Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Η λαϊκή κατακραυγή ξήλωσε γαλόνια

Με μια κίνηση αντιπερισπασμού η κυβέρνηση επιδιώκει να πέσουν στα μαλακά οι αποφάσεις της για άρση του «καμποτάζ»

Σε κινήσεις αντιπερισπασμού, σπεύδει η κυβέρνηση, για να αποπροσανατολίσει τους νησιώτες, τους επιβάτες, συνολικά την κοινή γνώμη, από τα όσα ασύλληπτα προετοιμάζει σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας, τις οποίες, μέσω της αλλαγής του ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, προσφέρει βορά στις ορέξεις των εφοπλιστών, τινάζοντας ταυτόχρονα στον αέρα κάθε έννοια που αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και μάλιστα 8 ακριβώς μέρες μετά την τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε το «ξήλωμα» 8 πρωτοκλασάτων στελεχών της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων και τη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής, που θα ελέγχει την εγκυρότητα των ελέγχων της ΔΕΕΠ, αλλά και των εξουσιοδοτημένων από το ελληνικό κράτος να διενεργούν ελέγχους Νηογνωμόνων.

Η κίνηση αυτή, αν και ανούσια, αφού δεν εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα της ΔΕΕΠ και των Νηογνωμόνων όπως του Ελληνικού, ωστόσο αποτελεί επιβεβαίωση των επί χρόνια καταγγελιών των ναυτεργατών και ειδικά των ναυτεργατικών σωματείων όπως της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τα πάρε - δώσε της ΔΕΕΠ και των Νηογνωμόνων με τους εφοπλιστές. Αποτελεί ουσιαστικά ομολογία από την κυβέρνηση για τις ευθύνες που τη βαρύνουν τόσο για το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» όσο και για μια σειρά άλλα πολύνεκρα ναυάγια όπως του «ΔΥΣΤΟΣ» και του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», σαπιοκάραβα, που ενώ είχαν χαρακτηριστεί αξιόπλοα τα δύο πρώτα από τη ΔΕΕΠ και τον Ελληνικό Νηογνώμονα το δεύτερο μόνο από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας.

Ταυτόχρονα, όμως, η χτεσινή κίνηση της κυβέρνησης καθώς έγινε κάτω από το βάρος μιας ογκούμενης λαϊκής κατακραυγής για τους 81 νεκρούς του ΣΑΜΙΝΑ και της αποφασιστικής παρέμβασης του ναυτεργατικού κινήματος, έρχεται να αναδείξει και τις δυνατότητες που υπάρχουν για το λαϊκό κίνημα να παρεμβαίνει αποφασιστικά ακόμα κι όταν κυβέρνηση και εφοπλιστές εμφανίζονται ως παντοδύναμοι.

Ειδικότερα χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι προωθείται η συγκρότηση «ανεξάρτητης» Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα διερευνά τις... επώνυμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, που αφορούν την εγκυρότητα των επιθεωρήσεων που διενεργούνται από τους Νηογνώμονες και τη ΔΕΕΠ. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από έναν εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, έναν εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Πειραιά, δύο εμπειρογνώμονες που θα ορίζονται από το Ναυτικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έναν εμπειρογνώμονα που θα ορίζεται από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΕΠ ο Κλαδάρχης της μέχρι και χτες Δαμιανός Δουμάνης μετατίθεται ως διοικητής στο Κέντρο Επανεκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, ενώ η θέση του δίνεται στον Αρχιπλοίαρχο Πελοπίδα Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει τεθεί και επικεφαλής των ερευνών που διεξάγονται για το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ». Οσον αφορά τη φερεγγυότητα της ΔΕΕΠ είναι ενδεικτικό ότι τα «στεγανά» της παραμένουν, αφού ο υπουργός διατήρησε τη σημερινή δομή της κρατώντας και πάλι στο συρτάρι του την πρόταση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να συμμετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων. Επιπλέον διόρισε λιμενικούς με «βεβαρημένο» παρελθόν, όπως ο Αντώνης Σάρδης ο οποίος, ήταν αυτός που το 1994 για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» είχε αναφέρει ως αιτία τον... «κακό καιρό».

Οι αλλαγές στη ΔΕΕΠ προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι από τους «καρατομημένους» εμφανίζονταν ως αδικημένοι, χωρίς βέβαια να αρνούνται τις ευθύνες που φέρει η ΔΕΕΠ, ενώ παράγοντας του Λιμενικού Σώματος σε διάρκεια συζήτησής μας χαρακτήρισε τη ΔΕΕΠ «απόστημα»!

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε σχετική δήλωσή του δε δίστασε να αναφέρει: «Οι μετακινήσεις έγιναν προκειμένου να μην υπάρξει καμία υπόνοια και από κανέναν ότι επιχειρείται συγκάλυψη»! Συμπλήρωσε δει: «Αλλωστε, προχωρήσαμε σήμερα στη σύσταση της ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να θωρακιστεί το κύρος των επιθεωρήσεων που διενεργεί ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων και οι ανεξάρτητοι Νηογνώμονες. Οι έντιμοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και οι πολιτικοί υπάλληλοι που σέβονται τον όρκο τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ