Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μίζες και προεδρίες

Το «Αμέρικαν Ντάρλινγκ» του Ράσελ Μπανκς (εκδόσεις «Πόλις») αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Αμερικανίδας από εύπορη οικογένεια, που δεν είναι απλώς ριζοσπάστρια, αλλά μέλος ανατρεπτικής οργάνωσης που κατασκευάζει και ρίχνει βόμβες κλπ. και φυσικά καταζητείται από το Εφ Μπι Αϊ ...με όλες τις κατηγορίες που μπορεί να διανοηθεί κανείς.

Η Χάνα, η κεντρική και μοναδική ηρωίδα της ιστορίας, θα αναγκαστεί να καταφύγει στη Λιβερία, αφού πρώτα περάσει από την Γκάνα. Ετσι εμείς οι αναγνώστες, ακολουθώντας τα βήματά της. θα μάθουμε πολλά για εκείνη - μα ποιος είναι εκείνος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την ίδια; - για τις ΗΠΑ και κυρίως για τη Λιβερία. Αυτό το απίστευτο κράτος, το οποίο ιδρύθηκε το 1822 από την Αμερικάνικη Εταιρεία Αποικισμού..., με την εγκατάσταση των απελεύθερων μαύρων δούλων. Αυτοί οι μαύροι απελεύθεροι, αν και αποτελούσαν μια ισχνή μειονότητα, επιβλήθηκαν στους γηγενείς, με τις πλάτες των παλιών αφεντάδων τους και νυν συνεταίρων τους. Στα 1847 η Λιβερία ανακηρύχτηκε «ανεξάρτητο κράτος»... Τόσο ανεξάρτητο, που η πρωτεύουσά της Μονρόβια οφείλει το όνομά της στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μονρόε. Στη σελίδα 285, όταν η Χάνα μιλά για της διαφθορά της χώρας, ο αναγνώστης ενδέχεται να πάθει σύγχυση και να μην ξεχωρίζει πού ακριβώς ζει εκείνη τη στιγμή. Στη Λιβερία ή στην Ελλάδα; Η σελίδα είναι «εξαιρετικά αφιερωμένη» στον τρόπο ζωής της αφρικανικής χώρας, όπου κυριαρχεί η αναλγησία, οι μίζες, οι ιθύνοντες που εκχωρούν πελώριες εκτάσεις δάσους σε ξένες εταιρείες, γενικά όταν μια χώρα βγαίνει στο σφυρί για να ζει μέσα στη χλιδή μια σάπια χούφτα ανθρώπων και να πεθαίνουν από την πείνα εκατομμύρια. Αξίζει να διαβαστεί το «Αμέρικαν ντάρλινγκ». Και θα διαβαστεί απνευστί.


«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ («Πόλις»). Είναι ένα έργο μυθοπλασίας, μα ταυτόχρονα και ένα έργο ιστορικής φαντασίας. Τι θα γινόταν στην Αμερική, αν ο Λίντμπεργκ είχε κερδίσει τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ στις εκλογές του 1940; Ο συγγραφέας όμως δεν κάνει υποθέσεις... Είναι σίγουρος και γι' αυτό απευθύνεται άμεσα στον αναγνώστη για να του αφηγηθεί τα γεγονότα που έλαβαν μέρος, πριν και μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον στενό φίλο του Αδόλφου Χίτλερ, από τον διάσημο αεροπόρο Τσαρλς Λίντμπεργκ, τον 33οπρόεδρο των ΗΠΑ. Ενα εξαιρετικά γραμμένο μυθιστόρημα από την ορμητική, έμπειρη πένα του μεγάλου Ροθ, που όσο μεγαλώνει τόσο μεγαλώνουν και οι εμμονές του. Στο τέλος ο συγγραφέας παραθέτει αναλυτικά, ως όφειλε, το πραγματικό χρονολόγιο των βασικών προσώπων που εμφανίζονται στην ταραγμένη εκείνη εποχή, καθώς και πολλά ντοκουμέντα που φωτίζουν περισσότερο την Υπόθεση των υποθέσεων της υπόθεσης...


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο κομμουνιστή γλύπτη Κώστα Ρόθο(2022-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια(2016-08-27 00:00:00.0)
Σκοτεινό νερό(2011-01-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-04-06 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα αστυνομοκρατίας(2001-03-14 00:00:00.0)
Καταδίκη των οικονομικών κυρώσεων στην Κούβα(1997-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ