Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας

Οργανωτές της η ΑΔΗΚ και η ΝΑΣΥ

Αποψη της εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας
Αποψη της εκδήλωσης - διαμαρτυρίας στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας
Αγωνιστικό μήνυμα προάσπισης της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας από την πολιτική που παραδίδει στο κεφάλαιο μνημεία και ιστορικούς χώρους του νησιού έδωσε η προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση (ΑΔΗΚ) και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συμπαράταξη (ΝΑΣΥ) στην είσοδο του Νέου Φρουρίου.

Η διαμαρτυρία αφορά στην απόφαση της «γαλαζοπράσινης» πλειοψηφίας του Δήμου Κερκυραίων να παραχωρήσει στον Ομιλο Τραπέζης Πειραιώς για 50 χρόνια το Νέο Φρούριο, με πρόσχημα την κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας, παραχωρώντας και τη χρήση και εκμετάλλευση του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης Κέρκυρας. Σε αυτό το χώρο, σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού - από όπου αποκρούστηκε η επίθεση των Τούρκων το 1716, ενώ ο Ουέλικγτον (1769-1852) για να φανεί η αξία του φρουρίου έλεγε πως είναι χτισμένο με τάλιρα - που παραδίνεται στο τραπεζικό κεφάλαιο, αναρτήθηκαν πανό ενάντια στο ξεπούλημα, με σύνθημα «Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα».

Διαμαρτυρόμενοι για την εμπορευματοποίηση και παράδοση στο κεφάλαιο του Νέου Φρουρίου, όπως και άλλων ιστορικών (π.χ. το εργοστάσιο Δεσύλλα) και περιβαλλοντικών χώρων (λίμνη Αντινιώτη, Κορυσσίων), οι εκπρόσωποι της ΑΔΗΚ και της ΝΑΣΥ, Χάρης Μάστορας και Σταμάτης Πελλάης, αντίστοιχα, επισήμαναν στις ομιλίες τους την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης. Την ανάγκη ο λαός της Κέρκυρας να πάρει στα χέρια του την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, να εμποδίσει την παράδοσή της σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ανάγκη για διεκδίκηση κονδυλίων ώστε να αναδιοργανωθούν, να επισκευαστούν, να εκσυγχρονιστούν, να μη χάσουν το κοινωνικό - ιστορικό τους περιεχόμενο τα μνημεία του νησιού.

Η συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Επιστημονικού Συλλόγου Κέρκυρας, ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org