Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μάχη για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια
Τη σταθερή και ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δύσκολο έργο που συνεχίζει η Κυπριακή Προεδρία για την επίλυση του Κυπριακού μετέφερε η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, συμμετείχαν ο Τίτος Χριστοφίδης, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και ο Ανδρος Κυπριανού, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

Αμέσως μετά, με δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εχουμε την ευκαιρία, ερχόμενοι εδώ στην Κύπρο, να δηλώσουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε το έργο της Κυπριακής Προεδρίας και προσωπικά βεβαίως του Δημήτρη Χριστόφια, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει σε δύσκολους καιρούς, σε ακόμη πιο σύνθετες συνθήκες, να δοθεί μία σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Λύση που έχει αποδειχθεί ότι, αν δοθεί, θα μπορέσει η Κύπρος να επιλύσει - ας πούμε - το εθνικό ζήτημα. Και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουν πραγματικά μονιασμένα, αγαπημένα μέσα από μια ομοσπονδία διζωνική, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς.

Θεωρούμε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες και βεβαίως δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εξαρτάται μόνο από την κυπριακή ηγεσία να επιλυθεί το ζήτημα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες που το επιτρέπουν. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εξαντλήσεις το περιθώριο όσο εξαρτάται από εσένα. Και με αυτή την έννοια και με την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Οι συνθήκες είναι δύσκολες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι συνομιλίες είναι σε ασφαλέστερα χέρια με την εκλογή Χριστόφια, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα έλεγα, είναι σε απολύτως ασφαλή χέρια». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε ακόμα αν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού, και απάντησε: «Ξέρουμε ότι στην πολιτική υπάρχει ο πολιτικός χρόνος. Δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος που λέμε Χριστούγεννα, καλοκαίρι. Για δείτε το Κυπριακό πόσα χρόνια έχει; Είναι δυνατόν ένα πρόβλημα που μακροχρόνια έμεινε ξεκρέμαστο - και μάλιστα όταν υπήρχαν καλύτερες διεθνείς συνθήκες - να απαιτεί κανείς μέσα σε τόσους λίγους μήνες να λυθεί;

Και ειλικρινά δεν το λέω αυτό, μη φανταστείτε ότι ξεκινάω από μια προσπάθεια απλώς συναισθηματική απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία, αν θέλετε και λόγω των σχέσεων των δύο κομμάτων. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας και όταν τον πήρα στο τηλέφωνο, του λέω έχεις μπροστά σου ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Ξέρουμε τις συνθήκες».

Τέλος, σε ερώτημα για το αν το ΚΚΕ θα έχει επαφές και με τουρκοκυπριακά κόμματα, τόνισε: «Καταλαβαίνετε ότι ως Κόμμα δεν είναι εύκολες οι επαφές, όπως μπορεί να τις πραγματοποιήσει το ΑΚΕΛ, το οποίο πραγματικά έχει επιδείξει μία μεγάλη ευαισθησία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οταν έχουμε ευκαιρίες, έχουμε. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια, όχι γιατί δεν το θέλουμε, αλλά δεν είναι πάντα εύκολες οι συνθήκες. Είναι πιο εύκολο οι επαφές να γίνονται από το ΑΚΕΛ».

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που γίνονται από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνεργασία που πραγματώθηκε στις τελευταίες εκλογές. «Νομίζουμε ότι σε σωστή κατεύθυνση δίνεται αυτή η μάχη και τη μάχη κανείς πρέπει να τη δώσει με στόχο να κερδίσει. Πολύ περισσότερο που υπάρχει ένα όπλο στα χέρια, οι πολύχρονες αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού. Βεβαίως, μέσα από τις διμερείς συναντήσεις καλώς επιχειρείται να γίνει μια τέτοια προσπάθεια. Συμφωνούμε κι εμείς ότι δεν εξαρτάται μόνο από την καλή θέληση της μίας πλευράς, αλλά πρέπει να θέλει και η άλλη. Και οι δυο πρέπει να θέλουν για να επιλυθεί», δήλωσε μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του Κυπριακού και σημείωσε: «Η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει επιτέλους, όχι απλώς να πιεστεί, πρέπει επιτέλους να ασκηθεί μία πραγματική και ουσιαστική πίεση, παίρνοντας σαν βάση ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζουν ότι είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της επίλυσης. Προσαρμογές και τα λοιπά μπορεί να γίνουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της λύσης. Δεν μπορεί παρά η Κύπρος να είναι ένα ενιαίο κράτος, ομόσπονδο, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά ενιαίο κράτος, χωρίς στο κεφάλι επάνω τις λεγόμενες εγγυήσεις. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει μία λύση που από το παράθυρο περνάει διχοτόμηση».

«Το δίκαιο δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωστρατηγική σημασία των οδών του πετρελαίου κτλ. ή από τα σχέδια απέναντι στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, αλλά το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό πρέπει να επιλυθούν στη δοκιμασμένη επιλογή και λύση», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς για τους συμμάχους της Ελλάδας και της Κύπρου προτάσσεται η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, «σε μία περίοδο που υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους συμμάχους και μάλιστα σε συνθήκες της κρίσης». «Οφείλουμε καταρχήν να είμαστε αισιόδοξοι μαχητές», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά του ο Μ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εγκάρδια, χρήσιμη και εποικοδομητική».

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα επαφές με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ