Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό αναδείχτηκαν στη χτεσινή περιοδεία της Λίλας Καφαντάρη, βουλευτή του ΚΚΕ
Από τη συζήτηση στο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη» |
Στο ειδικό σχολείο Καισαριανής φοιτούν 42 μαθητές με νοητική υστέρηση, αυτισμό και σύνδρομα. «Πρέπει να το λέει η καρδιά σου, για να μπορείς να δουλεύεις σε τέτοιους χώρους, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», υπογράμμισαν οι εκπαιδευτικοί. Οπως εξήγησαν, αναγκάζονται ακόμα και να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να μπορούν να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες των παιδιών, ενώ απουσιάζει η αναγκαία επιμόρφωση. Το κράτος επιχορηγεί το ειδικό σχολείο με τα κριτήρια των κοινών σχολείων, ενώ οι ανάγκες σε αυτά είναι πολύ μεγάλες. Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.
Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και με τη μετακίνηση των παιδιών - έρχονται απ' όλη την Αττική. Η Νομαρχία θα υπογράψει τις νέες συμβάσεις με τις εταιρείες των σχολικών λεωφορείων στα τέλη Νοέμβρη και έτσι δόθηκε παράταση στις περσινές συμβάσεις, οπότε και τα δρομολόγια των λεωφορείων, αν και χρειάζεται, παρέμειναν ίδια. Ετσι, για παράδειγμα, ένα παιδί απ' το ΠΙΚΠΑ Βούλας δεν μπορεί να φοιτήσει στο σχολείο. Στο σχολείο υπάρχουν για χρόνια αναπληρωτές, που προσλαμβάνονται κάθε Σεπτέμβρη και απολύονται κάθε Ιούνη.
Ούτε προαύλιο χώρο για να κάνουν διάλειμμα δεν έχουν τα παιδιά με αναπηρίες που φοιτούν στα ειδικά δημοτικά και νηπιαγωγεία της ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι, σε εντελώς ακατάλληλους χώρους. Τα παιδιά με αναπηρίες μπαίνουν στις τάξεις το πρωί και βγαίνουν το μεσημέρι. Ακόμα δεν υπάρχει νοσηλεύτρια και έτσι τα 150 παιδιά δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εκδρομή μες στο χρόνο. Δεν υπάρχουν χώροι για να γίνουν η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία κλπ., ενώ υπάρχει και έλλειψη βοηθητικού προσωπικού.
«Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί», τόνισε η Λ. Καφαντάρη καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της εκχυδαϊσμένης αντίληψης που θεοποιεί το κέρδος ακόμα και σε τόσο ευαίσθητους τομείς. Ακόμα, υπογράμμισε ότι το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή δε στοχεύει στην ένταξη των 185.000 παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες που είναι εκτός εκπαίδευσης, αλλά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ειδικής αγωγής.