Πώς πρέπει να προβληθεί, από τον παγκόσμιο και ελληνικό σκακιστικό Τύπο, ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ, ο οποίος κράτησε - συνεχώς αγωνιζόμενος και με άπειρες πρώτες νίκες - τον τίτλο από το 1975 έως το 1985 κι από το 1993 έως το 1999;
Κι όμως, σύσσωμος ο δυτικός Τύπος - συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού - κάθε άλλο παρά πρόβαλλαν και χαρακτήριζαν τη δυναμικότητα του Ρώσου μαθηματικού και Κομσομόλου. Του παγκόσμιου πρωταθλητή, που πρόσφερε σ' όλον τον πλανήτη μια πρωτοφανή παρουσία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του παγκόσμιου σκακιού. Ας δούμε, όμως ένα δημοσίευμα για τον Κάρποβ και πώς τον ...«προβάλλει» στις 9 Οκτώβρη 1984 ο ελληνικός σκακιστικός Τύπος:
«... Ο Κάρποβ θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι είναι ο καλύτερος σκακιστής της εποχής μας (Σημ. Συντ.: Τότε το σκορ στο ματς Κάρποβ - Κασπάροβ ήταν 5-1). Το αξιοπερίεργο - συνεχίζει το ...ύποπτο δημοσίευμα - είναι ότι όταν πήρε τον παγκόσμιο τίτλο τον Απρίλιο του 1975, κατόπιν αρνήσεως του Φίσερ ν' αγωνιστεί, ο Κάρποβ σίγουρα δεν ήταν το νούμερο 1 του κόσμου. Καλύτερός του ήταν οπωσδήποτε ο Φίσερ, ίσως και ο Κορτσνόι (άσχετα που ο Κάρποβ τον είχε νικήσει, λίγους μήνες πιο μπροστά, αλλά με ζόρι και με πολλή "εξωτερική βοήθεια", μόλις με 3-2)».
Αν αυτό λέγεται αντικειμενική δημοσιογραφία και αναφορά στον τότε πρώτο σκακιστή της υφηλίου, τότε αφήνουμε στους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ποιος ήταν τελικά ο ισχυρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής;
Η θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου έχει προκύψει από την 32η παρτίδα του πρώτου ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, ανάμεσα στον Κάρποβ (μαύρα) και τον Κασπάροβ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Παίζουν τα λευκά.