Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Μέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων του 1968

Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Associated Press

Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η λήθη δεν κατάφερε να ρίξει το βαρύ της πέπλο και η μνήμη εξακολουθεί να είναι άσβεστη και πυρωμένη τόσο ώστε να κινητοποιεί, να ζητά απαντήσεις και να μάχεται για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τα θύματα της σφαγής φοιτητών και μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη σκιά των τότε Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες Μεξικανοί φοιτητές και ακτιβιστές διαδήλωσαν στους δρόμους του Μέξικο Σίτι, για να τιμήσουν την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1968 στη μεξικανική πρωτεύουσα, η οποία βάφτηκε στο αίμα. Οι διαδηλωτές, οι φοιτητές και οι ιστορικοί ερευνητές επανέλαβαν την αξίωση να ανοιχτούν και να διατεθούν στην κρίση του λαού τα μυστικά αρχεία του κράτους, γύρω από την αιματοβαμμένη καταστολή του φοιτητικού κινήματος, κατά την οποία υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι.

Εκατοντάδες φοιτητές, που διεκδικούσαν περισσότερη δημοκρατία στην πατρίδα τους, είχαν χάσει τη ζωή τους από την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας, που δεν είχαν σεβαστεί μήτε και το πανεπιστημιακό άσυλο, στις 2 Οκτώβρη, δέκα ημέρες προτού η Πόλη του Μεξικού υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

Ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Γουστάβο Ντίας Ορδάθ, είχε δηλώσει πως αισθάνεται «υπεύθυνος» για τη σφαγή, όχι μόνον ως ηγέτης της χώρας, αλλά και ως ο άνθρωπος που διέταξε το στρατό να ανοίξει πυρ εκείνη τη μέρα στο προάστιο Τλατελόλκο, ύστερα από τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα, στην 32η επέτειο, οι διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας ίσαμε την Πλάθα ντε λας Τρες Κουλτούρας, στο σημείο που διαδραματίστηκαν τα αιματηρά επεισόδια της σφαγής του Τλατελόλκο, τραγουδώντας πως «η 2η του Οκτώβρη ποτέ δε θα λησμονηθεί». Ωστόσο και η προχτεσινή διαδήλωση σημαδεύτηκε από επεισόδια μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα έξι φοιτητές να τραυματιστούν, ενώ άλλοι πέντε συνελήφθησαν από την αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ