, το Fritz 3, το Deep Thought, το Fritz 2, το Mephisto κ.ά., έχουν κερδίσει κατά καιρούς κορυφαίους τιτλούχους, όπως τους Κάρποβ, Κασπάροβ, Ανάντ, Κράμνικ, Τζούντιθ Πόλγκαρ!

Η εξέλιξη των σκακιστικών κομπιούτερ ήταν τόσο ραγδαία σε σχέση με τους παλαιούς υπολογιστές σκακιού των 8 επιπέδων (π.χ. τα Chess Challenger), σε βαθμό να ξεπερνούν τις 7.200 θέσεις το λεπτό και να «τρέχει» παράλληλα και με άλλους επεξεργαστές!

Στα πλαίσια της 38ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας στη Δρέσδη, οι Γερμανοί διοργανωτές παρουσίασαν στο Τεχνολογικό Μουσείο της πόλης ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Σκάκι και Νοημοσύνη». Ενα από τα εκθέματα είναι ο γνωστός «Τούρκος» (Νέο κατασκεύασμα των διοργανωτών το οποίο θα μπορεί να αγωνιστεί μαζί του ο επισκέπτης της έκθεσης), που στην εποχή του - 1769-1774 - παρουσιαζόταν σαν «κομπιούτερ», αλλά ανάμεσα στους «πολύπλοκους μηχανισμούς» ήταν καλά κρυμμένος ένας μικροκαμωμένος και ισχυρός σκακιστής..!

Η τελική κατάταξη στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιστικών Υπολογιστών στο Πεκίνο ήταν: 1. Rybka (ΗΠΑ) 8 β. σε 9 αγώνες, 2. Hiarcs (Γερμανία) 7 β., 3. Junior (Ισραήλ) 6 β., 4. Cluster Toga (Γερμανία) 5,5 β., 5. Shredder (Γερμανία) 4,5 β., 6.-7. Falcon (Ισραήλ), Jonny (Γερμανία) 4 β., 8. Sjeng (Βέλγιο) 3,5 β., 9. The Baron (Ολλανδία) 2,5 β., 10. Mobile Chess (Κίνα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ