Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θα σας πούμε εμείς τι είναι ... «ντροπή»

Μιλώντας στον «Ρ» μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύουν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιμεταναστευτική πολιτική

Η «ουρά της ντροπής». Μια ανθρώπινη αλυσίδα ζώνει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών για την κόκκινη κάρτα
Η «ουρά της ντροπής». Μια ανθρώπινη αλυσίδα ζώνει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών για την κόκκινη κάρτα
Οδός Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Σωκράτους, πλατεία Θεάτρου, Πειραιώς. Οδός Βερανζέρου, Ομόνοια, Κεραμεικός, Βοτανικός. Για εκείνους που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και φροντίζουν για την κερδοφορία τους, είναι μια ακόμα «υποβαθμισμένη περιοχή» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που «αμαυρώνει την εικόνα της πόλης» και κατά συνέπεια ρίχνει τις αντικειμενικές αξίες.

Συντονισμένα προετοιμάζεται το έδαφος για την προσπάθεια απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και υπουργούς, είχε καταγράψει στέκια μεταναστών και ζητούσε άμεση παρέμβαση και ενίσχυση της αστυνόμευσης. Ταυτόχρονα, έγγραφα της Νομαρχίας προς την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, με θέμα «Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», αποκαλύπτουν ότι θα υπάρξει συνεργασία υπαλλήλων της Νομαρχίας με την αστυνομία για πρωινούς και βραδινούς ελέγχους. Τη λήψη μέτρων για το κέντρο της Αθήνας είχε ζητήσει σε συνέντευξή του και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

Η πίεση ασκείται με όλα τα μέσα, όπως την Πέμπτη, που η δημοτική αστυνομία της Αθήνας έκλεισε την κουζίνα του κτιρίου της οδού Βερανζέρου, το οποίο νοικιάζουν Σομαλοί πρόσφυγες, με την αιτιολογία ότι λειτουργεί σαν εστιατόριο χωρίς άδεια. Αντί για λύση στα προβλήματά τους, αντί για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, η καταστολή, η απειλή, η πίεση, πολλές φορές και ο ξυλοδαρμός, όπως πριν 10 μέρες του 17χρονου Αφγανού στην οδό Σοφοκλέους.

Ο 17χρονος Αφγανός που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Μενάνδρου
Ο 17χρονος Αφγανός που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Μενάνδρου
Ολο και πυκνώνουν οι συζητήσεις για «την κατάσταση που δεν πάει άλλο», αφού - όπως λένε - «είναι ντροπή αυτή η εικόνα του ιστορικού κέντρου». Τι είναι «ντροπή», μας το εξηγούν οι ίδιοι οι μετανάστες, περιγράφοντας τη ζωή τους, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους μετανάστες. Κι ο κλοιός υπάρχει, όπου ζουν και εργάζονται μετανάστες, παρότι η περίπτωση του «ιστορικού κέντρου» προβάλλεται σαν ξεχωριστή και ιδιαίτερη, για να δρομολογηθεί η απομάκρυνσή τους. Υπάρχει και εκφράζεται με τα χαρτιά που δεν τους δίνονται, με την ανεργία, την πολλαπλή εκμετάλλευση, την απροκάλυπτη αστυνομική βία, τις συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Αμέτρητα τα αδιέξοδα

Ο «Ρ» μίλησε με μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή πίσω από το δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων . Οπως χαρακτηριστικά λέει η Ρεμπέκα από τη Νιγηρία, «από πού να αρχίσεις...». Τελικά ξεκινά να απαριθμεί τα αδιέξοδα: «Ψάχνεις για δουλειά, αλλά δε βρίσκεις. Είτε επειδή δεν έχεις χαρτιά, είτε επειδή είσαι ξένος. Μια λύση είναι το εμπόριο, όμως σε κυνηγάει η αστυνομία επειδή δεν έχεις άδεια, αλλά δε σου δίνει κανείς άδεια. Πώς θα ζήσουμε;».

Τη συναντήσαμε έξω από μια αποθήκη με ρούχα. Πήγε να πάρει μερικά πράγματα για να τα πουλήσει. «Πρέπει κάπως να ζήσω, να φάω κάτι», λέει. Μας δείχνει τη μικρή σακουλίτσα της με την πραμάτειά της και συμπληρώνει: «Αν σε δει η αστυνομία να κρατάς τσάντες σου κάνει έλεγχο, σου παίρνει τα πράγματα για να μην τα πουλήσεις. Αυτό έτυχε πρόσφατα σε ένα γνωστό μου που γύριζε από τη λαϊκή με ψώνια. Του άδειασαν όλα τα πράγματα από τις τσάντες!».

Συνεχίζει μιλώντας μας για «τα χαρτιά». «Πλήρωσα πάνω από 1.000 ευρώ και άδεια δεν πήρα. Πλήρωσα δικηγόρο, παράβολα, τίποτα δεν έγινε. Κουράστηκα και είμαι θυμωμένη. Κάθε φορά που βγαίνω έξω "τρέμει η καρδιά μου" μήπως με πιάσουν», συμπληρώνει. Τη ρωτάμε για την κατάσταση στην περιοχή. «Αν θέλουν να είναι τίμιοι, κάτι πρέπει να κάνουν με αυτά τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά», σημειώνει, κι όχι με αφορμή αυτή την κατάσταση να χτυπούν, να κυνηγούν τους ξένους.

«Αν έχεις δουλειά, είναι πιο εύκολα», μας λένε δύο νεαρά παιδιά από το Μπαγκλαντές. Τώρα είναι κι οι δύο άνεργοι, ενώ όσο δούλευαν έκαναν δουλειές «του ποδαριού» για 25 ευρώ - το πολύ - τη μέρα. «Τι να πληρώσεις με αυτά τα λεφτά;», υπογραμμίζει ο Αλί. Μας λέει για την κόκκινη κάρτα: «Είχα για ένα χρόνο, αλλά την πήραν πίσω».

«Δεν πειράζουν τους "μεγάλους"»...

Προχωράμε στους γύρω δρόμους. Εξαθλίωση δίχως όριο. Αρκετοί περιμένουν να τραφούν από τα συσσίτια του δήμου. Αλλοι ζητιανεύουν, άλλοι περιφέρονται άσκοπα. Συναντάμε έξω από το κατάστημά του τον Ασίφ από το Πακιστάν. Τον ρωτάμε αν όλα αυτά τα παλιά, σχεδόν γκρεμισμένα, κτίρια κατοικούνται. «Οπου βλέπεις απλωμένα ρούχα, σημαίνει ότι κάποιοι μένουν μέσα», μας λέει. Και συνεχίζει: «Με τα ναρκωτικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ολοι ξέρουν τι γίνεται, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Κάποιες φορές ομάδες παίζουν ξύλο ποιος θα πουλάει εδώ. Η αστυνομία δεν πειράζει τους "μεγάλους"».

Του θυμίζουμε τον ξυλοδαρμό του ανήλικου Αφγανού από αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους. «Γίνονται αυτά συχνά», σημειώνει.

Το Σύμφωνο της ντροπής

Η αγωνία για τα επιχειρηματικά κέρδη από την εκμετάλλευση του κέντρου της πόλης συμπίπτει με την επικύρωση από την ΕΕ νέων αυταρχικότερων και σκληρότερων μέτρων για όσους αναγκάστηκαν, εξαιτίας και της πολιτικής της ΕΕ, να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που ψήφισε στις 16 του Οκτώβρη το Συμβούλιο της Ευρώπης και ενέκρινε την περασμένη βδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το Σύμφωνο ενισχύει τους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, σε μια κατεύθυνση να εισέρχονται τα σύνορα της ΕΕ μόνο όσοι εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φθηνό εργατικό δυναμικό ή τις ανάγκες σε απασχόληση μεταναστών υψηλής ειδίκευσης.

Προβλέπεται: Μετανάστες που καταφεύγουν ως «παράνομοι» στην ΕΕ να κρατούνται μέχρι και 18 μήνες. Θα τους απαγορεύεται η νόμιμη επάνοδος στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον 5 χρόνια. Ενιαιοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, χωρίς παρεκκλίσεις. Συστήνεται χαφιέδικος μηχανισμός για τη συνεργασία του αλλοδαπού με τις αρχές μήπως και πετύχει τη μη απέλασή του. Ενισχύεται ο Frontex (σ.σ. στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα φύλαξης των συνόρων) με στόχο τη μετεξέλιξή του, όπως και η Europol, σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό.

«Οχι» στα αστυνομικά μέτρα

Θυμίζουμε ότι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, απαντώντας στις επιστολές του νομάρχη Αθηνών και δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, καλεί μετανάστες και Ελληνες εργάτες να παλέψουν ώστε:

  • Να δοθεί πολιτικό άσυλο ή το ειδικό προσωρινό καθεστώς σε όσους το έχουν ανάγκη, αξιοποιώντας τη Συνθήκη της Γενεύης, ειδικά σε όσους προέρχονται από περιοχές που δέχτηκαν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και βρίσκονται υπό κατοχή, όπως, π.χ., Ιράκ, Αφγανιστάν, ή προέρχονται από χώρες υποκινούμενων εμφύλιων πολέμων, όπως, π.χ. Σομαλία, Σουδάν.
  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η νομοθεσία της ΕΕ που πλήττει το δικαίωμα στο άσυλο και την ανθρώπινη προστασία.
  • Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ της επιλογής τους, ειδικά αν υπάρχουν εκεί συγγενείς ή οικείοι.
  • Να νομιμοποιηθούν όλοι οι αλλοδαποί εργάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα και την ΕΕ, να έχουν ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται από κρατικούς φορείς, και όχι από διάφορες ΜΚΟ, δωρεάν ιατρική φροντίδα, αξιοπρεπής σίτιση και στέγαση, δωρεάν νομική αρωγή, εκπροσώπηση και διερμηνεία, μέχρι την τακτοποίησή τους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για όλους τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας ανήλικος να μη φυλακίζεται, ούτε να επαναπροωθείται. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Ειδικά για τους ασυνόδευτους ανηλίκους να υπάρξει μέριμνα για ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας σε αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Η υλοποίηση αυτών των μέτρων μπορεί να δώσει μια ανάσα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Η ικανοποίηση, όμως, των σύγχρονων αναγκών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι στο κέντρο της Αθήνας απαιτεί ριζικές αλλαγές». Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύει και θα αντιδράσει δυναμικά σε μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα ενάντια στους μετανάστες».


Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ - Ελ. ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν πίσω τα σχέδια για πλωτά φράγματα - παγίδες(2020-01-31 00:00:00.0)
Προσήλωση στις αντιδραστικές διεθνείς συμφωνίες που είναι η αιτία του εγκλωβισμού(2019-11-13 00:00:00.0)
Η κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2018-10-13 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους θανάτους μεταναστών(2013-08-06 00:00:00.0)
Χωρίζουν παιδιά από τις οικογένειές τους(2009-08-02 00:00:00.0)
Αποτροπή - επαναπροώθηση με ...ολίγη φροντίδα(2009-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ