Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με καθημερινή δράση στο δρόμο προς τις εκλογές

Οι εκλογές του Οκτώβρη, η μάχη για να μην περάσει η επίθεση στα ΒΑΕ, καθώς και η παρέμβαση για κάθε ζήτημα που απασχολεί την εργατική λαϊκή οικογένεια, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης στη Συνέλευση της Κυριακής

Με αποφασιστικότητα, απαιτητικότητα και αίσθημα ευθύνης, δίνοντας προτεραιότητα στην ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του Συνδικάτου, μέσα και από τις επικείμενες εκλογές, αλλά και στο μεγάλωμα της συμβολής στην πολιτικοποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Πατώντας στην πλούσια εμπειρία και αγωνιστική δράση που κατέγραψε το Συνδικάτο τη χρονιά που πέρασε, η συζήτηση ανέδειξε ότι η καθημερινή δουλειά για τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, τη συσπείρωση και δραστηριοποίηση ιδιαίτερα μεταναστών και νέων σε ηλικία συναδέλφων (που βρίσκονται πρώτοι στο στόχαστρο της επίθεσης), για την ανάπτυξη ουσιαστικών δεσμών μεταξύ του Συνδικάτου και των εργατών, χρειάζεται να βαθαίνει τον προβληματισμό των εργαζομένων, να αναδεικνύει τους πολιτικούς ενόχους για τα προβλήματά τους. Να απαντάει έτσι και να απομονώνει κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δύναμη που, πατώντας και σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κίνημα, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργάτες, να απονευρώσει τους αγώνες τους.

Κατακτήσεις με ταξική σφραγίδα

«Οι καπιταλιστές θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια με την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Επιχειρούν και θα επιχειρήσουν πιο έντονα το επόμενο διάστημα να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τασιούλας.

«Ο τρόπος που θα επιχειρήσουν να το κάνουν είναι συγκεκριμένος: Καθήλωση του μεροκάματου, μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση της παραγωγής, ανασφάλιστη εργασία, συγκέντρωση και μονοπώληση των κατασκευαστικών έργων. Ανοδος των τιμών στην κατοικία και στα άλλα κατασκευαστικά έργα. Οι συνέπειες είναι παραπάνω από φανερές. Επομένως απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση», επισήμανε.

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου
Οι εκατοντάδες κινητοποιήσεις, για την καταβολή δεδουλευμένων, την επιβολή μέτρων προστασίας, την αποτροπή αλλά και καταγγελία «ατυχημάτων», «οι όποιες κατακτήσεις στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στους χώρους δουλειάς, φέρνουν τη σφραγίδα της οργανωμένης δράσης μας. Κι αυτή την οργανωμένη, ταξική πάλη θέλουν να χτυπήσουν τα αφεντικά. Αυτή τους βάζει εμπόδια», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας:

«Η αντεργατική επίθεση δεν πλήττει μόνο τους οικοδόμους. Πλήττει όλους τους εργατοϋπαλλήλους. Ο συντονισμός του αγώνα είναι βασικό καθήκον που περνά μέσα από τη δράση των γραμμών του ΠΑΜΕ, την έκφραση της αλληλεγγύης στα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης και την ταξική ενότητα».

Με αποφασιστικότητα και απαιτητικότητα

«Οι νεκροί εργάτες απ' την αρχή της χρονιάς έφτασαν τους ενενήντα! Να τους πούμε με τη δράση μας "ως εδώ και μη παρέκει!"...»

«Υπάρχει σκανδαλολογία για να αποπροσανατολιστούμε, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας. Π.χ., πόσοι από μας πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουμε τον παιδικό σταθμό;...»

«Πρέπει να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να διαμαρτυρόμαστε για τα μεροκάματα...»

«Τα ΔΣ των παραρτημάτων πρέπει να γίνουν χώρος ουσιαστικής συζήτησης των εξελίξεων, επεξεργασίας της τακτικής μας, απολογισμού της δράσης...»

«Για να βγαίνουν σωστά συμπεράσματα πρέπει να εκτιμάμε σωστά τις συνθήκες, τα εμπόδια που βάζουν όσοι υπηρετούν το κεφάλαιο...»

«Η ένταξη των μεταναστών στη δράση επιτυγχάνεται με τη συνεπή στάση, τη σύγκρουση με την εργοδοτική τρομοκρατία, με το να βρίσκουν καθημερινά το Συνδικάτο στο πλευρό τους...»

Η γόνιμη συζήτηση και η διάθεση να ενταθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση αδυναμιών και δυσκολιών χαρακτήρισε πολλές τοποθετήσεις, που ανέδειξαν την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ολόπλευρη δράση του Συνδικάτου για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής οικογένειας. Αλλά και να δοθεί βάρος στην οργάνωση της δουλειάς, στην καθημερινή αναμέτρηση με τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής, το κλέψιμο των ενσήμων, την εργοδοτική ασυδοσία, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κτλ., με σημείο αναφοράς τον τόπο εργασίας, πράγμα που αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη για το επόμενο διάστημα.

Να αναδεικνύεται η προοπτική

«Κάθε κατάκτηση έχει να κάνει με το συσχετισμό της δύναμης κι αυτό παλεύουμε ν' αλλάξουμε, σ' αυτή τη ρότα δεσμευόμαστε», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Αντλώντας συμπεράσματα από τη μάχη της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που η Ομοσπονδία έδωσε, τόνισε: «Αποτελεσματικότητα δεν είναι μόνο να παίρνουν οι οικοδόμοι πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είναι να αποδεσμεύονται οι εργαζόμενοι απ' τις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Καίρια ήταν η παρέμβαση του ΠΑΜΕ. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να φωτίζει τις ιδεολογικές αιτίες, τα πολιτικά ζητήματα, να δίνει διέξοδο στην εργατική τάξη, ώστε να μπορεί και τα προβλήματα να αντιμετωπίζει και να βάζει πλαίσιο αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σήμερα, αλλά να βάζει και ζήτημα ανατροπής της ίδιας της πολιτικής κατάστασης, του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος», επισήμανε χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση, εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν τις δυσκολίες, γεύονται την ανεργία, τη φτώχεια, την επίθεση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Η συνέλευση ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που παρουσίασε η διοίκηση, ενώ με ψηφίσματα καταδίκασε τα σχέδια και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στον Καύκασο, αλλά και την αντεργατική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου να απαγορεύσει την ίδρυση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ