Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο καημός για την «ορθή απελευθέρωση» της ΔΕΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, των διαρκών ανατιμήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, γενικότερα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, έχει περιοριστεί το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα στον «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Η τελευταία απάντησε με ένα ακόμη ερωτηματολόγιο στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ περί «ανακριβών στοιχείων» που η δημοσιοποίησή τους δεν ωφελεί την εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία, ποιος τα λέει, πώς απάντησε η διοίκηση της ΔΕΗ, κι αν δεν απάντησε γιατί το έκανε, επειδή τα στοιχεία είναι σωστά; Και πάει λέγοντας.

Στο μεταξύ, η επιλεγμένη από την κυβέρνηση διοίκηση Αθανασόπουλου προετοιμάζει το επιχειρηματικό σχέδιο και τη διάσπαση της ΔΕΗ, ώστε να την εντάξει πλήρως στην απελευθερωμένη αγορά, ως μια επιχείρηση που μπορεί να αγοράζει και να αγοράζεται, να χρεώνει «εύλογα», να μην αποδέχεται κανενός είδους δραστηριότητα που θεωρείται οικονομικά επιβλαβής.

Και η αντιπαράθεση από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επικεντρώνεται σε δικαστικές διαδικασίες, προσφυγές στην... ΕΕ, κριτική επί των επιχειρηματικών αποφάσεων, υπεράσπιση της ορθής... «απελευθέρωσης», λες και ο Αθανασόπουλος είναι κανένας ανίδεος και... εχθρός της ελεύθερης αγοράς.

Η «υγιεινή» ΚΑΠ...

Ολοένα και περισσότερο στενεύουν τα περιθώρια για τους Ελληνες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ. Οπως πολλές φορές έχει γράψει ο «Ρ», τα νέα μέτρα που αναμένεται να πάρει η ΕΕ, σύμφωνα και με τις δημοσιοποιημένες προτάσεις της Επιτροπής - περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις για να δοθούν στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες, δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013 - στην πράξη οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες όλα τα παραπάνω μέτρα μπήκαν σε φάση υλοποίησης και αφού γνωστοποιηθεί και η άποψη που θα λάβει το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τα τέλη του χρόνου αναμένεται και η τελική επικύρωση των προτάσεων, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2010 και έπειτα. Σε αυτό λοιπόν το ολοένα και πιο εχθρικό για τη μικρομεσαία αγροτιά περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν από κοινού τεράστια ευθύνη, στελέχη και των δύο κομμάτων επιδίδονται στη συνήθη δικομματική υποκριτική «κοκορομαχία», προσπαθώντας να «ψαρέψουν» και πάλι τις αγροτικές ψήφους στα «θολά νερά».

... και η γιατρειά της μικρομεσαίας αγροτιάς

Επαίρεται λοιπόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ότι για άλλη μια φορά, «πάλεψε» για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και σε απάντηση αυτής της ανακοίνωσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Εξαρχος, κατηγορεί την κυβέρνηση για... υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς τους αγρότες. Αφού λοιπόν τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «γαλάζιοι» στήριξαν με την ψήφο τους στις Βρυξέλλες και εφάρμοσαν στη χώρα μας πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που συνιστά το «θάψιμο» βασικών εγχώριων καλλιεργειών και το βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, σήμερα δε γνωρίζουν τίποτα για το «φόνο» και ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Το συνεπές αγροτικό κίνημα οφείλει το επόμενο διάστημα να εντείνει την προσπάθειά του στους κόλπους της φτωχομεσαίας αγροτιάς ώστε περισσότερες δυνάμεις να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, αποδυναμώνοντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ταυτόχρονα συμβάλλοντας στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας, που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στα χωριά τους και θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο. Αυτό είναι και το μόνο γιατρικό, στον... ανθυγιεινό γι' αυτούς, «έλεγχο υγείας» της ΚΑΠ.

Χωρίς δρομολόγια μαθητές με αναπηρία

Τουλάχιστον 27 δρομολόγια της Νομαρχίας Αθηνών που μεταφέρουν μαθητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες στα ειδικά σχολεία δεν πραγματοποιούνται. Περίπου 40 μαθητές σε τρία μόνο ειδικά σχολεία στα όρια της Νομαρχίας δεν έγιναν δεκτοί. Πολλά ειδικά σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά κάνουν μάθημα στη βροχή, αφού οι χώροι δεν αρκούν. Είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες. Προβλήματα που οξύνονται όσο η ειδική αγωγή αποτελεί εμπόρευμα και όχι δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και αναβαθμισμένο. Τους ανθρώπους αυτούς - γονείς, ΑμΕΑ, εργαζόμενους - προσέβαλε την Τρίτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) αρνούμενο να συνταχθεί με τα αιτήματα που έθεσαν οι ίδιοι όσο και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Ως συνήθως η... ευαισθησία τους εξαντλήθηκε στα λόγια.

Η 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

5 - 15 Φλεβάρη 1968 - Πρακτικά

Η έκδοση των Πρακτικών της 12ης ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ που συνήλθε στη Βουδαπέστη πριν από 40 και πλέον χρόνια, αποτελεί ένα μόνο μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του ΚΚΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκδοτική, προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, το Νοέμβρη του 1918. Το ΚΚΕ μελετά τη 12η Ολομέλεια, όπως και όλη την Ιστορία του, στην προσπάθεια να διαπαιδαγωγείται το ίδιο πρώτα απ' όλους, να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της κομμουνιστικής και εργατικής - λαϊκής πάλης. Στο ΚΚΕ, ένα κόμμα του σκληρού αγώνα και της μαζικής θυσίας, είναι εχθροί του και ο εξωραϊσμός και ο μηδενισμός. Η 12η ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ μπόρεσε, παρά τις αντιφάσεις της, να δει το κομματικό οργανωπολιτικό πρόβλημα του ΚΚΕ και να το αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Η 12η Ολομέλεια άφησε παρακαταθήκη ισχυρά κομμουνιστικά αντανακλαστικά, πολύ χρήσιμα στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Θα ήταν διαφορετική η πορεία του ΚΚΕ, αν δεν είχε επέλθει η οριστική ρήξη στη 12η Ολομέλεια ή αν είχε κυριαρχήσει στο Κόμμα η αναθεωρητική ομάδα, που διαμορφώθηκε στο καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ σε μια πορεία. Ενα πολύ χρήσιμο βιβλίο για κάθε κομμουνιστή αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα για τους νέους. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπερνάρ Κουσνέρ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τριήμερες επαφές έχει με Ισραηλινούς και Παλαίστινιους αξιωματούχους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που για άλλη μια φορά πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην επικεφαλής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» και πρώην ή και νυν, όπως ο ίδιος διατείνεται, «σοσιαλιστής», αποδεικνύεται εξαιρετικά δραστήριος στο πλευρό του, λογικά, πολιτικού του αντιπάλου, συντηρητικού Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται «βασιλικότερος του βασιλέως». Οπως παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση του Λιβάνου, όπου οι ανακοινώσεις του «Και ντ' Ορσέ», του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ήταν πολύ σκληρότερου ύφους απέναντι στην αντιπολίτευση υπό τη «Χεζμπολάχ» και τη Συρία, από ό,τι οι ανακοινώσεις του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Κουσνέρ να συνοδεύσει περιχαρής τον Σαρκοζί στη Συρία, στην πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη στη χώρα εδώ και μία πενταετία, και να επισημοποιήσει την εξομάλυνση των γαλλο-συριακών σχέσεων.

Ο Κουσνέρ καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να προωθήσει περαιτέρω την ολική «επαναφορά» του γαλλικού ιμπεριαλισμού σε περιοχές από όπου αν δεν είχε εκδιωχθεί, είχε τουλάχιστον περιθωριοποιηθεί εξαιτίας της αμερικανικής κυριαρχίας. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Παλαιστινιακό. Η γαλλική πολιτική έχει καταφέρει να επανέλθει στο προσκήνιο, να εμφανίζει ένα έντονα φιλοϊσραηλινό προφίλ και ταυτοχρόνως να πιέζει θίγοντας ζητήματα «ταμπού», όπως είναι οι εποικισμοί και το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η γαλλική διπλωματία ήταν και παραμένει, άλλωστε, γνωστή για τους ελιγμούς της και τη διπλή, συχνά αντιφατική της, γλώσσα.


Ε.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ