Αλέκα Παπαρήγα και Νίκος Κατσουρίδης κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση ΚΚΕ - ΑΚΕΛ |
«Είναι γνωστοί οι δεσμοί που δένουν το ΑΚΕΛ με το ΚΚΕ, γι' αυτό οι συναντήσεις μας είναι πράγματι εγκάρδιες και συντροφικές, συζητούμε ως να συζητούμε σε μια κομματική οργάνωση, είτε του ΑΚΕΛ είτε του ΚΚΕ», τόνισε ο Νίκος Κατσουρίδης. «Παρά τις προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς να παρουσιάσουν τα δύο κόμματα με διαφορά άποψης στο Κυπριακό», επισήμανε, «υπάρχει πλήρης και ενεργή στήριξη της πολιτικής και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, όπως υπάρχει και η πλήρης δική μας συμπαράσταση στον αγώνα του ΚΚΕ για μια καλύτερη μέρα για τους Ελληνες εργαζόμενους. Εχουμε συζητήσει για θέματα που αφορούν τα δύο κόμματα, έχουμε συζητήσει για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αριστερά και πρέπει να πω ότι, με συναντίληψη δίνουμε μια μάχη, τόσο ο καθένας στο επίπεδό του το εθνικό, όσο βέβαια και σε ένα ευρύτερο επίπεδο, σε μια στιγμή, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, όπου ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο αποδεικνύει την αδυναμία του και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη έκδοσή του, τη νεοφιλελεύθερη, ή αν με ρωτάτε πιο σωστά τη νεοσυντηρητική, έχει αποδείξει μιαν απλή αλήθεια: ότι κανένα οικοδόμημα που αφορά τα εκατομμύρια ή τα δισεκατομμύρια του πλανήτη δεν μπορεί να στεριώσει από τη στιγμή που αναποδογυρίζεται, κι αυτός ο τεράστιος πλούτος περνά στα χέρια των πολύ λίγων.
Με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΕΔΟΝ |
Ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν πολύ συχνές συναντήσεις και στενές σχέσεις, έτσι που όταν συναντιόμαστε η μία συνάντηση είναι συνέχεια της άλλης, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για το Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο οπωσδήποτε αντικείμενο συζήτησης θα έχει και τα σημερινά, τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, που απ' ό,τι φαίνεται θα ξεσπάσει και στην Ελλάδα, ακόμα δεν έχει ξεσπάσει. Οπωσδήποτε το Συνέδριο θα ασχοληθεί κυρίως με τη θωράκιση και τη χειραφέτηση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, να απαντήσει στην επίθεση που θα δεχτεί, γιατί, όπως ξέρουμε, και όταν υπάρχει γρήγορη και ευνοϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνουν και όταν υπάρχει ύφεση, πτώση, πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνουν. Οπως επίσης ενημερώσαμε ότι το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου θα είναι συμπεράσματα, ένας δεύτερος κύκλος συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αυτή τη φορά για τα θέματα της οικονομίας, και θεωρούμε ακριβώς ότι το συνέδριο του Κόμματος πετυχαίνει έναν ενιαίο, διπλό σκοπό. Να ασχοληθεί με το σήμερα και ταυτόχρονα να μιλήσει και για το αύριο, για την προοπτική. Είναι αν θέλετε, από πλευράς θεματολογίας, από τα πιο ολοκληρωμένα συνέδρια».
Με την ευκαιρία της συζήτησης που είχαν ΚΚΕ και ΑΚΕΛ για την οικονομική κρίση, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε πως το ΚΚΕ προβληματίζεται για τη διέξοδο που θα αναζητήσει ο καπιταλισμός από την παρούσα οικονομική κρίση: «Φαίνεται ότι η διέξοδος - που λέγεται καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση αγοράς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μια σειρά γνωστά μέτρα που ζούμε - αυτή η διέξοδος ό,τι είχε να δώσει, έδωσε στο σύστημα. Τα δάνεια, τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά δάνεια, που και αυτά, εν πάση περιπτώσει, διευκόλυναν τους χαμηλόμισθους ή μάλλον μικρομεσαία στρώματα να "επιλύσουν" ορισμένες ώριμες ανάγκες, κι αυτά έδωσαν ό,τι έδωσαν.
Τι άλλο θα ζητήσουν; Ενας από τους κινδύνους είναι να πολλαπλασιαστούν οι εστίες πολέμου. Κυρίως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο. Και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και πιο αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι όλα τα Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα, οι ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα, το κίνημα των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Και σήμερα για να 'σαι σε ετοιμότητα πρέπει να είσαι έτοιμος για αντεπίθεση».
Η πείρα που καταγράφει καθημερινά η ΕΔΟΝ από την πάλη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της κυπριακής νεολαίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε με αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΚΣ της ΕΔΟΝ και τον Γραμματέα του ΚΣ, Χρήστο Χριστοφίδη. Επισημαίνοντας τις αδελφικές σχέσεις που ενώνουν ΕΔΟΝ και ΚΝΕ, ο Χρ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην οξεία διαπάλη που διεξάγεται για τον έλεγχο των νεανικών συνειδήσεων μέσα και από τις προσπάθειες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας των αγώνων του κυπριακού λαού κλπ. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη που το Κόμμα οργάνωσε για τη νεολαία, ακριβώς επειδή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η παρέμβαση στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.