Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΕΠΙΤΥΧΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
Σταθερά βήματα σε τροχιά

Ο Κινέζος κοσμοναύτης Ζάι Ζιγκάγκ κατά το διαστημικό του περίπατο ανεμίζει τη σημαία της Κίνας. Συνάδελφός του που προβάλλει από την καταπακτή τον βοηθάει να ολοκληρώσει με επιτυχία τον εικοσάλεπτο περίπατο που περιλάμβανε και την τοποθέτηση σε τροχιά ενός μικροσκοπικού δορυφόρου
Ο Κινέζος κοσμοναύτης Ζάι Ζιγκάγκ κατά το διαστημικό του περίπατο ανεμίζει τη σημαία της Κίνας. Συνάδελφός του που προβάλλει από την καταπακτή τον βοηθάει να ολοκληρώσει με επιτυχία τον εικοσάλεπτο περίπατο που περιλάμβανε και την τοποθέτηση σε τροχιά ενός μικροσκοπικού δορυφόρου
Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η αποστολή τριών Κινέζων κοσμοναυτών, στη διάρκεια της οποίας ο Ζάι Ζιγκάγκ έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο για λογαριασμό της πατρίδας του. Με το νέο αυτό βήμα, η Κίνα φαίνεται να προχωρά σταθερά στο δρόμο της εξερεύνησης και αξιοποίησης του Διαστήματος με επανδρωμένες αποστολές, που άρχισε στις 16 Οκτώβρη του 2003. Τότε, με την τροχιακή πτήση του Γιανγκ Λιουέι μέσα στο «Σεντζού 5» η Κίνα γινόταν η τρίτη χώρα μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ που έστελνε επιτυχώς άνθρωπο στο Διάστημα, αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις. Ακολούθησε η πτήση του «Σεντζού 6» με διμελές πλήρωμα, τον Οκτώβρη του 2005 και τώρα η πτήση του «Σεντζού 7».

Επόμενος στόχος για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, με νέα πτήση μέσα στο 2009 (Οκτώβρη και πάλι άραγε;), είναι η σύνδεση δύο διαστημοπλοίων σε τροχιά. Αν και αυτή η πτήση πάει καλά, τότε ο δρόμος για την κατασκευή κινεζικού τροχιακού σταθμού είναι ανοιχτός. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν περιορίζουν τα ενδιαφέροντα της χώρας τους στην περιοχή του Διαστήματος που εκτείνεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Παράλληλα με τις επανδρωμένες τροχιακές αποστολές σχεδιάζουν και μη επανδρωμένες αποστολές προς τη Σελήνη, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ακόμα πιο φιλόδοξα προγράμματα.

Η πορεία της Κίνας στο Διάστημα, πέρα από την επίδραση που έχει στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας της χώρας και τα ενδεχόμενα οφέλη από αξιοποίηση στην καθημερινή ζωή τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των διαστημικών πτήσεων, έχει και άλλα, έμμεσα αποτελέσματα: Την ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού της κύρους, την καλύτερη τοποθέτησή της σε ένα χώρο που δείχνει πιθανό πεδίο για το επόμενο κυνήγι των εξοπλισμών, την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά δορυφορικών υπηρεσιών.

Στην πορεία αυτή η Κίνα προχωρά αξιοποιώντας την εμπειρία από τα διαστημικά προγράμματα της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ προ σαρακονταετίας, με αποτέλεσμα να κάνει τα απαιτούμενα βήματα με λιγότερα λάθη και μικρότερο κόστος. Ετσι, έφτασε στο στάδιο του διαστημικού περιπάτου με το ένα τρίτο των αποστολών και αντίστοιχο ποσοστό ωρών διαστημικής πτήσης σε σχέση με τους πρωτοπόρους.

Τα διαστημόπλοια της σειράς «Σεντζού» είναι βασισμένα στα σοβιετικά «Σογιούζ», αλλά τροποποιημένα και εκσυγχρονισμένα από Κινέζους ειδικούς. Οι πρώτοι κοσμοναύτες της Κίνας εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, αλλά τώρα η ασιατική χώρα μπορεί να εκπαιδεύσει η ίδια ξένους κοσμοναύτες. Μία από τις τρεις διαστημικές στολές που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή του «Σεντζού 7» ήταν ρωσικής κατασκευής, οι άλλες δύο όμως ήταν κινεζικής. Με αυτή την τακτική η Κίνα διευρύνει σταθερά και μελετημένα τις διαστημικές της ικανότητες.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: XinHua, space.com


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ