Motion Team |
Από πρόσφατη διαμαρτυρία μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για την έλλειψη σχολικών λεωφορείων |
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τη μεταφορά μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία τους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν:
«Αμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία τους ζητά η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο κονδύλιο για τη μίσθωση των λεωφορείων.
Η κατάσταση δεν είναι νέα, αλλά υφίσταται από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Το ΚΚΕ είχε επισημάνει το πρόβλημα και σε άλλη Ερώτηση (υπ' αριθμ. 10472/15-4-2008), όταν οι λεωφορειούχοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους, διεκδικώντας δεδουλευμένα 18 μηνών, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης βίωσαν με τον πλέον άμεσο τρόπο και οι περίπου 12.000 μαθητές και οι οικογένειές τους, που βασίζονταν στα λεωφορεία για τη μετακίνηση από και προς τα σχολεία, αφού πολλοί γονείς έχασαν μεροκάματα, προκειμένου να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο.
Επειδή μέχρι σήμερα οι λεωφορειούχοι δεν έχουν λάβει όσα δικαιούνται, απείχαν από τους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το έργο της μεταφοράς των μαθητών, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι. Ετσι, ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ταλαιπωρία είναι πλέον ορατός, καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τόσο η Νομαρχία όσο και τα αρμόδια υπουργεία μεταθέτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη και εμπαίζουν λεωφορειούχους, γονείς και μαθητές.
Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν καταβάλει τις οφειλές προς τους δικαιούχους ούτε καλύπτει τα έξοδα για τη μεταφορά των μαθητών, όσο και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία δε διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια και αρκείται σε προφορικές δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Αλλωστε, την ευθύνη φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι οποίες υποβαθμίζουν συστηματικά το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και ακολουθούν πολιτική περικοπής των κοινωνικών δαπανών, παραδίδοντας τους εν λόγω τομείς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους, αποκλειστικά από το δημόσιο τομέα,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε αφενός να ολοκληρωθεί άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων προς τους λεωφορειούχους και αφετέρου να παρασχεθεί το απαιτούμενο κονδύλιο, ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στα σχολεία τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».
Επίσης, ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, με θέμα τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς μαθητών στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:
«Σοβαρότατα προβλήματα θα υπάρξουν και φέτος στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς 2.641 μαθητών, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταβάλει τα απαιτούμενα κονδύλια για φέτος, που μέχρι τις 30 Ιούνη 2008 φτάνουν τα 2,3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξοφλήσει καν τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων για τα περσινά δρομολόγια.
Οπως προκύπτει από σχετική επιστολή του νομάρχη προς τον υπουργό Παιδείας, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των μαθητών είναι ελλιπές και αναχρονιστικό και δεν έχει επικαιροποιηθεί ουσιαστικά από το 1998. Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη του μειοδότη των δρομολογίων εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος που δεν έχει αναπροσαρμοστεί ούτε ως προς το νόμισμα, αναφέρεται μόνο στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τα ΤΑΞΙ και δεν υπολογίζει τις δαπάνες για τους συνοδούς. Επίσης, σε αυτό τον τύπο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα πλωτά μέσα, τα οποία χρησιμοποιεί η Νομαρχία στη νήσο του Αγκιστρίου όπου δεν υπάρχουν λυκειακές τάξεις και οι μαθητές μεταφέρονται με αυτά στην Αίγινα για την παρακολούθηση των μαθημάτων.
Την ίδια στιγμή, η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ως υποχρεωτικό το συνοδό μόνο στα σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ομως η υπουργική απόφαση του 2001 «περί νομιμότητας και ασφάλειας της κυκλοφορίας» αναφέρει ότι η έλλειψη συνοδού στα σχολικά και τα μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά νηπίων και παιδιών του Δημοτικού, αποτελεί παράβαση που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη υπουργική απόφαση.
Επιπλέον, η ίδια απόφαση καταργεί τη χρήση οχημάτων κάτω των 28 θέσεων. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την εξυπηρέτηση σχολείων παιδιών με ειδικές ανάγκες, αφού πολλά μένουν σε στενά δρομάκια που δεν μπορούν να στρίψουν τα μεγάλα οχήματα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος μεταφορών των μαθητών στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά και αν θα προχωρήσει στην τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μεταφορών των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών με ειδικές ανάγκες με όλα τα σύγχρονα μέσα, δωρεάν και με ασφάλεια».