Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο

ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Παρέμβαση για καλύτερη θέση στον ενδο-ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό επιχειρεί η Ρωσία, καθώς με δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ έχει παρέλθει, προσθέτοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «πιο δίκαιο» οικονομικό - πιστωτικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων. Ανέφερε μάλιστα, στα πλαίσια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την ανάγκη δημιουργίας «νέων μηχανισμών συλλογικής λήψης αποφάσεων και συλλογικής ευθύνης» καθώς «τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι μια και μοναδική χώρα - έστω και ισχυρή - δεν είναι σε θέση να αποτελέσει ένα είδος υπερ-ρυθμιστή».

Εσπευσε να τονίσει την ανάγκη για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με τη Γερμανία και στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα». Η Αγκ. Μέρκελ άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση με τη Γεωργία τονίζοντας ότι η εδαφική ακεραιότητά της δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ενώ υποστήριξε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Πούτιν - Τιμοσένκο

Τα ζητήματα της ενέργειας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανής ομολόγου του, Γιούλια Τιμοσένκο, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι την έναρξη του χειμώνα, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην απόφαση της Ουκρανίας να πουλήσει όπλα στη Γεωργία πριν την πρόσφατη σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας.

Η Τιμοσένκο χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «στρατηγικό σύμμαχο», ενώ σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις Ρωσίας - Γεωργίας υποστήριξε ότι «θέλει ειρήνη».

Η Ουκρανή πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα την Τετάρτη ότι θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Προέδρου Β. Γιουστσένκο για την αποκατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ