Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Παλεύουν για να σπουδάσουν

Εσπερινό Νίκαιας. Οι μαθητές σε αναβρασμό. Γιατί με μια σειρά παρεμβάσεις από «τα πάνω», επιχειρείται το κλείσιμο του σχολείου, ο αποκλεισμός εργαζόμενων παιδιών από το δικαίωμα να σπουδάσουν. Πρόσχημα, ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστα, δεν μπορούν να αποδείξουν με ένσημα ότι πράγματι δουλεύουν.

Στο άκουσμα της είδησης ότι βρίσκεται δημοσιογράφος του «Ρ» στο σχολείο, χείμαρρος ο λόγος τους: «ερχόμαστε κάθε βράδυ από τις 7.30-10.40 για να μπορέσουμε να το τελειώσουμε. Αμα ήμασταν πλουσιόπαιδα θα είχαμε δέκα καθηγητές στο σπίτι και θα σπουδάζαμε στο Λονδίνο». «Είναι εφτά το βράδυ και είμαι από το πρωί στο πόδι, σχεδόν νηστικός γιατί δουλεύω όλη μέρα, προσθέτει ένας άλλος μαθητής γύρω στα 30. Τα περιθώρια στένεψαν. Αν δεν τελειώσω τώρα το σχολείο δε θα τελειώσω ποτέ. Αλλά γιατί μας κατηγορούν; Ας κατηγορήσουν πρώτα το αφεντικό που δε μου κολλάει ένσημα. Εμένα θα με διώξει άμα του ζητήσω και έχω και οικογένεια να ζήσω». Αυτές οι απορίες μαθητών του Γενικού Εσπερινού Σχολείου Νίκαιας, με την κούραση ζωγραφισμένη στα μάτια, στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά με τη συμμετοχή των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου και τη συμπαράσταση και της δημοτικής αρχής Νίκαιας, ήταν και δικές μας.

Γιατί, κάποιοι μίλησαν για «μαφία» και για «πλουσιόπαιδα» στο συγκεκριμένο σχολείο που εκμεταλλεύονται το νόμο για να περάσουν πιο εύκολα στις πανελλαδικές! Η πραγματικότητα τους διαψεύδει:

Συγκεκριμένα: Για να γραφτεί ένας μαθητής στο Εσπερινό απαιτείται, μεταξύ άλλων, να έχει βεβαίωση εργοδότη και καρτέλα ενσήμων. Υποτίθεται πως ο νόμος βάζει αυτές τις προϋποθέσεις σαν ασφαλιστική δικλείδα, ώστε στα Εσπερινά να πηγαίνουν μαθητές που πράγματι εργάζονται και όχι άλλοι με κίνητρο την πιο εύκολη εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο από το ποσοστό που προβλέπεται.

Η υποκρισία του νόμου προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί μαθητές τον Σεπτέμβρη που γίνονται οι εγγραφές είναι άνεργοι, ή δουλεύουν ανασφάλιστοι. Πρέπει επομένως τα ανασφάλιστα ή άνεργα παιδιά που είναι ήδη θύματα της κυρίαρχης πολιτικής ή αν θέλετε και της μη εφαρμογής άλλων νόμων από άλλους, να στερηθούν και το δικαίωμά τους στη μόρφωση; Ασφαλώς όχι, γι' αυτό εξάλλου και οι εκπαιδευτικοί που κατανοούν σε ποιο χώρο βρίσκονται, δείχνουν ελαστικότητα στις εγγραφές, μέχρι το παιδί να μαζέψει τα ένσημα. Αυτό δε συμβαίνει στο Εσπερινό της Νίκαιας...

Το πρόβλημα που υπάρχει με τα ένσημα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου επισημαίνοντας πως «αν ζητήσουν βεβαίωση από τον εργοδότη απλά θα τους διώξει». «Με τους καθηγητές, προσθέτει ο αντιπρόεδρος, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Καταλαβαίνουν την κούρασή μας, δείχνουν κατανόηση και μας βοηθάνε πάρα πολύ στα μαθήματα».

«Πριν 20 χρόνια, προσθέτει μια γυναίκα που έχει επιστρέψει στα θρανία, αναγκάστηκα να σταματήσω. Σήμερα συνεχίζω αλλά "κάποιος" φέτος προσπάθησε να μου κλείσει την πόρτα λέγοντάς μου τον Σεπτέμβρη πως δεν έχει τμήμα. Εφυγα απογοητευμένη. Να πάω αλλού, δεν μπορώ. Δουλεύω όλη μέρα και μεγαλώνω παιδιά. Ευτυχώς που έγιναν οι κινητοποιήσεις, ξανάρθα και συνεχίζω».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ