Στη Διακήρυξη που ενέκριναν οι Πρόεδροι των χωρών της ΟΣΣΑ, καλούνται οι χώρες του ΝΑΤΟ «να ζυγίσουν όλες τις πιθανές συνέπειες της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και της εγκατάστασης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στα σύνορα των χωρών - μελών της ΟΣΣΑ».
Ταυτόχρονα, στη Διακήρυξη εκφράζεται η υποστήριξη στο δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος για άλλη μια φορά τάχθηκε ενάντια στον επανεξοπλισμό της Γεωργίας και υπέρ ενός νέου συστήματος ασφαλείας στη βάση της «πολυ-πολικότητας».
Στο μεταξύ, στη βάση ενός νέου ντοκουμέντου που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής λειτουργίας της ΟΣΣΑ. Δημιουργείται ενιαίο επιτελείο της ΟΣΣΑ με έδρα τη Μόσχα, όπου στο εξής θα γίνονται όλοι οι Σύνοδοι Κορυφής. Επίσης, σε περίπτωση που μια χώρα - μέλος της ΟΣΣΑ δεχτεί επίθεση, τότε θα έχει τη στρατιωτική βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΟΣΣΑ.
Το νέα αυτό στοιχείο αναδεικνύεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, που το συγκρίνουν με το αντίστοιχο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως αυτή η συμφωνία, όσο και η νέα ενιαία στρατιωτική διοίκηση στη Μόσχα, κάνουν την ΟΣΣΑ να μοιάζει όλο και περισσότερο με «κλώνο» του ΝΑΤΟ.
Ανάμεσα στις 16 συμφωνίες που υπογράφτηκαν ήταν και αυτή που αφορούσε το καθεστώς ανάπτυξης των μόνιμων «δυνάμεων ταχείας επέμβασης» της ΟΣΣΑ.
Την ίδια ώρα η ΟΣΣΑ προτείνει τη συνεργασίας της στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών που ξεκινά από το Αφγανιστάν.