Τουλάχιστον 8 δισ. χρειάζονται για τις λειτουργικές δαπάνες και για φάρμακα, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει εγγράψει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό
Δε φτάνει που η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει φορέσει στην κυριολεξία οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία, τώρα στο όνομα των αντιμετώπισης των χρεών τους ετοιμάζεται να τα μετατρέψει και σε πελάτες των εμπορικών τραπεζών για την εξόφληση των προμηθευτών.
Οπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Ευάγγελος Αραμπατζής απ' την 1.1.2009 θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 3580/2007 για τις «Προμήθειες Φορέων Εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας», που προβλέπουν ότι η ΕΠΥ, που θα συγκεντρώνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, θα πληρώνει τους προμηθευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των προμηθευτών η ΕΠΥ, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με τις εμπορικές τράπεζες για την απευθείας εξόφληση των προμηθευτών από αυτές. Οταν ρωτήθηκε από πού θα βρει τα κονδύλια η ΕΠΥ - καθώς τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν τα νοσήλια που καλύπτουν περισσότερα απ' το 80% των εσόδων των νοσοκομείων - ο Ευ. Αραμπατζής απάντησε ότι ευελπιστεί στην εγγραφή του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο προσχέδιο.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΥ, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 80% των νοσοκομείων. Από αυτά προκύπτει ότι οι δαπάνες για διάφορα υλικά και υπηρεσίες - πλην των φαρμάκων - ανέρχονται σε τρία δισ. ευρώ και κατ' εκτίμηση θα φτάσουν στα 3,5 δισ. ευρώ. Αν σ' αυτά προστεθούν και οι δαπάνες για τα φάρμακα που κυμαίνονται σε 4 - 4,5 δισ. ευρώ προκύπτει ότι για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία στα πλαίσια αυτής της άγριας κυβερνητικής λιτότητας χρειάζονται κοντά στα 8 δισ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες. Για αυτό το τρομακτικό ποσό δεν υπάρχει καμία δέσμευση στον προϋπολογισμό και - όπως προκύπτει απ' τα λεγόμενα - οι ιθύνοντες σκέφτονται να οδηγήσουν τα νοσοκομεία στις τράπεζες με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΠΥ ανέφερε ότι απ' το καλοκαίρι του 2008, που άρχισε να λειτουργεί η Επιτροπή, εξοικονομήθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του νόμου θα εξοικονομηθούν 500 εκ. ευρώ ετησίως...