Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Συνάντηση «διανοουμένων και καλλιτεχνών για την ενότητα και την ανεξαρτησία της Βολιβίας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στην πρωτεύουσα Λα Πας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 30 ξένων διανοουμένων, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκοτ, ο Βραζιλιάνος αγωνιστής και συγγραφέας Φρέι Μπέτο, ο ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Νικαράγουας, Ερνέστο Καρντενάλ, ο Βέλγος κοινωνιολόγος Φρανσουά Ουτάρ κ.ά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενοπλος άνοιξε πυρ στο Κολέγιο Σάουθ Μάουντεν, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις φοιτητές από 17 έως 25 ετών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Λουτσιάνο Μπένζαμιν Μενέντες, πρώην αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας εκ των πλέον αιμοσταγών αξιωματικών της Δικτατορίας (1976-1983). Ο Μενέντες καταδικάστηκε για την απαγωγή, το βασανισμό και τη δολοφονία τεσσάρων αγωνιστών στην Κόρδοβα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ. Η κυβέρνηση της Ινδίας κέρδισε έστω και αδιαφανώς την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την υπογραφή και εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία, την οποία καταδικάζουν όλα τα αριστερά ινδικά κόμματα, ως «ιστορικής σημασίας», ισχυριζόμενοι ότι θα εισάγει τη χώρα σε μία νέα εποχή...

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ.-- Επτά εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν χτες στην πόλη Μπανγκαλόρ, στη Νότια Ινδία, με διαφορά ελαχίστων λεπτών μεταξύ τους. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι βόμβες ήταν χαμηλής ισχύος και τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστα μέρη, όπου υπήρχαν εμπορικά κέντρα, σχολεία και σινεμά.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 112 αγνοούνται μετά το ναυάγιο πλοιαρίου στον ποταμό Ουμπάνγκι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μέχρι αργά χτες το βράδυ είχαν περισυλλεγεί 25 επιζώντες, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης στο σημείο του δυστυχήματος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Εκατοντάδες Ρουμάνοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων 72 χωριά της επαρχίας έχουν πλημμυρίσει.

ΣΟΦΙΑ.-- Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χτες τη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βουλγαρίας προς τη Δυτική Ευρώπη) με 140 ψήφους υπέρ και 47 κατά, παρά τις αντιρρήσεις της λεγόμενης κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται για τον αγωγό που «κοντράρεται» με τον αγωγό που προωθούν οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ