Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αν και άφραγκο σιγοντάρει ... τα «θα»

Χτεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του (23/7) αποφάσισε: Να ανασταλεί η κατάθεση προτάσεων σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα («Ορίζοντες», «Κίνητρο», «Τεκμήριο», «Νέο Βλέμμα»). Να μην υπάρξουν δύο περίοδοι (Ιούνης, Οκτώβρης) κρίσεως για χρηματοδότηση ταινιών στο πρόγραμμα «Ορίζοντες», αλλά μόνο μία τον Οκτώβρη. Αιτία αυτής της απόφασης ήταν και παραμένει η μη καταβολή των κονδυλίων από το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα το 2006 το ΥΠΠΟ «θα» έδινε στο ΕΚΚ 6 εκ. ευρώ για την περίοδο 2005 - 2006 και δεν έδωσε τίποτα. Για το 2006 - 2007 «θα» έδινε 4 εκ. και έδωσε μόνο 2 εκ. Οταν ανέλαβε το ΥΠΠΟ ο Μ. Λιάπης «θα» έδινε τα υπόλοιπα 2 εκ. για την περίοδο 2006 - 2007 και έμεινε το «θα».

Λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, το ΔΣ του ΕΚΚ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εγκεκριμένες «μέχρι σήμερα» προτάσεις «δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης». Διευκρινίζει ότι «έχει ήδη εισπράξει 2.850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και ότι υπάρχει, υπογραμμένη από τον Μ. Λιάπη, απόφαση για επιχορήγηση του ΕΚΚ με 500.000 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΠΟ». Ποσό που θα εκταμιευτεί «άμεσα», αλλά «μετά την επίλυση ορισμένων διαδικαστικών προβλημάτων μεταξύ των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών».

Καθώς, προχτές οι υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομίας είπαν νέα αόριστα «θα» περί κονδυλίων στον Πολιτισμό, το (διορισμένο από το ΥΠΠΟ) ΔΣ του ΕΕΚ, τους σιγοντάρει... αναφέροντας ότι «επίκειται η επόμενη δόση από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ», που ανέρχεται σε 700.000 ευρώ. (σ.σ.: Πότε «επίκειται» και ποιας χρονικής περιόδου, όταν λίγοι μήνες απομένουν από το 2008 και «επίκειται» το 2009;). Το ΕΚΚ εμφανίζει ως «δεδομένη» τη «στήριξη» και «πολιτική βούληση» του υπουργού Πολιτισμού για «την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου και νέο θεσμικό πλαίσιο», με το υπό σύνταξη νομοσχέδιο και δηλώνει «βέβαιο» ότι «θα επιτελέσει με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο του»!!!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org